CARE ESTE CEA MAI BUNA TENCUIALA DECORATIVA PENTRU FATADA CASEI?

Aspectul exterior al casei este cartea de vizita a acesteia, iar fatada este cea care da nota finala si unicitatea acesteia. Alegerea stratului final de finisare devine un lucru foarte important, asa ca iata cum ar trebui sa alegi cea mai buna tencuiala decorativa pentru fatada casei tale!

Culoarea este, probabil, primul aspect la care suntem atenti cand alegem tencuiala decorativa de exterior, dar si structura acesteia, care poate fi scoarta de copac sau bob de orez ne va atrage atentia. In mod firesc, este nevoie sa avem in vedere si culoarea tamplariei si a acoperisului, pentru ca nunata aleasa sa nu faca nota discordanta.

Daca discutam de culoare si de preferinte personale, ar trebui sa tinem cont de faptul ca unele tencuieli decorative de culoare deschisa evidentiaza mai usor petele si murdaria.

O tencuiala decorativa de exterior trebuie sa protejeze structura de intemperii, de factori de mediu agresivi, nu doar de praf si murdarie. Vei avea nevoie sa alegi cea mai buna tencuiala decorativa care sa iti asigure si o rezistenta la socurile mecanice.

Pe langa aspectul estetic trebuie tinut cont si de gradul de rezistenta si capacitatea de a proteja structura casei si termoizolatia.

ASPECTE CARE TE VOR CONVINGE SA ALEGI TENCUIALA DECORATIVA DE EXTERIOR

O tencuiala decorativa de calitate ar trebui sa aiba o rezistenta sporita in timp a structurii si culorii, iar aplicarea ei sa se faca, bineinteles, cu usurinta.   

 Alte aspecte care te vor convinge ca ai ales o tencuiala de exterior de calitate:

 • sa prezinte rezistenta la schimbarile atmosferice;
 • sa aiba o elasticitate mare;
 • sa nu prezinte risc de deteriorare la driscuire;
 • sa prezinte o buna putere de acoperire si aderenta la suport;
 • sa prezinte rezistenta la zgariere si intemperii.

Cand alegi culoarea tencuielii decorative de exterior trebuie sa ai in vedere culoarea tamplariei, dar si peisajul in care este incadrata cladirea. Iar daca aplici tencuiala decorativa pe fatada blocului ia in calcul si vecinii pentru ca ar fi inestetic ca fiecare sa isi aplice cate o culoare pe portiunea sa.        

Daca esti in cautarea unei tencuieli decorative, atunci asigura-te ca cea pe care o achizitionezi prezinta caracteristicile prezentate mai sus.   

TIPURI DE TENCUIELI DECORATIVE

In functie de compozitia chimica, locul unde se aplica si gradul de granulatie, putem distinge mai multe tipuri de tencuieli decorative.

 In general, tencuiala decorativa de exterior este un amestec de rasini, ingrediente minerale, pigmenti, aditivi si apa, folositi in primul rand pentru a asigura protectia constructiei impotriva intemperiilor, dar si pentru a-i oferi acesteia un finisaj deosebit.

Tipuri de tencuiala decorativa de exterior:

 • Tencuiala decorativa minerala;
 • Tencuiala decorativa siliconica;
 • Tencuiala decorativa silicatica;
 • Tencuiala decorativa mozaic (mozaicata, marmorom);
 • Tencuiala decorativa acrilica;
 • Tencuiala decorativa cu fibre de carbon.

TENCUIALA DECORATIVA MINERALA

Tencuiala decorativa minerala se prezinta sub forma de pulbere, impachetata la saci, cu o compozitie de:

 • Var hidratat;
 • Ciment alb;
 • Nisipuri de marmura;
 • Alte adaosuri.

TENCUIALA DECORATIVA SILICONICA

Tencuiala decorativa siliconica are la baza rasini siliconice cu permeabilitate mare la vapori de apa. Acest tip de tencuiala decorativa de exterior este flexibila si foarte rezistenta la murdarie.

TENCUIALA DECORATIVA SILICATICA

Tencuiala decorativa silicatica are o permeabilitate ridicata la vapori de apa, cu rezistenta sporita la umiditate si foc, la raze ultraviolete si murdarie.

TENCUIALA DECORATIVA MOZAICATA

Tencuiala decorativa mozaicata sau, asa numitul, marmorom este o tencuiala decorativa pentru soclu, potrivita atat pentru cladiri, cat si pentru garduri. Este un produs pe baza de dispersie apoasa acrilo-stirenica sau acrilica, granule de marmura si cuart colorat.

TENCUIALA DECORATIVA ACRILICA

Tencuiala decorativa acrilica este cel mai des folosita avand un pret mic fata de pretul tencuielilor silicatice sau siliconice. Aceasta este rezistenta la umiditate si intemperii.

TENCUIALA DECORATIVA CU FIBRE DE CARBON

Tencuiala decorativa de exterior cu fibre de carbon este o tencuiala cu rezistenta deosebit de mare la umezeala, ba chiar are proprietatea de autocuratare in timpul precipitatiilor. Este rezistenta la ultraviolet, nu permite dezvoltarea ciupercilor pe fatada cladirilor.

GRANULATIA TENCUIELILOR DECORATIVE

Tencuiala decorativa, indiferent de tipul acesteia, prezinta un anumit grad de granulatie, lucru important in aspectul final al lucrarii, poate chiar mai important decat culoarea in sine. Marimea granulatiilor din tencuiala decorativa de exterior este responsabila de grosimea stratului de tencuiala.

Granulatia tencuielii decorative este foarte importanta pentru aspectul final al lucrarii, iar finisarea in functie de granulatie poate fi:

 • Tencuiala decorativa fina cu granulatii cuprinse intre 0.5 si 1.5 mm, ce confera finisajului un aspect neted.
 • Tencuiala decorativa periata sau driscuita (bob de orez), avand un aspect omogen si o grosime cuprinsa intre 0,5 si 3 mm;
 • Tencuiala decorativa striata sau zgariata (scoarta de copac), cu o granulatie intre 1,5 si 3 mm. Pentru ca prezinta striatii, tencuiala se aplica peste un strat de grund in aceeasi nuanta, dar nu inainte de uscarea completa a grundului. Se poate aplica pe vertical, orizontal sau circular, in functie de aspectul pe care doresti sa il aiba striatiile.

Curiozitati despre granulatia tencuielilor!

Tencuiala decorativa cu granulatie de 1.5 mm este recomandata pentru lucrarile de renovare si pentru fatade.

Tencuiala decorativa cu granulatie de 2 mm ofera o aderenta deosebita la suport si o buna putere de acoperire, precum si un timp bun de uscare.

Tencuiala decorativa cu granulatie de 3 mm se poate aplica pe orice suprafata cu baza minerala, inclusiv pe tencuieli de var-ciment, ciment-var, pre gleturi de ipsos, beton si pe placi de gips.

CARE ESTE CEL MAI BUN TIP DE TENCUIALA DECORATIVA?

Alegerile pot fi dificile, mai ales cand ai atat de multe optiuni pe piata materialelor de constructii, dar cu informatiile potrivite lucrurile se vor simplifica. Vei putea face alegerea corecta si astfel vei avea o tencuiala decorativa de exterior estetica si rezistenta in timp, protejandu-ti casa de umiditate, murdarie si alti factori.

Daca te intrebi care este cea mai buna tencuiala decorativa pentru fatada casei tale, atunci va trebui sa faci alegeri inspirate, sa tii cont de rezistenta acesteia la intemperii, umiditate, murdarie, sa alegi granulatia potrivita, dar si culoarea care sa incadreze casa ta in peisajul din care face parte.

Daca ar fi sa vorbim punctual despre tipuri de tencuiala decorativa, atunci afla ca, printre cei mai cunoscuti producatori de tencuiala decorativa se numara Kober, Baumit, Duraziv, Adeplast sau Ceresit. Acesti producatori au o gama foarte variata de tencuieli decorative de exterior, din care poti alege pe cele potrivite casei tale.       

Foarte important este de stabilit un buget pentru aplicarea tencuielii care poate fi mai mic sau mai ridicat. Pe piata exista variante suficiente pentru orice buget ai avea, trebuie doar sa stii ce iti doresti. Pretul tencuielilor decorative denota, de obicei, o calitate ridicata a acestora, insa nu este o regula general valabila.  

CE TREBUIE SĂ ȘTIM?

✔Aplicarea incorecta a tencuielilor decorative poate compromite lucrarea, chiar si atunci cand produsele sunt de cea mai buna calitate!

✔O tencuiala decorativa aplicata corect va rezista multi ani la ciclurile inghet-dezghet si va putea fi spalata si reimprospatata cu vopsea lavabila.

✔Asigura-te ca temperatura de afara nu va conduce la uscarea prea rapida a materialului. Aplicarea va fi ingreunata astfel, si tencuiala decorativa nu va arata estetic.

✔Fie ca ai construit o cladire si ai nevoie de ajutor, fie planuiesti sa renovezi fatada casei, poti apela la o echipa de profesionisti pentru alegerea tipului de tencuiala decorativa, dar si pentru aplicarea acesteia.

✔Este foarte important ca tencuiala decorativa sa se aplice pe un strat de fond (amorsa, grund) in aceeasi nuanta cu cea a tencuielii decorative. Stratul de fond este menit sa creasca aderenta, astfel tencuiala decorativa se va aplica mai usor.

Atentie! Grundul trebuie lasat sa se usuce complet, conform instructiunilor.

✔Tencuiala decorativa se poate aplica manual sau mecanizat, in regie proprie sau cu ajutorul unei echipe de specialisti.

✔Este bine sã se foloseasca folie si banda de hartie pentru izolarea tuturor suprafetelor ce nu trebuie atinse de tencuiala decorativa (tocuri de ferestre, usi), deoarece dupa ce se intareste nu se va mai putea desprinde.

CONCLUZIE

Estetica fatadei casei tale depinde in proportie de 90% de tencuiala decorativa, de calitatea acesteia, dar si de modul in care aceasta este aplicata. Te sfatuim sa tii cont de recomandarile specialistilor, in special de conditiile meteorologice atunci cand incepi aplicarea tencuielii decorative, astfel sa fie peste 10°C atat ziua cat si noaptea, pentru 72 de ore de la momentul aplicarii. Consultati instructiunile producatorilor pentru o aplicare corecta, pentru a avea rezultatele dorite.

Cea mai buna tencuiala decorativa pentru fatada casei tale este una care sa reziste in timp, cu o culoare asortata exteriorului casei si sa fie potrivita bugetului tau.

Ne dorim sa iti fim de ajutor prin acest articol si astfel sa faci alegerea cea mai buna pentru fatada casei tale.

Vezi produsele noastre aici:

https://nouatei.ro/amenajari-interioare/vopsele/tencuieli-decorative/

😊
😊
😊