Alegerea tencuielii decorative pentru faţada casei

Aspectul exterior al casei este cartea de vizitã a acesteia, astfel fiecare casã are propriul stil iar faţada este cea care dã nota finalã şi unicitatea acesteia. Alegerea stratului final de finisare devine un lucru foarte important, aşa cã iatã cum ar trebui sã alegi tencuiala decorativã pentru faţada casei!


Culoarea este probabil primul aspect la care suntem atenţi când alegem tencuiala decorativã. În mod firesc, este nevoie sã avem ȋn vedere şi culoarea tâmplãriei şi a acoperişului, pentru ca nunaţa aleasã sã nu facã notã discordantã. Nici peisajul ȋn care se ȋncadreazã clãdirea nu trebuie neglijat.


Dacã discutãm de culoare şi de preferinţe personale, ar trebui sã ţinem cont de faptul cã tencuielile decorative de culoare deschisã evidenţiazã mai uşor petele şi murdãria, cu toate acestea, culorile deschise pot crea impresia de spaţiu, iar din acest motiv sunt alese deseori.

O tencuialã decorativã pentru exterior trebuie sã protejeze structura de intemperii, de factori de mediu agresivi, nu doar de praf şi murdãrie. În plus, unele tipuri de tencuieli decorative sunt rezistente chiar şi la razele utraviolete, iar acest lucru va ȋnsemna cã ele ȋşi vor pãstra culoarea pentru mai mult timp. Vei avea nevoie sã alegi o tencuialã care sã ȋţi asigure şi o rezistenţã la şocurile mecanice.
Pe lângã aspectul estetic trebuie ţinut cont şi de gradul de rezistenţã şi capacitatea de a proteja structura casei şi termoizolaţia.

Tencuiala decorativã include o mulţime de opţiuni:

Tencuielile decorative minerale conţin ciment alb, var hidratat, agregate naturale şi diverşi aditivi. Acestea sunt permeabile şi se pot aplica pe suporturi minerale, beton, ipsos, ciment, sisteme termoizolante. Acest tip de tencuialã se obţine doar ȋn culoarea alb, ȋnsã se poate colora aplicând peste ea o vopsea siliconica pentru exterior, tehnicã ce sporeşte rezistenţa la umiditate, iar faţada este mai uşor de curãţat.

Tencuielile decorative siliconice sunt realizate din rãşini siliconice, agregate minerale, pigmenţi acrilici, stabilizatori, apã şi aditivi. Sunt flexibile, permeabile şi foarte rezistente la murdãrie, cu o bunã aderenţã pe termosisteme. Acestea sunt recomandate pentru zonele cu umiditate ridicatã (munte, mare).

Tencuielile decorative silicate au ȋn componenţã silicat de potasiu, microfibre, ingrediente minerale, pigmenţi acrilici, apã şi aditivi. Acest tip de tencuialã permite pereţilor sã respire, este ignifugã şi rezistentã la murdãrie, fiind potrivitã pentru termosistemul cu vata bazalticã.

Tencuielile decorative mozaicate sunt compuse din rãşini sintetice (lianţi acrilici), nisipuri minerale şi apã. Sunt foarte rezistente la şocuri mecanice şi sunt preferate pentru finisarea soclurilor şi a gardurilor.

Granulaţia tencuielii decorative este foarte importantã pentru aspectul final al lucrãrii, iar finisarea ȋn funcţie de granulaţie poate fi:

➲Tencuialã decorativã drişcuitã sau periatã, cunoscutã popular ca şi “bob de orez”, cu un aspect omogen şi o grosime cuprinsã ȋntre 0,5 şi 3 mm.

➲Tencuialã decorativã striatã sau zgâriatã, cunoscitã popular ca şi “scoarţã de copac”, cu o granulaţie ȋntre 1,5 şi 3 mm. Pentru cã prezintã striaţii, tencuiala se aplicã peste un strat de grund ȋn aceeaşi nuanţã, dar nu ȋnainte de uscarea completã a grundului. Se poate aplica pe vertical, orizontal sau circular, ȋn funcţie de aspectul pe care doreşti sã ȋl aibã striaţiile.

CE TREBUIE SĂ ȘTIM?

✔Este foarte important ca ȋnainte de aplicarea tencuielii decorative sã se aplice un strat de fond ȋn aceeaşi nuanţã cu cea a tencuielii (amorsã/grund), menit sã creascã aderenţa. Atenţie! Grundul trebuie lãsat sã se usuce complet, conform instrucţiunilor.

✔Aplicarea tencuielilor decorative se poate face atât ȋn regie proprie cât şi cu ajutorul unor echipe de specialişti. Se pot aplica manual sau mecanizat, ȋn funcţie de tehnologia de care dispui.

✔Este bine sã se foloseascã folie şi bandã de hârtie pentru izolarea tuturor suprafeţelor ce nu trebuie atinse de tencuiala decorativã (tocuri de ferestre, uşi), deoarece dupã ce se ȋntãreşte nu se va mai putea desprinde.

✔Verificã starea vremii ȋnainte sã te apuci de lucrare şi asigurã-te cã nu va ploua ȋn ziua respectivã.

✔Printre cei mai cunoscuţi şi mai apreciaţi producãtori de tencuialã decorativã se numãrã Kober, Baumit, Duraziv sau Ceresit. Existã o gamã foarte variatã de tencuieli decorative de exterior aparţinând acestor producãtori, din care cumpãrãtorii le pot alege pe cele potrivite necesitãţilor lor.

✔Foarte important este de stabilit un buget pentru o astfel de lucrare, care poate fi mai mic sau mai ridicat, variante existã destule pe piaţa din România, trebuie doar sã ştim ce ne dorim. Un preţ mai mare al tencuielii decorative denotã, de obicei, o calitate ridicatã a acesteia, ȋnsã nu este o regulã general valabilã.


Alegerile pot fi dificile, dar cu informaţiile potrivite lucrurile se vor simplifica. Acordã atenţie faţadei pentru a obţine casa visurilor tale! 🙂

😊
😊
😊

Știm cum e, câteodată nu ai timp să ajungi în magazin.Îți putem trimite prin e-mail cele mai noi produse,
oferte și idei de amenajare.

CONTACT - SEDIUL CENTRAL

Copyright © 2021 shop.nouatei.ro. Toate drepturile rezervate.