Ce montam prima data, gresia sau faianta?

Toti trecem prin procesul de renovare sau reamenajare a locuintei de mai multe ori de-a lungul vietii. Montajul gresiei si faiantei iti poate aduce o imbunatatire majora a locuintei. Decorul va fi unul desavarsit odata cu noua gresie si faianta din interiorul casei tale.

Cand vine vorba de gresie sau faianta exista foarte multe optiuni: faianta/gresie portelanata, glazurata, rectificata, in relief, modele simple – uni (in culori calde sau reci), modele cu diverse decoruri (florale, forme geometrice, imitatie mozaic sau lemn natural), patrate sau dreptunghiulare, gresie de interior sau de exterior, toate cu scopul de a-ti crea un aspect unic. Indiferent de stilul casei tale, cu siguranta vei gasi gresia sau faianta potrivita.

Cu toate ca exista pe piata de foarte mult timp, placile de gresie si faianta nu si-au pierdut din popularitate, nu s-au demodat, oamenii integrandu-le din ce in ce mai mult in decorul caselor (baie, bucatarie, living, hol, terase). Suprafetele placate cu gresie si faianta vor fi in tendinte tot timpul.

Odata alease modelele de gresie si faianta, vei incepe planurile pentru montaj si automat te vei intreba: ,,Ce se monteaza mai intai gresia sau faianta?!/Cum se monteaza gresia?’’, si asa mai departe. In acest articol iti vom raspunde la intrebari si te vom ajuta sa duci proiectul tau la bun sfarsit.

Ce se monteaza mai intai, gresia sau faianta?

Aceasta intrebare apare indiferent daca montezi chiar tu gresia si faianta sau ai angajat un profesionist care sa se ocupe de renovarea locuintei tale. Este mult mai bine sa cunosti pasii de montaj a placilor ceramice pentru a putea verifica daca lucrarile decurg asa cum trebuie, ca rezultatul sa fie estetic si durabil.   

Opiniile specialistilor au fost intotdeauna impartite, acestia iti vor spune ca fiecare proiect in parte are specificul lui iar ordinea montarii placilor ceramice este conditionata si de alte lucrari pe care le ai in proiect (montarea instalatiilor de apa sau a obiectelor sanitare). Daca ai o lucrare obisnuita, atunci este recomandata o ordine a operatiilor in montajul gresiei si faiantei, o ordine care a dat rezultatele cele mai bune in executie.

Ordinea operatiilor

Pentru o montare corecta a placilor ceramice iti recomandam sa alegi atent un adeziv gresie/faianta de calitate si sa tii cont de ordinea operatiilor.

Se recomanda sa incepi cu placarea peretilor, astfel montezi faianta pentru inceput, pentru a proteja gresia de orice eventuala zgariere, deteriorare sau murdarire cu adezivi, in timpul montarii faiantei.

  • Pasul 1 – monteaza faianta pe toata suprafata peretilor, mai putin pe randul de jos.
  • Pasul 2 – monteaza gresia pe intreaga suprafata a podelei.
  • Pasul 3 – dupa fixarea gresiei (adeziv gresie complet uscat) aplica ultimul rand de faianta pe pereti. In acest mod vei putea sa maschezi anumite taieturi ale gresiei acolo unde se intalneste cu peretele.

Daca ai ales sa montezi gresia datorita altor lucrari, care te impiedicau sa aplici ordinea recomandata, atunci trebuie sa lasi sa se fixeze aproximativ 24 de ore inainte sa incepi placarea peretilor cu  faianta. In cazul in care ai avut nevoie sa aplici un strat mai gros de adeziv gresie, va trebui sa lasi la uscat in jur de 2 – 3 zile pentru a nu risca denivelari la nivelul podelei, si apoi sa aplici faianta. Este indicat sa protejezi podelele placate cu gresie cu ajutorul unei folii din plastic inainte sa montezi faianta pe pereti.

Cum alegi gresia si faianta potrivita in functie de locul de montare

Alegerea gresiei si faiantei potrivite nu este deloc usoara atunci cand ai atat de multe optiuni disponibile. Insa daca stii de la inceput unde urmeaza sa aplici gresia sau faianta, deja ai un prim criteriu de alegere, si anume, in functie de locul de montare.

Daca vorbim strict despre gresie, aceasta poate fi: gresie de interior (hol, baie, bucatarie, living) sau gresie de exterior (scari exterioare, terase, in jurul piscinei).

Gresia si faianta potrivita pentru baie

Alegerea placilor ceramice potrivite pentru baie nu este un lucru banal, cum poate parea. Decorarea peretilor si a podelei poate schimba tot aspectul baii tale.

De cele mai multe ori ne ghidam dupa culoare si pret, foarte rar luam in considerare si alte caracteristici ale gresiei si faiantei. Iti recomandam sa tii cont si de marimea placilor ceramice si sa urmezi sfatul specialistilor de a nu alege modele de gresie si faianta foarte mari pentru baia ta daca aceasta este una mica. Acest lucru o va face sa para si mai mica decat este in realitate. In schimb daca detii o baie mare, gresia sau faianta de dimensiuni mai mari (60 x 30 cm) te va ajuta sa obtii un aspect elegant.

     Un alt lucru important este textura gresiei si faiantei, si aici amintim:

  • Gresie sau faianta mata;
  • Gresie sau faianta lucioasa;
  • Gresia sau faianta striata (in relief).

Pentru baie se potrivesc mai toate tipurile de gresie si faianta. In special pentru pardoseala putem alege orice tip de gresie. Indiferent daca optam pentru o gresie portelanata sau ceramica, aceasta va arata bine si se va curata usor.

In alegerea nuantelor intervin preferintele personale, fie ca adori culorile pastel sau intense, optiunile sunt extrem de multe. Vei putea folosi gresie si faianta uni, cu imprimeuri de forme geometrice sau cu aspect de marmura, in diverse combinatii de culori, insa va trebui sa asortezi totul cu mobilierul de baie.

Si in alegerea nuantelor vei tine cont de dimensiunea baii tale. Nuantele deschise ale placilor ceramice (alb, bej, cafeniu, bleu) vor face ca baia ta mica sa para mai spatioasa. Pentru o baie de dimensiuni mari, specialistii recomanda aplicarea gresiei si faiantei in combinatii de culori pastelate cu nuante mai intense.

Gresia si faianta cu aspect marmorat a fost si este in tendinte, cand vine vorba despre amenajarea bailor.

Gresia si faianta corespunzatoare pentru bucatarie

Pe piata exista nenumarate colectii de gresie si faianta create special pentru amenajarea bucatariilor, astfel vei avea de unde sa alegi. In amenajarea oricarei incaperi, cromatica este destul de importanta, astfel, am pregatit pentru dumneavoastra cateva sugestii:

  • Integreaza mobilierul de bucatarie in nuante intense daca nuantele placilor ceramic sunt neutre, astfel se va pune accent pe mobilier.
  • Poti alege gresie si faianta in acelasi ton cromatic cu mobilierul de bucatarie si opteaza pentru elemente decorative cu impact vizual.
  • Alege sa montezi faianta in nuante neutre, cu aspect simplu si combina cu o gresie decor, in nuante puternice sau cu elemente deosebite.
  • Daca faianta are elemente decorative (aspect floral, forme geometrice, etc.) sau este intr-o nuanta puternica, alege o gresie de interior intr-o nuanta neutra, poate chiar cu aspect de lemn natural.
  • Daca ai o bucatarie de tip open space poti delimita zona bucatariei de cea a living-ului cu ajutorul placilor ceramice de gresie diferite de cele din restul incaperii (in culori mai intense, cu elemente puternice vizual, etc.). In acest fel vor fi vizibil delimitate cele doua zone.   

Iti recomandam sa eviti, pentru spatiul bucatariei, gresia sau faianta in relief (cu striatii). Datorita faptului ca in incapere se gateste iar depunerile de vapori cu grasimi vor fi prezente, placile de gresie si faianta cu striatii vor fi mai greu de curatat.

Gresia recomandata pentru hol

Cu siguranta te-ai intrebat ce material sa folosesti pentru placarea pardoselii din hol. Utilizarea placilor ceramice este o optiune accesibila si practica.

Spatiul holului este expus uzurii zilnice, se intra din exteriorul casei cu pantofi, uneori cu murdarie, cu zapada sau apa si vei avea nevoie de o pardoseala rezistenta la umezeala, astfel cea mai buna varianta este aplicarea unui model de gresie de interior. De asemenea se poate folosi si gresie exterior pentru o rezistenta sporita.

In ceea ce priveste culorile, iti recomandam sa alegi o gresie de interior cu o nuanta mai rezistenta la murdarie fiind un spatiu foarte circulat.  Tendintele momentului in materie de pardoseli placate cu gresie ne sugereaza ca potrivita pentru hol,  gresia care imita parchetul sau lemnul natural.

Gresia  si faianta perfecta pentru scarile exterioare

Folosirea placilor ceramice la exterior este o practica din ce in ce mai populara. In functie de necesitati, poti alege gresie exterior imitatie mozaic sau piatra naturala, nuante potrivite cu decorul exterior al casei tale. Poti asorta cromatic placile de gresie exterior cu fatada casei, cu tamplaria sau cu alte elemente din curtea ta.  Din punct de vedere estetic vei crea un spatiu exterior de mare efect.

Scarile exterioare placate cu gresie vor avea nevoie de atentia ta pentru ca trebuie sa stii ca este necesar sa alegi un model de gresie exterior antiderapanta si cu rezistenta sporita la inghet.  

Cantitatea necesara de gresie si faianta pentru executarea lucrarii tale

Daca planuiesti sa renovezi casa sau doar sa schimbi gresia sau faianta, atunci trebuie sa stii cum sa calculezi cantitatea potrivita pentru spatiul tau. In acest fel vei evita eventualele pierderi cumparand cantitati inutile sau, in cel mai rau caz, sa achizitionezi o cantitate insuficienta de gresie si faianta riscand sa nu mai gasesti aceleasi modele in magazine. Formula de calcul este una simpla, astfel nu ai de ce sa te temi.

Fiecare etapa a amenajarii casei tale este una importanta si trebuie tratata cu responsabilitate, incercand pe cat posibil sa elimini pierderile din bugetul casei, asa ca nici montarea gresiei si faiantei nu face exceptie.

Cum masori corect perimetrul si numarul placilor de gresie sau faianta

  • Pasul 1 – Masoara suprafata ce urmeaza a fi placata cu grsie sau faianta, cu ajutorul unui instrument de masurat (metru, ruleta) si noteaza totul pe o hartie. Calculul este unul simplu: inmulteste lungimea cu latimea camerei, si astfel va rezulta suprafata de acoperit cu gresie sau faianta in metri patrati.

        Exemplu: L = 5 si l = 4.5

   5 x 4.5 = 22.5 m2

  • Pasul 2 – Calculeaza dimensiunea unei placi in m2 . Formula este urmatoarea: lungimea x latimea placii de gresie sau faianta in cm, apoi vei imparti la 10.000.

Exemplu:

Pentru placa de gresie sau faianta de 30 x 30 cm calculam: (30 x 30) : 10.000 = 0.09 m2

  • Pasul 3 – Calculeaza numarul placilor ceramic necesare pentru lucrarea ta. Vei calcula suprafata de placat in m² impartita la suprafata ocupata de o placa in m².

Exemplu: Pentru o suprafata de 22.5 m2  si placi de gresie sau faianta de 30 x 30 cm

22.5  : 0.09 = 250 bucati de placi gresie sau faianta.

Iti recomandam sa cumperi cateva placi de gresie sau faianta in plus. Sa iei in calcul eventuale accidente (spargerea sau deteriorarea in timpul montajului), ori sa pastrezi cateva placi pentru ca este posibil sa mai ai nevoie de acelasi model de gresie si faianta pe viitor pentru unele lucrari mai mici.

Variante de asamblare a gresiei si faiantei

       Modul de placare cu gresie si faianta poate infuenta intregul design al incaperii. Aspectul unic, deosebit, poate depinde si de varianta de asamblare a gresiei si faiantei, nu doar de cromatica.

     Datorita tehnicilor de placare putem delimita sau accentua anumite zone, putem mari vizual o incapere, putem crea un design modern, extravagant, simplu sau jucaus.

     Variante si tehnici folosite la placarea cu gresie si faianta:

  1. Standard (orizontal, vertical).
  2. Diagonal (model romb la 45 grade).
  3. Deplasat (1/2, 1/3, 1/4).
  4. Bradut (impletit, spic).

      Trebuie sa stii ca varianta standard de montaj a placilor ceramice este cea care nu iti va crea pierderi, costurile fiind minime.  

      Cand vine vorba despre tehnica de placare bradut cu gresie sau faianta trebuie sa folosesti placi cu forma dreptunghiulara de dimensiuni mici. De asemenea metoda de aplicare deplasat se poate pune in opera tot cu ajutorul placilor ceramic dreptunghiulare.

      Metoda de placare a gresiei si faiantei pe diagonala este potrivita pentru toate tipurile de placi, fie ca sunt patrate sau dreptunghiulare.   

Trucuri si sfaturi utile pentru ca  gresia si faianta sa reziste in timp

Ingrijite si curatate corespunzator, placile de gresie si faianta vor rezista pentru mult timp in casa ta.

Pentru inceput iti recomandam sa cureti rosturile marginilor de la gresie si faianta deoarece chitul se innegreste destul de repede. Acestea pot fi curatate cu solutii speciale, uzuale sau chiar create in casa, pe baza de bicarbonate de sodiu cu otet sau zeama de lamaie.

Daca vei curata constant rosturile de la gresie si faianta, atunci vei pastra nuanta chitului pentru mai multa vreme, iar murdaria nu se va intari. Fiind deja starat de murdarie intarit vei avea mai mult de munca. Iti recomandam sa folosesti o periuta veche de dinti ce va intra cu usurinta printre rosturile placilor ceramice, un truc util si practic.

Curatarea placilor ceramice este, de asemenea, importanta pentru pastrarea suprafetelor lucioase, pentru indepartarea urmelor de calcar, ce vor deteriora in timp placile de gresie si faianta, sau urme de ulei si alte grasimi din bucatarie.

Pentru curatarea placilor ceramice vei gasi in comert diverse solutii si lavete  menite sa iti faca treaba mai usoara. Trucul recomandat de noi este utilizarea bicarbonatului de sodiu. Indiferent ca trebuie sa curatam gresia si faianta din baie sau din bucatarie, bicarbonatul de sodiu este recunoscut pentru proprietatile lui de albire. Daca il combini cu otet sau zeama de lamaie vei avea rezultate excelente.

Intrebari frecvente

Daca ai in plan renovarea casei, placarea cu gresie sau faianta, cu siguranta ai si cateva intrebari. Venim in ajutorul tau raspunzand la cateva dintre ele.

Se poate monta faianta pe rigips?

Poti sa montezi faianta pe un suport din rigips, atat timp, cat vei utiliza un adeziv corespunzator pentru acest tip de suport.

Se poate pune tapet peste faianta?

Suprafata faiantei este neabsorbanta, astfel pentru a putea aplica tapet peste faianta o sa ai nevoie de un adeziv special pentru suprafete neabsorbante.

Se pot monta placi ceramice pentru podele cu incalzire in pardoseala?

Cand vine vorba de incalzire prin pardoseala trebuie sa stii ca montajul placilor ceramic este cel mai indicat, datorita conductivitatii termice foarte bune a acestora.

CONCLUZIE

Urmand sfaturile si recomandarile noastre de mai sus, nu ai cum sa dai gres in proiectul tau de placare cu gresie si faianta. Daca vei respecta ordinea operatiilor recomandate de profesionisti, rezultatele vor fi excelente si te vei bucura pentru multa vreme de decorul creat cu ajutorul placilor ceramice.

Nici un proiect nu este greu, atat timp cat vei tine cont de regulile de executie si vei alege materiale de calitate.

Te invitam sa consulti sortimentul nostru de gresie si faianta aici:

https://nouatei.ro/amenajari-interioare/placi-ceramice/