Zgomotul aerian este un sunet care se propaga, mai intai, prin aer si se difuzeaza prin pereti, podea si tavan catre alte incaperi, astfel deseori ne confruntam cu disconfortul creat de zgomotul stradal sau cel produs de vecini, afectandu-ne bunastarea in propriul camin. Acest lucru se intampla mai ales in cazul cladirilor vechi (blocuri cu apartamente), construite fara izolatie fonica tavan.
Ca sa schimbam calitatea spatiului de locuit nu este suficient ca atunci cand renovam sa schimbam design-ul casei. De o importanta majora este instalarea izolatiei fonice si termice.
In acest articol am ales sa va prezentam cele mai importante informatii cu privire la izolarea fonica tavan, in special materialele folosite si avantajele instalarii izolatiei fonice.
Astazi, drept tratament acustic sunt utilizate diverse materiale: membrane fonoizolante, burete cofrat, HD Foam, placi Quash Details, panouri din polietilena expandata, vata minerala, membrana adeziv acustica, panouri de pluta, bride acustice, dar si placile de gips carton acustic se folosesc cu scopul izolatiei fonice.
Pana sa dezbatem avantajele si dezavantajele fiecarui material fonoizolant, vom incepe prin a explica ce este izolatia fonica la tavan!
CE ESTE IZOLATIA FONICA LA TAVAN?
Sunetul poate avea un efect pozitiv asupra vietii, iar sunetele neplacute (zgomotele) pot avea un efect negativ asupra confortului si performantei noastre. Izolarea fonica este esentiala. La fel si corectia acustica. Acestea fiind doua lucruri diferite:
- Izolare fonica: reducerea zgomotelor aeropurtate si de impact din exteriorul unei camere, unde nivelul de zgomot este prea mare pentru a fi acceptabil.
- Corectie acustica: reducerea ecoului/reverberatiilor intr-o camera pentru a imbunatati claritatea sunetului.
Sistemele de izolare fonica tavan presupun realizarea propriu-zisa a unui plafon fals, in interiorul caruia se instaleaza materialele fonoabsorbante si se placheaza cu gips carton acustic.
Scopul izolatiei fonice pe tavan nu este doar acela de a diminua transferul zgomotelor din exterior catre interior si invers, avand si multe alte beneficii.
In general, cei care recurg la un sistem de izolatie fonica pentru tavan, locuiesc la bloc, fiind deranjati de zgomotele vecinilor de deasupra sau de sunetul din exterior al orasului aglomerat. Izolarea fonica are eficienta maxima cand este instalata la sursa, respectiv in camera in care se produce zgomotul. Insa de cele mai multe ori acest lucru este imposibil si atunci aceasta sarcina cade pe umerii tai.
Zgomotul de impact (mersul pe tocuri, trantitul obiectelor sau mutatul mobile) este transmis prin tavan si chiar amplificat. Solutiile pentru scapa de zgomotul deranjant sunt urmatoarele:
- Vecinul isi realizeaza o pardoseala flotanta cu amortizoare acustice si materiale fonoabsorbante.
- Tu iti izolezi tavanul ajutandu-te de amortizoarele acustice, membrana fonoizolanta si placi fonoabsorbante. De cele mai multe ori aceasta este varianta reala.
CARE SUNT AVANTAJELE IZOLARII FONICE ALE TAVANULUI?
Izolarea fonica a tavanului aduce multe avantaje, pe langa rezolvarea problemei zgomotului, diminueaza si vibratiile, asadar vei impiedica riscul de a se distruge obiectele de pe tavan (corpuri de iluminat, de ventilatie, etc.).
Este bine de stiut ca prin montarea izolatiei fonice pe tavan, nu doar tu vei beneficia de avantajele izolarii, ci toti utilizatorii cladirii.
Iata cele mai importante avantaje ale unui tavan izolat:
- Confort: Zgomotele din jur pot genera senzatia de agitatie, insa cu o izolatie fonica tavan vei reduce la minim acest efect si va permite crearea unui spatiu confortabil;
- Acustica: Cu ajutorul materialelor fonoabsorbante vei crea un spatiu unde calitatea sunetului este mult mai buna.
- Diminueaza efectele negative ale poluarii fonice: Expunerea prelungita la zgomot poate dauna sanatatii sistemului cardiovascular si sistemului metabolic, iar in cazul copiilor poate duce la aparitia tulburarilor cognitive. Astfel, daca stii ca vei petrece mult timp intr-un spatiu zgomotos, va trebui sa apelezi la izolatie fonica si tratament acustic.
- Intimitate: Izolarea fonica a tavanului poate fi solutia perfecta pentru un spatiu intim si discret deoarece lucrurile discutate in interior vor ramane private.
- Eficienta: Este important sa stii ca sistemele de izolatie fonice, deservesc, de asemenea, si pentru izolatia termica, astfel consumul la energie va scadea.
- Somn odihnitor: Montand o izolatie fonica tavan, veti putea impiedica sunetele exterioare sa patrunda si astfel veti putea beneficia de un somn mai odihnitor;
- Atenueaza vibratiile: Materialul fonoizolant va reduce vibratiile provenite de la etajul superior, care pot fisura tavanul si deteriora corpurile de iluminat suspendate pe tavan.
TIPURI DE MATERIALE FONOABSORBANTE: AVANTAJE SI DEZAVANTAJE
Pe piata materialelor de constructii exista materiale pentru izolatia fonica din ce in ce mai diverse, producatorii propunanad mai multe solutii pentru izolatie fonica, alegerile fiind in functie de tipul proiectului.
Pentru tavan, soluțiile sunt fie dublarea tavanului cu un sistem de vata minerala sau membrane fonoizolante si placi de gips-carton cu tratament acustic montate pe structura metalica izolata, fie placarea cu placi de pluta expandata.
O izolatie fonica de calitate depinde de mai multi factori insa materialele sunt cele mai importante., asa ca iti vom prezenta cateva din caracteristicile celor mai utilizate materiale de izolatie fonica pentru tavan.
VATA MINERALA
Vata minerala este un material utilizat cu precadere pentru izolatia termica, insa trebuie sa stii ca are si o buna capacitate de a absorbi zgomotele aeropurtate, de impact si vibratiile. In plus, este si incombustibila si nu absoarbe apa. Poate fi aplicata pe pereti, podele, tavane si acoperisuri inclinate (mansarde).
Vata minerala cu densitate mare (bazaltica) este ideala si pentru izolare fonica plafon.Aceasta este capabila sa atenueze, si chiar sa absoarba o mare parte a undelor sonore propagate, diminuand nivelul zgomotului din incapere.
AVANTAJE:
- Pret accesibil;
- Montaj facil;
- Capacitate buna de absorbtie a zgomotelor si vibratiilor;
- Izoleaza atat fonic cat si termic.
DEZAVANTAJE:
- Necesita utilizarea gips-cartonului pentru montarea unui tavan fals, vata mineral aplicandu-se intre placile de gips carton.
- Poate fi o lucrare de lunga durata.
MEMBRANA FONOIZOLANTA
Membrana fonoizolanta este mult mai flexibila decat celelalte material izolatoare acustic. Aceasta poate reduce zgomotul cu pana la 80%, fiind foarte eficienta.
Pe piata exista membrane fonoizolante de la multipli producatori, cunoscuta fiind si membrana Blocteck, autoadeziva, care este potrivita atat pentru pereti, tavan si pardoseli. In general, membranele fonoizolante se aplica direct pe spatele placilor de rigips.
AVANTAJE:
- Material flexibil, usor de montat;
- Eficienta extrem de buna;
- Potrivita pentru pereti, tavan si podea.
DEZAVANTAJE:
- Ca si in cazul izolarii fonice cu vata minerala, si in acest caz este nevoie de gips carton pentru instalare.
PANOURI DIN PLUTA
Panourile din pluta sunt produse natural care nu contin poliuretan sau alti agenti de umplere. Aceste panouri sunt prelucrate la temperature inalte si astfel expandeaza eliberand un aditiv natural, care va lega granulele de pluta formand panoul.
Pluta este din ce in ce mai utilizata de constructori in proiectele de izolare fonica, motivele principale fiind pretul si usurinta de montare.
Montata sub sapa poate reduce anumite vibratii, insa pentru aplicatii speciale de vibroizolatie este recomandat sa folositi amortizoarele acustice.
AVANTAJE:
- Nu emana vapori toxici;
- Material durabil;
- Ofera o vibroizolatie buna;
- Izoleaza fonic si termic.
DEZAVANTAJE:
- Pluta nu se foloseste pentru izolatia fonica a zgomotului aerian daca este montata singura, astfel pentru aceasta lucrare te vei folosi si de o membrana fonoizolanta si, automat de placi de gips carton, de preferat cu tratament acustic.
GIPS CARTON ACUSTIC
Proprietatile gips cartonului fonoacustice sunt cunoscute de majoritatea constructorilor, fiind foarte des folosite atat pentru constructii noi, cat si in cazul renovarilor.
Placile acustice de gips carton sunt utilizate pentru a completa si eficientiza sistemul de izolatie fonica tavan, dar si pentru a masca vata mineral, membrana fonoizolantasi alte materiale izolatoare fonic.
In toate sistemele de gips carton, la nivelul fiecarei fixari (bride, conectori, surburi, fixarea profilelor metalice pe elementele structurale), se pot forma punti acustice. Acestea reprezinta locuri prin care sunetul patrunde destul de usor dintr-o parte in cealalta, din cauza conexiunii rigide intre elemente. Puntile acustice pot fi evitate cu ajutorul bridelor acustice, a benzii monoadezive de etansare sau a unor conectori Phoni Light.
AVANTAJE:
- Performanta acustica poate creste cu pana la 40%;
- Nivel ridicat de izolare, inclusiv fata de zgomotul televizoarelor si instrumentelor musicale.
- Ofera izolare acustica si mascheaza estetic celelalte material utilizate in lucrarile d izolare fonica.
- Se utilizeaza atat pentru tavan cat si pentru pereti.
DEZAVANTAJE:
- Durata indelungata de montaj;
- Este nevoie de profesionisti pentru a monta un tavan din gips carton acustic.
BURETE COFRAT
Buretele cofrat are rol de tratament acustic pentru imbunatatirea acusticii, rol de absorbtie fonica, fiind o metoda de izolare cunoscuta si foarte utilizata pentru studiourile de inregistari audio, studourile radio, incaperi de repetitii muzicale si alte spatii asemenea.
AVANTAJE:
- montare simpla, usoara deoarece are folie autoadeziva;
- la montaj nu se face praf sau mizerie;
- rezultate excelente;
- montaj pe pereti si tavan.
DEZAVANTAJE:
- Faptul ca se monteaza aparent, direct pe pereti si tavan poate fi si un avantaj dar si un dezavantaj estetic, insa fiind potrivit mai mult pentru spatii profesionale si mai putin in locuinte, acest dezavantaj nu este unl important.
ETAPELE MONTARII IZOLATIEI FONICELA TAVAN
Pentru ca proiectul tau de instalare a unui sistem de izolatie fonica tavan sa fie unul efficient si complet, va trebui sa montezi un plafon fals. Pentru realizarea tavanului fals ai nevoie de placi de gips carton fonoacustice, in interiorul carora se amplaseaza vata mineral sau membrane fonoizolante.
Recomandam atentie sporita deoarece chiar si cele mai mici zone sau gauri permit sunetului sa se propage si astfel vei compromite eficienta izolatiei fonice.
In cele ce urmeaza vom prezenta un model de realizare a izolatiei fonice pentru tavan.
REALIZAREA CADRULUI TAVANULUI FALS
Cadrul este o componenta foarte importanta a proiectului de izolatie fonica. Acesta nu doar da aspectul tavanului ci va influenta calitatea sunetului si siguranta tavanului propriu-zis. Pentru acest pas este bines a stii ca se urmari aceeasi pasi ca la montarea unui tavan fals, doar ca se folosesc materiale izolatoare fonic.
- Trasarea reperelor si realizarea marcajelor de ghidaj
Masuratorile sunt primele procedee in acest proiect, si pentru masuratori exacte iti recomandam utilizarea unei nivele laser.
Marcajele de ghidaj vor fi realizate cu o sfoara de trasare cu creta respectand reperele trasate anterior.
- Aplicarea benzii de cauciuc
Inainte de montarea oricarui profil perimetral, va trebui sa aplici un strat de banda monoadeziva din cauciuc, care are rolul de a etansa suprafata profilelor de cea a peretilor.
- Fixarea profilelor perimetrale
Acestea vor trebui fixate cu ajutorul diblurilor pe intreg conturul camerei.
- Montarea profilelor de sustinere
Pregatite la dimensiune, profilele de sustinere se monteaza in interiorul cadrului. Acestea trebuie montate la 50 cm distanta unul de celalalt si ar trebui sa fie perfect perpendiculare pe profilele perimetrale.
- Verificarile si ajustarile de final
Ca si ultim pas va trebui sa verifici structura cadrului sis a ajustezi, daca este cazul eventuale erori.
MONTAREA MATERIALULUI IZOLANT
Fie ca ai ales vata minerala bazaltica sau un alt material termic cu proprietati fonoacustice, montajul se realizeaza in interiorul profilelor de sustinere.
MONTAREA GIPS CARTONULUI ACUSTIC
Pentru finisarea suprafetei vei monta placile de gips carton pe cadrul tavanului fals. Placile se fixeaza in cadru cu suruburi autofiletante.
Ca si pas final va trebui sa finisezi rosturile dintre placile de rigips cu ajutorul unui chit si sa aplici vopseaua lavabila dupa ce chitul este complet uscat.
CONCLUZIE
Indiferent de locuinta, zgomotul poate fi deranjant, te poate distrage din activitatile tale zilnice sau chiar iti pot strica ziua de odihna si somnul. Chiar daca este vorba de zgomotele din strada, de la masini, de conversatiile vecinilor sau de latratul unui caine, lucrurile devin deranjante. Asadar, izolatia fonica este o optiune valabila oriunde, fie ca locuiesti la casa sau la bloc.
Cel mai bun moment sa te apuci de izolarea fonica a tavanului este in timpul unei renovari. Asta pentru ca va fi necesara gletuirea, finisarea si zugravirea tavanui. Daca iti doresti ca totul sa iasa perfect, recomandarea noastra este sa apelezi la o echipa de profesionisti, dar sa urmaresti indeaproape toate etapele realizarii acestui priect.