Ai gasit apartamentul visurilor tale si nu ai parte de cele mai importante aspecte: liniste si intimitate? In anumite situatii pentru confortul in propria locuinta, izolatia termica nu este suficienta, asa ca este necesara izolarea fonica in apartament pentru bunastarea persoanelor ce locuiesc acolo. Zgomotul produs in exteriorul apartamentului, fie de vecini, fie de traficul urban, creeaza neplaceri.
Daca vrei sa ai tavane izolate fonic pentru a reduce zgomotul din apartament produs de vecinii de la etajul superior, sau sa izolezi fonic un perete sau poate este necesara izolarea fonica a partilor comune – peretilor intre apartamente sau chiar intreaga locuinta, cel mai bun moment sa te apuci de aceste lucrari este in timpul unei renovari.
Probabil ai o multime de intrebari: Ce materiale sa folosesc? Cat ma costa? Cat dureaza procesul de izolare fonica in apartament?. Iti venim in ajutor cu cele mai importante informatii pentru a te apuca rapid de treaba.
CE ESTE IZOLATIA FONICA?
Izolatia fonica reprezinta materialul cu care se capitoneaza o structura sau un element structural cu scopul atenuarii zgomotului provenit din exterior. Materialul izolant poate fi: gips cartonul fonoacustic, vata minerala cu fibre de sticla sau vata minerala bazaltica, spuma poliuretanica compozit, materialul fonoabsorbant de tip membrana, burete sau carton.
Izolarea fonica in apartament este o imbunatatire considerabila adusa locuintei prin diminuarea nivelului de zgomot, atat cel din exterior cat si cel din interiorul casei tale, de care se va bucura intreaga familie si vecinii, de asemenea.
IMPORTANTA IZOLARII FONICE A APARTAMENTELOR
Dupa cum am mentionat si la punctual anterior, izolatia fonica in apartament este o lucrare necesara pentru a te putea bucura de liniste, pentru a reduce zgomotul produs de traficului stradal si pentru a te proteja de zgomotele provenite de la apartamentele vecine. Important de stiut este ca izolatia fonica blocheaza si zgomotele care provin din locuinta proprie, de la o camera la alta, dar si in exteriorul apartamentului. Asa ca zgomotul din apartament va ramane acolo, in intimitatea casei tale.
Iata principalele avantaje ale apartamentului izolat fonic:
- elimina sau reduce substantial nivelul de zgomot perceput in plan vertical si orizontal: zgomotul stradal, din apartamentul vecin, produs de tevile care traverseaza locuinta si zgomotul ce se propaga dintr-o incapere in alta;
- valoarea de piata a imobilului va creste;
- creste confortul intregii familii;
- confort acustic – poti dormi la orice ora fara a fi deranjat de traficul urban, de cainele vecinului, de eventuale masini de tuns iarba din fata blocului sau de bormasina vecinului;
- elimina riscul de discutii sau contact cu vecinii galagiosi.
Fiecare dintre aceste avantaje vor actiona direct pentru sporirea confortului fizic si psihic pe care il astepti in propria casa. Urmeaza doar sa gasesti materialul izolant acustic potrivit.
SURSELE DE ZGOMOT DIN APARTAMENTUL TAU
In ideea de a intelege cum se propaga sunetul printr-o cladire de apartamente, este util sa prezentam cateva notiuni de baza despre mecanica sunetului. Odata produs, sunetul se propaga cu usurinta prin aer, apa sau materiale solide. Vibratiile undelor sonore ce se produc incep sa se propage prin aer si astfel incepem sa auzim sunetul. Zgomotul este pur si simplu un sunet foarte puternic si greu de suportat.
Sunetele rostite in soapta au un nivel al intensitatii de 30dB, tipetele si aspiratorul sau mixerul de bucatarie ating 75dB, pe cand traficul aglomerat al orasului poate atinge un nivel al intensitatii de 80dB. Cele mai intense sunete, care produc un real disconfort, sunt cele produse de latratul cainilor (circa 90dB), sirenele masinilor de politie sau ambulanta care pot atinge 110dB.
Primul pas in ceea ce priveste izolatia fonica in apartament este acela de a cunoaste sursa zgomotului.
ZGOMOTUL EXTERIOR
Zgomotul exterior este inamicul care distruge liniștea din interiorul casei. Sunetele deranjante au mai multe surse de provenienta – traficul și aglomerația din zona in care locuiesti, petrecerile vecinilor, bormașini, animale de companie, aparate electrocasnice, copii mici și energici, si altele.
Stim cu totii ca nimic nu e mai deranjant decat sirena unei ambulante in toiul noptii sau zgomotul de impact, atunci cand un vecin scapa accidental un obiect in casa scarii.
Zgomotul aerian este un sunet care se propaga, mai intai, prin aer si se difuzeaza prin pereti, podea si tavan catre alte incaperi, astfel deseori ne confruntam cu disconfortul creat de zgomotul stradal sau cel produs de vecini. Acest lucru se intampla mai ales in cazul cladirilor vechi (blocuri cu apartamente), construite fara izolatie fonica tavan.
Zgomotul exterior se poate clasifica astfel:
- Zgomotul stradal – vine in principal prin ferestre. Aici se incadreaza sunetul franelor masinilor, vocile stridente ale copiilor, claxoanele auto, zumzetul unui avion, manifestatii de strada, etc. Pentru diminuarea zgomotului stradal poti izola fonic peretii exterior si poti instala ferestre din termopan de inalta calitate.
- Zgomotul de intrare – vine prin usa principala de intrare in casa. Ca si zgomot de intrare reperam sunetele liftului, tocurile vecinelor, vecinii care rad sau vorbesc mai tare in scara blocului. Peretii despartitori izolati fonic si usa de intrare de buna calitate izolata cu material fonoabsorbant servesc la reducerea considerabila a zgomotelor de intrare.
- Zgomotul de la apartamentele vecine – vine prin pereti, prin prize si goluri intre placile podelei. Zgomotul de la vecini este cel mai frecvent motiv pentru care dorim sa aplicam un tratament acustic locuintei. Daca sursa de zgomot este una singura, atunci nu este foarte greu de realizat, doar simpla aplicare de vata minerala de sticla sau bazaltica si apoi folosirea placilor de gips carton acustic pe peretii sursei vor rezolva problema. Daca sursele de zgomot sunt multiple, atunci va trebui sa faci izolarea fonica completa a apartamentului.
ZGOMOTUL INTERIOR
Locuitul in apartamentele din bloc isi are cu siguranta inconvenientele sale, mai ales cand vine vorba de zgomotul care se aude, fie de la vecini, fie dintr-o camera in alta.
Zgomotul din apartamentul personal este considerat zgomot de interior. Aici putem discuta despre transmisia sunetelor deranjante de tipul celor produse de electrocasnice, bormasini sau masini de slefuit, copii galagiosi, repetatul la un instrument muzical, televizorul la un volum mai mare, sau chiar batutul snitelelor in bucatarie. Toate aceste zgomote, in apartamentele ce nu sunt izolate fonic se vor transmite atat catre vecini, cat si dintr-o camera in alta. De dragul mentinerii unor relatii bune cu vecinii, este mai bine pentru tine sa izolezi fonic peretii, tavanul si podeaua, daca stii ca in locuinta ta se produc frecvent astfel de zgomote.
MATERIALE UTILIZATE PENTRU IZOLAREA FONICA IN APARTAMENT
Daca izolarea fonica este o necesitate pentru apartamentul tau, alege sa o faci in mod profesional, alege sa lucrezi cu specialisti, alege materialul potrivit in functie de zona unde instalezi tratament acustic.
Cele mai des folosite materiale pentru izolarea fonica apartament sunt:
- Vata minerala – material cu intrebuintari excelente pentru izolatia termica, avand calitati foarte bune și pentru izolatia fonica a incaperilor. Utilizarea vatei minerale, atat cea de sticla, cat si cea bazaltica este o solutie populara in cadrul lucrarilor de constructii si renovari.
- Placi de gips-carton fonoacustice – concepute special pentru a impiedica transmiterea zgomotului prin peretii casei. Producerea placilor de gips carton fonoacustic se bazeaza pe introducerea intre cele doua fete a unui miez din gips a carui densitate este foarte mare.
MATERIALE NECESARE PENTRU IZOLATIE FONICA PERETI
Cel putin un perete din camerele apartamentului tau este comun cu cel al vecinilor, cu casa scarii sau cu exteriorul.
Izolarea fonica a peretilor comuni este o solutie recomandata pentru eliminarea sau reducerea nivelului de zgomot. Izolarea peretilor intre apartamente este posibila cu ajutorul unui sistem din placi din gips carton, profile metalice si vata minerala de sticla. Daca optezi pentru utilizarea placilor de gips carton cu densitate ridicata, acestea vor avea o capacitate de reducere a zgomotului cu pana la 65dB pentru peretii despartitori. Astfel vei putea atinge performanta acustica dorita si reducerea diferitelor sunete deranjate, precum este zgomotul de impact.
Instalarea sistemului de izolare pe baza de placi de gips carton si vata minerala a peretilor interiori va reduce perimetral spatiul camerelor cu cativa centimetri, insa va creste nivelul confortului in apartament.
- Izolarea fonica a peretilor exteriori din beton, beton celular, caramida plina sau caramida cu goluri se poate crea prin montajul unui sistem de izolatie cu vata bazaltica. Vata bazaltica obtinuta din roca bazaltica, aceasta este mai densa decat cea din sticla si ofera o izolare acustica mult mai buna.
Vata bazaltica:
– Asigura si izolare termica, si confort acustic.
– Absoarbe perfect sunetele.
– Reduce semnificativ zgomotele de impact.
MATERIALE NECESARE PENTRU IZOLATIE FONICA PODEA
Pentru a izola acustic pardoseala va trebui sa adaugi un strat de cel putin 2 cm de polistiren extrudat sau vata minerala, peste care se toarna sapa flotanta si apoi se monteaza pardoseala dorita.
Vata bazaltica se aplica pentru a spori atenuarea sunetului prin pardoseli, reducand transferul de sunet. In concluzie, vata bazalticacontribuie eficient la izolarea fonica.
Cu cat materialele alese pentru fonoizolare sunt mai dense si mai groase, cu atat acestea vor absorbi sau vor bloca mai bine zgomotele deranjante.
In constructiile noi, pentru o mai buna izolare atat fonica, cat si termica, se recomanda instalarea unei pardoseli sau sape flotante. Este un strat de izolatie acoperit cu o sapa de beton armat, care va fi separat de pereti. Efectul acestui sistem este dublu, deoarece se elimina sau se estompeaza sunetele din exterior, dar si cele din interior.
MATERIALE NECESARE PENTRU IZOLATIE FONICA TAVAN
Daca locuiesti la bloc in mod sigur te-ai intrebat macar o data cum ar fi sa nu mai auzi tropaiturile vecinului de la etajul superior sau scapatul de obiecte pe jos. Betonul transmite foarte bine vibratiile si de aceea auziti fiecare miscare facuta in apartamentul de deasupra.
Pentru izolatia fonica a tavanului apartamentului tau iti recomandam instalarea unui plafon suspendat cu placi de gips carton si vata de sticla.
Este necesara alegerea placilor de gips carton fonoacustice cu performante ridicate. Un tavan realizat din gips carton poate avea si pana la 4 straturi de placi pentru sporirea gradului de izolare fonica. Pentru a suspenda plafonul fals de planseu foloseste conectori, care vor absorbi vibratiile transmise prin montarea directa metal pe metal (conectori pe profile metalice).
Daca ai deja un tavan suspendat in apartamentul tau, ca o bariera pentru a amortiza sunetele patrunse de sus, poti pune vata minerala de mare densitate (140 kg/m3) cu o grosime de aproximativ 5 cm in spatiul tavanului. Vata minerala va servi pentru izolatia termica si fonica a incaperii.
METODE DE INSTALARE A MATERIALELOR DE IZOLARE FONICA APARTAMENT
Cea mai eficienta metoda de a izola fonic o incapere este prin a construi pereti falsi din gips carton acustic, in interiorul carora sa amplasam vata minerala de densitate mare. Noi recomandam o lucrare profesionista, cu un specialist, dar iti vom prezenta cateva metode, pasi in realizarea unui sistem de izolatie fonica.
Metodele de instalare a unui material fonoabsorbant difera in functie de tipul acestuia si de locul de aplicare. Este de la sine inteles ca pentru instalarea placilor de gips carton fonoacustice se foloseste o metoda, iar pentru membrana fonoizolanta, de exemplu, o alta metoda, insa in acest articol am ales sa vorbim despre cele mai populare dintre materialele izolatoare fonic, si anume: placi gips carton si vata minerala.
IZOLAREA FONICA A PERETELUI PRIN INVELIREA ACESTUIA CU MATERIALE ADECVATE
Daca ai ales sa izolezi fonic unul sau mai multi pereti din casa ta, atunci iata cum sa realizezi aceasta lucrare pas cu pas, etapele de realizare ale unui sistem de izolatie fonica perete eficient.
Etapa 1 – Realizarea cadrelor peretilor portanti
Cadrul reprezinta scheletul intregului proiect. De aceea, este important sa realizezi toti pasii cu grija si sa acorzi atentie sporita detaliilor.
- Masoara suprafetele cu atentie pentru a putea realiza schema cadrului si pentru a putea calcula necesarul de materiale.
- Traseaza marcajele.
- Debiteaza profilele se realizeaza la dimensiunile stabilite in proiect.
- Amenajarea spatiilor speciale pentru usi si geamuri daca este nevoie.
Etapa 2 – Aplicarea vatei minerale
In spatiile create cu profile vei putea aplica vata mineral, care se fixeaza destul de usor intre profile, prin impingere. Pentru a fi usor sa montezi, poti taia vata la o dimensiune egala cu distanta dintre profilele verticale (60 cm).
Etapa 3 – Placarea cu gips cartonul fonoacustic
Montarea placilor de gips carton se face pe cadrul din profile metalice. Acestea se vor amplasa vertical pe perete si se vor fixa cu ajutorul suruburilor autofiletante.
Specialistii recomanda sa lasi un rost de dilatatie de circa 10 mm intre placi si suprafetele din jurul acestora.
Pentru rigidizarea peretilor portanti si pentru sporirea gradului de izolare fonica poti adauga doua straturi de placi gips carton acustic. In acest mod, peretii nu vor mai vibra in cazul sunetelor de joasa frecventa.
Acum tot ce ramane de facut este finisarea peretilor, adica chituirea rosturilor si zugravirea.
IZOLAREA FONICA A PODELEI PRIN UTILIZAREA DE MATERIALE SUB PARDOSEALA
In cazul blocurilor zgomotele sunt transmise de la un etaj la altul, iar atunci cand locuiesti la un etaj superior este bine sa ai podele izolate fonic.
Cea mai buna izolatie fonica la nivelul planseului este sapa flotanta!
Sapa flotanta este separata de structura cladirii, placa din beton in cazul apartamentelor de bloc.
Majoritatea locuintelor au o izolatie fonica minimala oferita de stratul de polistiren extrudat de sub parchet, insa pentru o separare acustica buna, este nevoie de o sapa rigida asezata peste un strat izolator. Acest strat izolator trebuie sa fie suficient de elastic pentru a amortiza sunetele si suficient de dens si ferm pentru a sustine structura sapei.
Etape de montaj:
- Se monteaza o banda perimetrala cu rolul de a impiedica contactul ferm intre sapa si structura rigida a peretilor verticali.
- Peste structura de rezistenta (placa din beton) se aplica un strat de minimum 2cm de vata bazaltica de densitate mare.
- Peste stratul de vata bazaltica se toarna sapa. In functie de grosimea sapei si de compozitie, poate fi utila si o armare.
- Peste sapa se monteaza finisajul pardoselii (gresie, parchet, mocheta).
IZOLAREA FONICA A TAVANULUI PRIN UTILIZAREA DE PLACI DE IZOLARE FONICA
Daca deja ai montat tavan fals fara o izolatie fonica profesionala trebuie sa stii ca in locasul format intre tavanul de beton si tavanul fals, sunetele se amplfica. Se poate spune ca ai format o cutie de rezonanta care preia zgomotele sip e deasupra le si amplifica.
Asa cum am mentionat si mai sus, in ceea ce priveste izolatia fonica a tavanului pentru a creste performantele putem aplica pana la 4 straturi de placi gips carton fonoacustic.
Iata ce trebuie sa faci atunci cand aplici izolatie fonica in cazul tavanului:
Etapa 1 – Realizarea cadrului pentru tavanul fals
Cadrul este cea mai importanta componenta a proiectului, pentru ca, pe langa determinarea calitatii sunetului, va oferi si siguranta intregii incaperi. De aceea, este recomandat sa acorzii atentie sporita si sa respecti cu strictete normele de siguranta.
- Masuratori si trasarea reperelor – Pas ce necesita foarte multa atentie si daca iti doresti un plus de acuratete poti folosi o nivela laser, insa aceasta nu este obligatorie;
- Marcajele de ghidaj – realizate cu o sfoara de trasare cu creta, respectand reperele trasate anterior;
- Aplicare banda de cauciuc – Inainte de montarea profilelor perimetrale, aplica un strat de banda monoadeziva din cauciuc pentru a asigura etanseitatea;
- Fixeaza profilele perimetrale – ajutandu-te de elemente de fixare de tipul diblurilor. Fixarea se realizeaza pe intreg conturul camerei;
- Montarea profilelor de sustinere – taiate la dimensiunile stabilite se vor monta in interiorul cadrului. Acestea trebuie montate la 50 cm distanta unul de celalalt si ar trebui sa fie perfect perpendiculare pe profilele perimetrale;
Etapa 2 – Montarea materialului izolant
Materialul izolant poate fi vata minerala cu densitate mare sau un alt izolant termic cu proprietati fonoacustice, de exemplu membrana fonoizolanta sau panouri de pluta.
Etapa 3 – Placarea cu gips carton acustic
Se monteaza placile de gips carton pe cadrul plafonului. Te poti ajuta de un instrument special pentru ridicarea placilor de gips carton, cu siguranta munca ta va fi mai usoara. Placile se fixeaza in cadru cu suruburi autofiletante, cu ajutorul unei mandrine cu burduf.
Proiectul este finalizat, iti ramane doar partea de finisaj, chituire si zugravire.
EVALUAREA EFICIENTEI IZOLARII FONICE
Pentru a evaluarea proprietatilor acustice ale materialelor de constructie exista masuratori speciale care se pot face de catre anumite firme specializate. De asemenea materialele fonoacustice sunt testate inainte de a fi scoase pe piata materialelor de constructii. Acestea sunt supuse unor serii specifice de teste. Produsele de buna calitate au trecut proba testelor fonoacustice inainte de a ajunge in magazinele si depozitele de materiale de constructii.
METODE DE TESTARE A IZOLARII FONICE
Masuratorile acustice profesionale ale cladirilor variaza de la determinarea proprietatilor de izolare fonica a componentelor si sistemelor cladirii pana la masurarea zgomotului de la instalatiile sanitare si toate celelalte echipamente ale cladirii
Astfel se poate masura rigiditatea dinamica (DIN EN 29052), rezistenta la fluxul de aer in functie de lungime (DIN EN 29053) si proprietatile dinamico-mecanice (DIN EN ISO 6721).
O firma specializata in testarea izolatiei fonice are la dispozitie mai multe metode de verificare:
- Masurarea izolarii fonice a aerului sau a impactului componentelor cladirii;
- Masurarea transmisiei laterale a sunetului aerian si a impactului intre incaperile adiacente;
- Izolarea fonica aeriana a componentelor exterioare ale cladirii intr-o instalatie de testare a fatadelor;
- Coeficient de absorbtie acustica si zona echivalenta de absorbtie acustica in camera de reverberare;
- Determinarea nivelului de putere sonora utilizand metoda suprafetei invelite, camera de ecou si metoda intensitatii sunetului.
Este important sa stim ce materiale sa folosim in cadrul unui proiect de izolatie fonica, sa le cunoastem performantele, asa ca iti sugeram sa analizezi fisa tehnica a fiecarui material fonoizolant in parte, aunci cand te pregatesti de p lucrare de izolare fonica.
Daca nu doresti sa apelezi la o firma specializata si vrei sa testezi nivelul de izolatie fonica din noul apartament, atunci alege o sursa de zgomot pe care o ai la indemana si pozitioneaz-o mai intai in una dintre camera, inchide usa, apoi verifica nivelul de sunet in restul apartamentului. Aceasta este o metoda de testare simpla, la indemana oricui.
STANDARDELE SI REGLEMENTARILE RELEVANTE
In cazul apartamentelor din locuintele individuale sau collective, limita admisibila a nivelului de zgomot echivalent interior, provenit din exteriorul cladirii este de 35 dB.
Parametrii de izolatie fonica intre camerele functionale din locuintele individuale sau colective se refera la rezistenta la zgomotul aerian si la rezistenta la zgomotul de impact.
Izolatia fonica a cladirilor de locuit, impotriva zgomotului aerian si de impact provenit din spatiile adiacente se asigura cu elemente de constructie (pereti, plansee) a caror realizare este conceputa astfel incat sa se incadreze in ansamblul cerintelor fundamentale aplicabile constructorilor.
Protectia la zgomot este stipulata ca cerinta (exigenta) esentiala in Directiva Consiliului Europei nr. 89/106/CEE si Documentele Interpretative aprobate la 30 noiembrie 1993 si este definita dupa cum urmeaza: “Constructia trebuie proiectata si executata astfel incat zgomotul perceput de utilizatori sau persoanele aflate in apropiere sa fie mentinut la un nivel care sa nu afecteze sanatatea acestora si sa le permita sa doarma, sa se odihneasca si sa lucreze in conditii satisfacatoare”. Cerinta presupune anumite conditii de confort fie ca acestea se obtin prin izolatie fonica sau tratament acustic.
CONCLUZIE
Asigurarea izolatiei fonice asupra cladirilor de locuit reprezinta o cerinta fundamentala a executiei lucrarilor de constructii, care trebuie analizata, cu aceeasi atentie si in aceeasi masura, ca cerinta de rezistenta si stabilitate, izolare termica sau rezistenta la foc, intrucat contribuie si are un impact direct asupra nivelului de confort al vietii oamenilor. Daca deja ai achizitionat un apartament si esti nemultumit de izolatia fonica sau aceasta nu exista, atunci toate aceste lucrari de izolatie fonica pot fi facute de un mester priceput. Acesta va sti ce tip de materiale sunt necesare si va putea estima cat dureaza lucrarea, pentru te putea bucura cat mai curand de linistea pe care ti-o doresti.
Daca articolul nostru ti-a fost de ajutor si sfaturile prezentate ti se par utile, te asteptam si in magazinele si depozitele noastre fizice sau online pe nouatei.ro. La noi gasesti o gama variata de materiale pentru construit, renovat, reparat sau orice proiect ai in derulare.