Ce greutate are o cutie de gresie?

       Cu rol practic si estetic, placile ceramice de tip gresie si faianta au o importanta majora in industria de amenajari interioare. Fiecare model de gresie si faianta are caracteristicile lui, aspecte ce te vor ajuta in alegerea potrivita, in functie de locul de aplicare sau de stilul locuintei.

      In baie, placile ceramice asortate cu un mobilier baie potrivit, cu accesorii baie de efect, vor crea un spatiu desavarsit. Pentru bucatarie poti opta pentru gresie si faianta ce imita piatra naturala sau in nuante pastel combinate cu un mobilier in culori puternice. Gresia potrivita pentru hol sau living trebuie sa aiba rezistenta sporita. Vei putea alege diverse texturi (mat, lucios), imitatie marmura sau lemn, de forma dreptunghiulara sau patrata, cele mai populare fiind 60×30 cm sau 33.3×33.3 cm.

        Pe langa material, model, forma, culori si imprimeuri, placile ceramice mai au o caracteristica ce trebuie luata in considerare, si anume greutatea (masa) placii. O caracteristica importanta in calcularea cantitatii de adeziv pentru gresie si faianta, dar mai ales pentru verificarea conformitatii suprafetei. De exemplu, pentru locuinte, greutatea medie suportata de suprafete este de 10 – 25 kilograme/metru patrat. Profesionistii sunt interesati, pe langa aspectele calitatii, de greutatea unei cutii de gresie sau faianta, astfel isi vor calcula mai usor cantitatea de adeziv.

Factori care influenteaza greutatea specifica a unei cutii de gresie

       Esti pe punctul de a incepe un proiect de renovare sau amenajare? Probabil iti pui o multime de intrebari. Pe langa intrebarile despre tipul de gresie si faianta sau cantitatea necesara, apar si intrebari de genul: Ce greutate are o cutie de gresie?. Pentru a putea raspunde la aceasta intrebare este important sa intelegem ce factori influenteaza greutatea unei cutii de gresie.        

Tipul de material

      Greutatea unei placi ceramice (gresie si faianta) variaza in functie de tipul de material din care este confectionata. Toate placile ceramice au la baza materiale de origine minerala: diverse tipuri de argila, caolinuri, nisip curators, dolomit, calcar.

       Prin urmare, o cutie de gresie care are in compozitie o cantitate mai mare de calcar nu va avea aceeasi greutate cu o cutie de gresie realizata predominant din argila.

      Este important de stiut ca placile ceramice de tip gresie se impart in doua mari catgorii, acestea au caracteristici diferite, compozitie diferita, densitate si porozitate diferita, automat si o greutate diferita.

      Prin urmare iti prezentam pe scurt cele doua categorii importante de gresie:

  1. Gresie portelanata creata prin turnare intr-un singur strat, colorata in masa, iar textura este data prin presare.
  2. Gresie glazurata realizata din doua straturi, unul gros si unul superficial numit glazura, care ofera luciul si decorul placii.
Interior Designer Choosing Tile

      Dupa cum, probabil ti-ai dat seama, gresia glazurata va cantari mai mult decat gresia portelanata, datorita stratului de glazura adaugat la masa materialului. Atat densitatea cat si porozitatea sunt caracteristici date de materialele din compozitie si  vor influenta greutatea placilor de gresie si faianta.

Dimensiunile unei placi ceramice

          Cand vorbim despre dimensiunile unei placi ceramice pentru pardoseala, ne vom referi atat la grosimea acesteia cat si la dimensiunile laturilor. In versiunea standard, grosimea placilor de gresie poate varia intre 7.5 si 11 mm, dar sa nu uitam si de placile ceramice cu rezistenta crescuta care pot ajunge pana la 25 mm grosime (gresie exterior). Ca si forma, se folosesc placi patrate sau dreptunghiulare in dimensiuni variate, cele mai folosite fiind placile ceramice de gresie 200×200 mm, 300×300 mm, 330×330 mm, 300x600mm, 450×450 mm.

          Este de la sine inteles ca o cutie de gresie de 8 mm grosime cu dimensiunile de 330×330 mm va cantari mai putin decat o cutie de gresie de 11 mm grosime cu dimensiunile de 300×600 mm.

Numarul placilor de gresie din cutie

          Numarul placilor ceramice (gresie si faianta) dintr-o cutie poate sa difere de la producator la producator. Astfel daca avem doua cutii de gresie portelanata realizata din aceleasi materiale, in aceleasi proportii, cu grosimi si dimensiuni edentice, insa una are 15 bucati si cealalta 11, atunci greutatea va fi diferita.

Ce aspecte sunt mentionate pe cutiile de gresie?

         Placile ceramice de tip gresie se gasesc pe piata intr-o mare varietate, fiecare cu scopuri de aplicare diferite. In aceasta categorie mentionam:

  • Gresie interior;
  • Gresie exterior;
  • Gresie portelanata;
  • Gresie glazurata;
  • Gresie vitrificata;
  • Gresie rectificata.

         Producatorii specifica pe toate cutiile de gresie si faianta numarul de placi din cutie, suprafata acoperita de acestea in metri patrati si greutatea cutiei de gresie/faianta in kilograme.  

       Stim cat este de greu sa alegi un model de gresie si faianta pentru casa ta, astfel venim in ajutorul tau cu informatii utile. In acest articol am vorbit despre tot ce poate influenta greutatea unei cutii de gresie, insa aceste aspecte pot fi aplicate la toate placile ceramice

        In tabelul de mai jos iti prezentam cateva exemple concrete cu privire  la greutatea unei cutii de gresie:

Dimensiune placa ceramicaNumar de placi/cutieMP/cutieGreutate cutie
30 x 30 cm11 buc.0.99 mp12.45 kg
33 x 33 cm11 buc.1.20 mp17 kg
33.3 x 33.3 cm10 buc.1.11 mp17.50 kg
45 x 45 cm8 buc.1.62 mp28 kg
60 x 30 cm7 buc.1.26 mp23.6 kg
60 x 120 cm2 buc.1.44 mp30 kg

Concluzie

       Placile ceramice sunt materiale avantajoase si practice care vor imbunatati orice incapere din locuinta ta sau din anumite spatii publice. De asemenea putem folosi gresie exterior pentru terase, in jurul piscinei, scari exterioare, etc.

        Este important sa alegi placile ceramice in functie de locul de aplicare, dupa clasa de rezistenta, dupa textura si finisaj, din punct de vedere cromatic, si sa fii atent la caracteristicile mentionate pe cutii. In modul acesta lucrarea ta poate incepe fara griji prea mari, indifferent daca montezi chiar tu placile ceramice sau ai angajat un profesionist. Mentiunile de pe cutii te vor scuti de risipa de adeziv, deoarece greutatea cutiei de gresie te poate ajuta in calcularea cantitatii de adeziv.

          Atentie, nu toate cutiile de gresie si faianta au greutate standard, chiar daca placile au aceleasi dimensiuni!

         Nu uita ca fiecare producator in parte alege numarul de placi ceramice/cutie!