Prieteni, în perioada 21 decembrie – 9 ianuarie magazinele și depozitele Nouă Tei sunt închise. Solicitările voastre din această perioadă vor fi soluționate începând cu data de 8 ianuarie.

Echipa Nouă Tei vă urează Sărbători Fericite și La mulți ani!

De ce nu se incalzeste ultimul calorifer? Ce sa fac?

De ce nu se incalzeste ultimul calorifer?

Ce poate fi mai neplacut in timpul iernii decat sa observi ca nu se incalzeste caloriferul sau ca se incalzeste doar pe jumatate? Te gandesti care sunt cauzele problemei, poate sa il schimbi cu unul nou sau sa chemi un instalator? Inainte de a lua orice decizie, afla de ce se intampla asta, dar si ce solutii ai la indeamna!

Caloriferele si centrala termica trebuie probate de mai multe ori inainte de inceputul sezonului rece, pentru a te asigura ca dau randament maxim. Orice avarie este mult mai usor de remediat inainte de venirea iernii. Daca beneficiezi de un sistem centralizat de termoficare, furnizarea agentului termic este intrerupta pe timpul verii, astfel va trebui sa astepti inceputul sezonului rece pentru primele teste ale instalatiei de incalzire si ale caloriferelor.

In cazul unei centrale termice proprii, lucrurile stau putin diferit. Aceasta este utilizata si pe timpul lunilor calduroase pentru apa calda menajera, insa caloriferele sunt fie inchise din robinete, fie termostatul este reglat la o temperatura anume pentru a nu a nu incalzi.

Exista foarte multe situatii in care te vei intreba –  de ce ultimul calorifer nu se incalzeste?  In acest articol iti prezentam o serie de cauze si solutii pentru aceasta problema.

MOTIVE PENTRU CARE NU SE INCALZESTE ULTIMUL CALORIFER

Daca a venit sezonul rece si observi ca ultimul calorifer nu se incalzeste, sau poate mai multe calorifere din locuinta ta raman pe jumatate reci, nu te grabi sa chemi un instalator. Anumite verificari pot fi facute chiar de tine, si de cele mai multe ori vei rezolva problema destul de usor.

 In unele situatii cand avem un circuit mai lung, putem vedea ca ultimul calorifer nu se incalzeste. Unele cauze si rezolvarea lor sunt valabile pentru intreaga instalatie de incalzire, nu doar pentru ultimul calorifer legat la centrala termica, asa ca citeste in continuare pentru sfaturi utile.

ROBINETE INCHISE

Primul lucru pe care trebuie sa il faci este verificarea robinetelor. Un calorifer nu poate functiona cu un robinet inchis.  Nu va fi o procedura grea, dar daca observi ca acestia sunt ruginiti sau blocati, nu-i forta. Mai bine folosesti un spray special pentru deblocare sau o cheie speciala pentru deschiderea robinetelor.

De cele mai multe ori, aceasta problema apare in cazul locuintelor ce sunt conectate la sistemul centralizat de termoficare. Caloriferele raman inchise inca din primavera.

Acest lucru este posibil si in cazul centralei termice proprii. In acest caz, centrala  incalzeste doar caloriferele ce sunt deschise.

De ce nu se incalzeste ultimul calorifer?

Verifica toate robinetele caloriferelor sa fie deschise apoi iti poti da seama daca un calorifer sau mai multe nu se incalzesc corespunzator.

TERMOSTAT SETAT PE MODUL DE VARA

Cel mai probabil termostatul a ramas setat pe temperatura sau modul de vara. Daca ai termostat fara fir, poti trece pe manual si apoi seteaza temperatura ambientala intre 17-20°, las-o asa cateva minute si verifica daca caloriferele incep sa se incalzeasca. Verifica termostatul, poate a ramas fara baterie sau a ramas blocat pe modul de vara.

DOPURI DE AER

Odata ce ai deschis robinetele caloriferelor, verifica randamentul lor. Ai grija sa nu fie dopuri de aer pe instalatie!

Asigura-te ca intreaga suprafata a caloriferului se incalzeste. Daca sunt zone care raman reci, inseamna ca instalatia are dopuri de aer si caloriferele trebuie aerisite.

De ce nu se incalzeste ultimul calorifer?

De regula, caloriferele au un robinet special de aerisire in partea inferioara. Pentru aerisirea caloriferului ai nevoie de chei speciale, care sunt foarte utile. Aceste chei se gasesc la magazinele de obiecte sanitare si instalatii termice.

Deschide robinetul aerisitor cu cheia speciala, pregateste un recipient in care sa lasi apa sa curga cateva secunde si elibereaza toate golurile de aer, pana cand apa va curge fara intrerupere. Indicat este sa incepi aerisirea cu ultimul calorifer din circuit, apoi repeta procedura pentru fiecare calorifer in parte.

Ai grija sa opresti centrala inainte de aceasta operatiune!

IMPURITATI IN INTERIORUL CALORIFERELOR

Daca prin aerisirea caloriferului problema nu este rezolvata, atunci cauzele sunt ceva mai complexe. Depunerile de impuritati in interiorul caloriferelor pot provoca blocaje, iar pentru a remedia aceasta problema va trebui sa speli calorifele la interior cu jet puternic.

De ce nu se incalzeste ultimul calorifer?

Daca ai centrala termica proprie cu calorifere din material usor, goleste instalatia de apa si apoi poti demonta caloriferele pentru a le spala la interior cu jet de apa calda in cada de baie.

Pentru calorifere din fonta exista pompe speciale de spalare cu jet puternic de apa.

PRESIUNE SCAZUTA A APEI DIN CENTRALA TERMICA

In cazul centralelor termice proprii, dupa verificarea robinetilor si aerisirea coloriferelor, este important sa verifici presiunea apei. Daca presiunea apei din centrala termica este scazuta, atunci caloriferele nu se incalzesc pe intreaga suprafata.

Pentru o functionare optima, valoarea presiunii este indicata pe afisajul centralei si ar trebui sa fie cuprinsa intre unu si doi bari. Daca presiunea este mai mica de un bar, s-ar putea ca aceasta sa fie cauza principala pentru care caloriferele nu se incalzesc.

Parametrii de functionare pot fi diferiti in functie de fiecare model de centrala in parte, asa ca poti apela la ajutorul unui specialist sau poti consulta manualul de instructiuni al centralei termice pentru a te lamuri.

Unele centrale termice, dupa o simpla resetare isi vor autoregla presiunea apei, pe cand pentru alte centrale termice va trebui sa alimentezi instalatia cu apa pana cand presiunea ajunge in limita normalului (de obciei 1,5 bari).

Presiunea apei din centrala, termostatul si pompa de recirculare sunt elemente pe care le poti teste singur, insa daca nu crezi ca te vei descurca cu reglajul acestora, poti apela la un instalator.

SUPAPE INCARCATE CU REZIDUURI

Pe intreg circuitul centralei termice se afla supape, care, atunci cand sunt incarcate cu reziduuri, nu mai permit apei sa circule cu presiunea necesara. Poti  deschide fiecare supapa destul  de usor si apoi poti curata locurile in care circuitul este obturat, pentru ca agentul termic sa ajunga in cantitati suficiente in calorifere.

CALORIFERELE NU SE INCALZESC DELOC SAU SE INCALZESC DOAR PE JUMATATE

Pe timp de iarna, este un adevarat chin sa ai probleme cu incalzirea, asa ca cel mai bine este sa faci verificarea instalatiei de incalzire din toamna.

Cele mai frecvente probleme intalnite sunt: fie ultimul calorifer nu se incalzeste corespunzator, fie unul sau mai multe calofrifere din circuit se incalzesc doar pe jumatate.

In cele ce urmeaza vom discuta despre fiecare situatie in parte.

CALORIFERUL ESTE RECE IN PARTEA DE JOS

Caloriferele sunt reci in partea de jos atunci cand exista o acumulare a unor depuneri pe traseul de incalzire centrala, care s-a blocat in zona respectiva. Depunerile de calcar si rugina sunt normale pentru orice centrala termica. In timp, acestea se vor depune in partea de jos a caloriferelor, sub forma unei substante negre, asemanatoare namolului si vor opri practic incalzirea acestei zone a caloriferului.

CALORIFERUL ESTE RECE IN PARTEA DE SUS

Un calorifer care este rece in partea de sus, dar caldut in partea de jos poate sugera o acumulare de aer. Aceasta problema poate fi rezolvata usor, de unul singur, prin aerisirea manuala a caloriferului, dar, daca nu esti sigur ca stii cum se face acest lucru, este mai bine sa contactezi un instalator.

ULTIMUL CALORIFER NU SE INCALZESTE

Poate te-ai intrebat de ce nu se incalzeste ultimul calorifer. Cel mai probabil, circuitul fiind mai lung si acesta fiind in capatul circuitului se creeaza un dezechilibru hidraulic.

Pentru a remedia aceasta problema va fi necesar sa inchizi cateva filete la robinetul de retur ale caloriferelor apropiate de centrala si la ultimele calorifere sa lasi robinetii deschisi de tot. Astfel debitul va ajunge si la ultimele calorifere din circuit si acestea se vor incalzi mai bine. 

CUM SE MONTEAZA CORECT O INSTALATIE DE CALORIFERE PAS CU PAS

Majoritatea locuintelor romanilor din mediul urban utilizeaza o instalatie de incalzire proprie cu calorifere de diverse modele si tipuri pentru incalzirea spatiilor interioare. Acestea functioneaza prin incalzirea unor elemente cu ajutorul realizarii unui circuit de apa fierbinte. Agentul termic cedeaza energie catre elementele de incalzire, care la randul lor incalzesc aerul din jur si intreaga incapere. 

Pentru a obtine eficienta maxima, este necesar ca in momentul montajului caloriferelor sa fie aplicate anumite reguli.

De ce nu se incalzeste ultimul calorifer?

Pentru montarea caloriferelor vei avea nevoie de cateva unelte si accesorii. Caloriferele au fost construite astfel incat sa poata fi instalate usor si cu cat mai putine unelte. Daca se realizeaza un sistem de la zero, se recomanda ca acesta sa fie facut de catre un instalator, pentru a preveni eventuale erori de montaj si o eficienta scazuta a sistemului de incalzire.

In cazul in care doar vei inlocui unul sau mai multe calorifere vechi, acest lucru poate fi facut lejer si rapid chiar de catre tine.

Sculele si accesoriile necesare pentru montarea caloriferelor:

  • cleste reglabil, utilizat la strangerea diverselor conexiuni;
  • robineti de tip tur si retur;
  • elemente de prindere a caloriferelor pe perete (diferite in functie de tipul peretelui – caramida, beton, rigips etc.);
  • elemente de etansare a conexiunilor (banda de teflon, canepa si pasta de etansare);
  • dop aerisitor;
  • robinet de tip termostat.

Pentru realizarea unui montaj corect, sunt necesare anumite precautii legate de dimensionarea caloriferelor in functie de necesitati, de pozitionarea conforma a acestora si de respectarea pasilor de montare.

DIMENSIONAREA SISTEMULUI DE CALORIFERE

Pentru a alege numarul de calorifere precum si dimensiunile potrivite trebuie sat ii cont de spatiul ce urmeaza a fi incalzit. Principala regula este ca sub fiecare fereastra sa fie montat un calorifer, pentru ca aceasta este zona cu cele mai mari pierderi de caldura catre exterior si unde este posibila aparitia condensului ce ar putea duce la dezvoltarea mucegaiului. 

O alta regula este ca numarul minim de calorifere dintr-o locuinta sa fie egal cu numarul de ferestre.

De exemplu, pentru o incapere de 20 mp, caloriferele ar trebui sa aiba cel putin 2000 W ca putere.

POZITIONAREA CALORIFERELOR

Principiul de functionare a caloriferelorse bazeaza pe radiatia si convectia termica. Aerul din locuinta se incalzeste, in special, prin realizarea unei circulatii continue a aerului pe langa elementele de incalzire a caloriferelor. Cu cat circulatia aerului este mai libera, cu atat sistemul este mai efficient. Asadar, trebuie sa te asiguri ca ai pozitionat correct caloriferul astfel incat aerul sa circule.

Pentru o buna pozitionare va trebui sat ii cont de:

  • Distanta dintre perete si calorifer trebuie sa fie de 5 cm;
  • Distanta dintre partea inferioara a caloriferului si pardoseala trebuie sa fie de 12 cm;
  • Distanta dintre partea superioara si glaful ferestrei trebuie sa fie de 10 cm;
  • Distanta dintre calorifer si peretele lateral trebuie sa fie de minim 15 cm.

MONTAJUL PROPRIU-ZIS

Pentru obtinerea eficientei maxime este recomandat sa respecti pasii de montaj ai caloriferelor:

  • Fixarea pe perete se face cu ajutorul unor elemente de prindere speciale, cunoscute sub numele de console. Acestea trebuie sa fie in dimensiunile potrivite pentru caloriferul ce urmeaza a fi montat si sa fie prinse in perete cu dibluri de cel putin 12 cm lungime, deoarece vor trebui sa sustina atat greutatea caloriferului, cat si agentul termic din interior;
  • Caloriferul se prinde de console mai intai in partea inferioara, apoi in partea superioara;
  • Racordarea turului si returului se face dupa modul recomandat de catre producator, luandu-se precautii pentru a nu se inversa intrarile si iesirile;
  • Robinetul de retur poate fi dotat si cu termostat, care este o solutie ideala pentru micsorarea costurilor legate de incalzire;
  • Pe racordul opus intrarii tur se monteaza un dop pentru aer, iar pe celelalte iesiri neutilizate se monteaza dopuri oarbe.

La fiecare conexiune va trebui sa creezi o etansare perfecta pentru a evita aparitia scurgerilor de apa. Poti folosi banda de teflon, canepa si pasta de etansare.

Montarea caloriferelor nu este o operatiune complexa, in schimb, beneficiile obtinute sunt maxime prin realizarea unei temperaturi confortabile, cu un consum minim de energie, daca montajul este executat corect.

CONCLUZIE

Una dintre primele griji in ceea ce priveste intretinerea locuintei este pregatirea instalatiei termice pentru iarna.

Nu ezita sa chemi un instalator daca vei considera ca verificarile si eventualele reglaje sunt prea complicate si risti sa faci mai mult rau decat bine.!

Alege un calorifer pentru baie atat in functie de specificatiile tehnice, cat si de estetica acestuia. Acorda atentie tipului de radiator, alimentarii, dimensiunii, puterii termice, materialului, insa nu neglija stilul, forma si culoarea. In plus, asigura curatarea si aerisirea regulata a acestuia, pentru o functionare eficienta si indelungata.  Speram ca informatiile si sfaturile din acest articol  ti-au fost de ajutor. Te asteptam pe site sau in magazinele Noua Tei sa descoperi toata gama noastra de calorifere.