Izolatia podului si a mansardei este esentiala pentru orice locuinta care isi doreste eficienta energetica, astfel cu ajutorul materialelor izolatoare termice vei face fata pierderilor de caldura in timpul iernii si vei preveni aerul cald sa intre in locuinta ta in timpul verii.
Fie ca vrei sa izolezi un pod nelocuit sau o mansarda, piata materialelor de constructii iti pune la dispozitie numeroase materiale pentru o izolare corecta si eficienta – vata minerala de sticla, vata minerala bazaltica, polistirenul expandat sau extrudat, spuma poliuretanica.
Podul casei nu este doar un loc de depozitare a lucrurilor de care nu ai nevoie zi de zi, el este creat ca o bariera de protectie impotriva frigului, caldurii si umiditatii, asa ca izolatia podului este esentiala.
O izolare termica a mansardei se va dovedi de mare folos in reducerea costurilor la facturi, indiferent daca mansarda este locuita zilnic sau doar ocazional.
Acest articol vine in ajutorul tau cu informatii si sfaturi utile pentru a alege cele mai bune materiale in functie de nevoile tale.
CE REPREZINTA IZOLATIA TERMICA LA POD SAU MANSARDA?
Izolatia termica reprezinta reducerea transferului de caldura intre obiecte care se afla in contact termic. Transferul de caldura este o consecinta inevitabila a contactului dintre doua materiale aflate la temperaturi diferite iar o izolatie termica va actiona ca o zona tampon intre aceste doua materiale.
Lucrarile pentru izolatia podului sunt necesare pentru a oferi un mediu ce poate fi propice locuirii in cazul mansardelor, ori depozitarii de obiecte necesare gospodariei.
Procesul de izolare termica este important si trebuie luat in calcul inca de la inceputul constructiei podului, acoperisului si mansardei.
Metodele pentru izolare sunt diferite in functie de locul izolarii si de materialele izolatoare folosite. Alegerea materialelor se face in functie de proiect, de locul izolarii – pod sau mansarda, interior sau exterior.
Aceste materiale izolatoare termice nu trebuie sa fie neaparat cele mai scumpe, ci sa fie compatibile cu materialele din care este construit podul/mansarda/acoperisul.
Izolatia termica reprezinta, practic, o etapa a procesului de constructie, amenajari interioare sau renovari, dupa caz pentru orice cladire, indiferent ca este vorba despre locuinte individuale, locuinte multifamiliale, spatii comerciale sau cele industriale. Fiecare element constructiv ce desparte interiorul unui spatiu incalzit fata de exterior, necesita identificarea si punerea in opera a unor lucrari de izolare termica.
Daca locuinta este neizolata sau slab izolata, vei cheltui mai mulți bani incercand sa mentii in casa o temperatura confortabila. In medie, poti economisi intre 10 si 50% din costurile de incalzire si racire a locuintei, daca izolezi podul si mansarda.
Izolarea podului sau a mansardei poate preveni deteriorarea graduala a locuintei, provocata de caldura si umiditate, precum si acumularea vaporilor de apa, care pot eroda peretii.
AVANTAJELE IZOLARII TERMICE A PODULUI SAU A MANSARDEI
Asa cum am mentionat inca din introducere, izolatia podului si amansardei ofera beneficii de necontestat oricarei locuinte, fiind o investitie pe termen lung.
Mai jos va prezentam o serie de avantaje in cazul izolarii mansardei si podului:
- mediu confortabil;
- facturi reduse la utilitati;
- structura mai sigura a casei;
- uzura mai mica a sistemelor folosite pentru incalzire, ventilatie sau a aparatului de aer conditionat.
Daca ti-am facut cunoscute aceste avantaje, proprunem sa dezvoltam putin subiectul.
MEDIU CONFORTABIL
Izolarea podului si a mansardei este modalitate eficienta prin care se poate mari gradul de confort pentru locatarii casei respective. Va mentine o temperatura intr-un interval constant iarna, caldura fiind mentinuta mai mult timp in interiorul casei, fiind eliminate zonele prin care se pierde caldura. Pe timp de vara, izolatia avand rolul de a respinge caldura in exces provocata de razele solare care incalzesc locuinta intreaga zi. O diferenta de temperatura intre camere este un semn ca locuinta este slab izolata.
FACTURI MAI MICI LA UTILITATI
Incalzirea si racirea reprezinta intre 50 si 70% din energia folosita intr-o casa. Daca locuința este neizolata vei cheltui mai multi bani incercand sa mentii o temperatura confortabila in casa. Dupa calculele specialistilor, poti economisi intre 10 si 50% din costurile de incalzire si racire a locuintei, daca izolezi podul si mansarda.
Cu cat pretul energiei este mai mare, cu atat se justifica mai mult necesitatea investitiei in sisteme de izolare termica.
UZURA MAI MICA A SISTEMELOR DE INCALZIRE, VENTILATIE SI AER CONDITIONAT
Cu o izolare termica slaba vei folosi foarte mult sistemul de incalzire pe timp de iarna si cele de ventilatie si aerul conditionat pe timp de vara, astfel toate aceste sisteme se vor uza iar t va trebui sa le schimbi mai des.
STRUCTURA MAI SIGURA A CASEI
Vei putea pastra integritatea casei deoarece izolarea podului si mansardei va preveni deteriorarea provocata de vaporii de apa, umiditate si alti factori agresivi.
PROTECTIE FONICA
In general, o izolare termica corecta va reduce inclusiv transferul zgomotelor din exterior in interior.
CE INSEAMNA UN POD SAU O MANSARDA NEIZOLATA?
Cei care locuiesc la casa stiu ce inseamna un pod sau o mansarda neizolata, sau izolata necorespunzator. Podurile se vor încalzi foarte mult vara, iar temperatura din interior poate depasi adesea 40 de grade Celsius. Pe masura ce razele soarelui bat direct pe acoperisul casei, caldura este absorbita si redirectionata in spatiul interior.
Efectul negativ indus de lipsa izolatiilor termice se observa foarte usor prin fenomene de condens ce poate dezvolta ulterior mucegai, indiferent ca sunt pereti exteriori, plansee spre pod, tavane de mansarda, etc.
Un alt aspect al lipsei izolarii este faptul ca te vei stradui sa pastrezi o temperatura confortabila in locuinta platind facturi mai mari.
TIPURI DE IZOLATII SI MATERIALE
Daca am vorbit despre izolatia podului si mansardei la general, daca am prezentat beneficiile izolarii, probabil ca te intrebi: ,, Ce materiale se folosesc pentru izolarea mansardei sau a podului?’’.
Inainte de a incepe lucrarea propriu-zisa de izolare pod/mansarda, trebuie sa alegi materialul potrivit. Pentru cea mai buna decizie trebuie sa iei in calcul cateva aspecte: eficienta, costul, rezistenta in timp si duritatea.
Pe langa acestea foarte important este de stabilit inca de la inceput daca izolam un pod nelocuit sau o mansarda locuita, starea acoperisului, materialele din care sunt realizate acestea, zona climatica in care se afla locuinta.
Cele mai populare materiale termoizalante sunt: vata minerala de sticla, vata bazaltica, polistirenul expandata, polistirenul extrudat, spuma pliuretanica.
VATA MINERALA DE STICLA
Cand spunem vata minerala, trebuie sa stim ca in aceasta categorie avem vata bazaltica sau de sticla. Pentru inceput vom vorbi despre vata minerala de sticla, produs extrem de popular in tara noastra pentru izolatia podului si mansardei.
Vata minerala de sticla are proprietati excelente de izolare termica si fonica. Potrivita pentru izolarea peretilor exteriori sau a celor de compartimentare, cat si pentru izolarea podelei, a acoperisului, tavanelor si mansardei de locuit. Vata de sticla are o greutate redusa, ceea ce o face usor de transportat si montat. Acest material izolator se gaseste sub forma de saltea comprimata si rulata, in doua variante, una simpla si una cu aluminiu.
Ca orice material izolator, vata de sticla are avantaje si dezavantaje, astfel, am pregatit pentru tine o lista cu cele mai importante.
Avantaje:
- Putere mare de izolare terimica, in special pentru acoperisuri interioare ale podului sau a peretilor ridicati prin sistemul de placi cu rigips.
- Rezistenta buna la temperaturi ridicate datorita sticlei si cuartului din compozitie.
- Elasticitate si flexibilitate excelenta, fapt pentru care este alegerea perfecta pentru spatiile greu accesibile. Instalare facila in structurile din lemn sau metal (produsul este elastic si compresibil).
- Nu este agreata de insecte, rozatoare sau paraziti.
- Neutra din punct de vedere chimic, nu contine substante corozive.
- Material ignifug.
Dezavantaje:
- Nu are rezistenta la compresiune la fel de buna in comparatie cu alte materiale izolatoare.
- Este sensibila la umezeala.
- Nu este foarte rezistenta la ciclurile inghet-dezghet daca facem comparatie cu alte materiale izolatoare.
VATA BAZALTICA
Vata minerala bazaltica este un material izolator termic de foarte buna calitate, care se prezinta sub forma de placi, special concepute pentru izolarea fatadei la exterior sau pentru izolarea termica si fonica a peretilor despartitori, mansardelor si acoperisurilor inclinate, unde poate fi montat intre si sub capriori.
Placile de vata minerala balzaltice sunt produse din roca vulcanica de bazalt la care se adauga in cantitati mai mici calcar si cocs. Vata are o capacitate mare de izolare termica, fonica si acustica, fiind rezistenta la socuri si impermeabila la vaporii de apa.
Avantaje:
- Izolator termic si fonic foarte bun, chiar unul dintre cele mai bune material izolatoare.
- Permite peretelul sa respire datorita texturii aerate.
- Rezistenta ridicata la caldura datorita rocii vulcanice din compozitie.
- Usor de aplicat datorita faptului ca este sub forma de placi.
- Stabilitate in timp.
- Material ignifug.
- Nu este agreata de insecte, rozatoare sau paraziti.
- Neutra din punct de vedere chimic, nu contine substante corozive.
Dezavantaje:
- Pret mai mare in comparatie cu alte materiale izolatoare.
- Poate genera aparitia condensului sau mucegaiului intr-un termosistem cu alte materiale.
POLISTIREN EXPANDAT
Polistirenul este un material cunoscut in doua mari tipuri, si anume polistirenul expandat (EPS) si polistirenul extrudat (XPS).
Polistirenul expandat este unul dintre cele mai folosite produse pentru izolarea termica a podurilor si a mansardelor. Acesta ajuta la retinerea caldurii in interior pentru mai mult timp, asigura izolarea termica si este rezistent la umiditate.
Pe piata de materiale de constructii polistirenul expandat este unul din produsele populare, fiind ales si pentru pretul sau avantajos, un material economic si ecologic, fiind o investitie rentabila si de durata. Se prezinta sub forma unor placi de diferite grosimi, eficienta sa crescand in functie de grosime.
Polistirenul expandat este eficient atat in perioada sezonului cald, cat si in timpul iernii, mentinand o temperatura constanta in interiorul locuintei.
Iti recomandam sa apelezi la un specialist pentru montarea polistirenului expandat deoarece necesita respectarea unor proceduri ca mai apoi sa beneficiezi de o izolare corecta.
Avantaje:
- Greutate redusa.
- Pret accesibil.
- Performanta termica buna.
- Nu isi modifica forma.
- Usor de manevrat si de prelucrat.
- Rezistenta la umezeala.
- Rezistenta la foc.
- Produs durabil.
- Nu este atacat de rozatoare si microorganisme.
Dezavantaje:
- Poate lua foc, insa nu intretine arderea. In sistem cu masa de spaclu, adezivi si tesatura fibra de sticla si tencuiala decorativa este incadrat in clasa B de reactie la foc.
- Este destul de sensibil la razele UV ale soarelui.
- Prezinta un grad de contractare iarna si dilatare vara.
POLISTIREN EXTRUDAT
Dupa cum am spus si la punctual anterior, polistirenul se gaseste in mai multe variante, cele mai utilizate fiind: polistirenul expandat si polistirenul extrudat.
Polistirenul extrudat (XPS) este potrivit atat pentru sezonul rece, cat si pentru sezonul cald, mentinand o temperatura constanta in casa. Este mai dur decat polistirenul expandat, fapt ce asigura o conductivitate mai buna.
Avantaje:
- Pret accesibil.
- Bun termoizolator.
- Durata de viata de pana la 50 de ani.
- Stabil chimic si netoxic pentru om.
- Usor de montat.
Dezavantaje:
- Este sensibil la razele UV ale soarelui.
- Usor de distrus mecanic.
- Lemnul din mansarda sau pod trebuie tratat ignifug deoarece polistirenul extrudat poate arde repede.
- Fiind calduros poate crea un mediu propice pentru insecte.
SPUMA POLIURETANICA
Suma poliuretanica este unul dintre cele mai eficiente materiale folosite pentru izolarea mansardei. Aceasta se aplica prin pulverizarepe intreaga suprafata a acoperisului mansardei.
In cazul spumei poliuretanice trebuie amintit ca exista doua tipuri:
- cu celula deschisa, foarte asemanatoare cu spuma poliuretanica la tub;
- cu celula inchisa cu un coeficient de transfer termic foarte asemanator polistirenului.
Avantaje:
- Grad mare de etanseitate.
- Reduce transferul zgomotelor.
- Termoconductibilitate mai buna in comparatie cu alte material izolatoare.
- Rezistenta la temperaturi extreme.
- Suprafata spumei nu dezvolta mucegai si ciuperci.
Dezavantaje:
- Sensibila la razele UV.
- Spuma poate fi toxica in cazul inhalarii accidentale in moment pulverizarii.
ALTE TIPURI DE IZOLATIE
Pentru izolarea podului si a mansardei se pot folosi anumite materiale ecologice pe baza de fibre de celuloza sau lana.
Acestea sunt mai putin folosite in aceasta perioada, insa sunt cunoscute de catre constructori pentru proprietatile lor de izolare termica, fiind o metoda foarte veche.
Celuloza este fabricata din carton reciclat sau hartie, fiind suficient de densa pentru a amortiza zgomotul si pentru a creste rezistenta la mucegai si daunatori. Acest tip de material nu va afecta structura podului sau a mansardei.
Fibrele de celuloza sunt foarte accesibile din punct de vedere al pretului.
Lana de oaieeste un material natural, reciclabil si sustenabil, folosit pentru izolatia podului si a mansardei, potrivit atat pentru izolarea fonica, cat si pentru cea termica. Pentru o izolare corecta ai nevoie de o cantitate mai mare ceea ce poate duce spre costuri mai mari.
ALTE MATERIALE NECESARE PENTRU IZOLATIA PODULUI SI MANSARDEI
Pentru o izolare corecta vei avea nevoie si de alte materiale care sa ajute la montarea/aplicarea produsului izolator, indiferent ca este vorba despre vata bazaltica, vata de sticla, polistiren sau altele.
Unul din materialele utilizate este adezivul, acesta fiind ales in functie de materialul izolant.
In unele cazuri vei avea nevoie de hidroizolatii lichide, mortar si amorsa hidroizolanta, pentru a proteja acoperisul de apa si zapada, rulouri de fibra si membrane bituminoase.
Scule si unelte de mana, de tipul cutitului utilitar pentru taiat materialul izolant, cutit asemanator celui pentru taiat paine. Alte scule folosite sunt cele pentru aplicarea adezivului si a altor materiale auxiliare.
Alte produse utilizate ar fi benzile de etansare, de impermeabilizare, piese zimtate de agatare sau tuburi de izolatie pentru izolarea tevilor.
DUPA CE CRITERII ALEG CEL MAI BUN MATERIAL IZOLATOR TERMIC?
Exista o solutie optima de izolare termica pentru aproape fiecare spatiu din casa ta, fie ca vorbim de pereti exteriori sau interiori, acoperis sau planseu, pod sau mansarda.
Intrebarea care apare in mintea tuturor inainte de a se apuca de lucru, este: ,,Cum aleg cel mai bun material pentru o izolare eficienta?’’
Lucrurile sunt foarte simple daca urmaresti cateva criterii si analizezi foare bine fiecare optiune in parte.
COEFICIENTUL DE CONDUCTIVITATE TERMICA
Performanta unui material izolant este direct proportionala cu conductivitatea termica a materialului.
Coeficientul de conductivitate termica este notat cu simbolul ,,λ’’ si arata capacitatea izolatoare pe care o are un material cu scopul de a stabili grosimea, dimensiunea si cantitatea necesara pentru izolarea mansardei.
Specialistii recomanda utilizarea materialului de izolare cu coeficientul de conductivitate termica cat mai mic deoarece va reduce capacitatea pierderilor de caldura.
Unitatea de masura pentru coeficientul de conductivitate termica este W/mK. In general materialele izolatoare clasice (vata bazaltica, polistiren) au un λ in jurul valorii de 0.04W/mK.
Cel mai mic coeficient de conductivitate termica se regaseste la spuma poliuretanica, cu un λ=0.021W/mK.
REZISTENTA
Un alt criteriu important este rzistenta, aici vorbim despre marimea direct proportional cu grosimea materialului si invers proportionala cu coeficientul de conductivitate termica.
Polistirenul este izolantul care poate tine chiar peste 50 de ani de la instalare, pe cand vata minerala are o durabilitate de 10-15 ani.
IZOLATIA POTRIVITA PENTRU POD NELOCUIT
In ceea ce priveste izolatia podului nelocuit, polistirenul este cel mai folosit material izolator, fie ca ne referim la polistirenul expandat sau extrudat. Acesta este ales si datorita costurilor accesibile, dar si pentru montajul simplu de executat. Este un material potrivit podului nelocuit pentru ca acesta nu este supus traficului intens sau socurilor mecanice accidentale, asadar izoleaza perfect reducand transferul de caldura.
Foarte importanta este punerea in opera a polistirenului deoarece poti crea brese in structura, poti lasa muchii neacoperite si zone cu gauri, pe unde se vor infiltra soarecii si apa care vor aduce prejudicii constructiei.
Vata minerala este unul dintre cele mai usoaremateriale de folosit pentru izolarea podurilor, deoarece vei avea nevoie doar de realizarea unor structuri din profile si mai apoi poti integra vata minerala fie ea bazaltica sau de sticla in zonele libere ale scheletului.
Peste vata minerala trebuie sa aplici folie speciala pentru crearea unei bariere de vapori.
Spuma poliuretanica ofera avantajul unei izolatii continue, aplicandu-se fara operatiuni prea complicate de punere in opera. Va trebui sa ai grija ce tip de spuma poliuretanica folosesti, deoarece aceasta se gaseste in varianta cu celula deschisa, mai permeabila si cu o structura lejera, sau spuma poliuretanica cu celula inchisa, compacta, cu celule bine legate intre ele, care au posibilitatea de a ermetiza complet zona izolata.
IZOLATIA POTRIVITA PENTRU MANSARDA LOCUITA
In cazul mansardelor locuite, sistemul termic care ofera cea mai mare eficienta energetica este cel din vata minerala, mai precis vata bazaltica. Apoi avem vata minerala din sticla si polistirenul expandat in ordinea eficientei pentru o mansarda locuita.
Pentru mansarde locuite, izolarea termica a acoperisului se face fie deasupra capriorilor – intre capriori si tigla, fie intre capriori.
Pentru cresterea eficientei izolatiei mansardei este important sa verifici in mod regulat mansarda:
- Temperatura constanta in spatiul din mansarda;
- Verifica daca a aparut condens, aceasta este cauza unui sistem de ventilatie deficitar;
- Verifica periodic zona din apropierea cosului de fum;
- Verifica sindrilele din lemn ale acoperisului, pentru a preveni aparitia mucegaiului;
- Curata in mod periodic jgheaburile in care se scurge apa.
CONCLUZIE
Pe termen lung, izolarea podului si a mansardei are o importanta majora, atat pe plan financiar, cat si din perspectiva calitatii vietii. Daca acest pas este realizat corect, rezultatele se vor vedea imediat.
4 SFATURI DE FINAL
- Apeleaza la un specialist pentru a afla cat mai multe informatii cu privire la o izolatie eficienta si fa lucrarea singur sau cu o firma de incredere!
- Asigura-te ca mansarda ta este bine ventilata!
- Nu uita de vaporii de apa si foloseste o folie anti-condens!
- Pune in balanta aspectele pozitive si cele negative ale fiecarui material izolator in parte si ia decizia cea mai buna pentru proiectul tau!