Prieteni, în perioada 21 decembrie – 9 ianuarie magazinele și depozitele Nouă Tei sunt închise. Solicitările voastre din această perioadă vor fi soluționate începând cu data de 8 ianuarie.

Echipa Nouă Tei vă urează Sărbători Fericite și La mulți ani!

BCA vs Caramida – Ce aleg pentru casa?

Intrebarea pe care foarte multi dintre cei ce-si doresc sa construiasca o casa o au in vedere de la inceput. Ce material de constructie sa aleg? BCA sau Caramida?

Exista proprietati specifice fiecaruia dintre aceste doua materiale de constructie, care le recomanda pentru o situatie sau alta, pentru o zona geografica sau alta. In functie de ce se doreste sa se obtina la final, iti poti alege una din solutii sau poti face o combinatie astfel incat sa iti satisfaca nevoile.

Daca esti nehotarat asupra solutiei de zidarie si oscilezi intre casa din caramida sau din BCA, iti propunem sa ramai cateva minute aici pentru a afla mai multe informatii, precum si cateva avantaje si dezavantaje pentru fiecare tip de produs. Stim, sunt o multime de surse de informare care te indeamna sa alegi ori una ori alta. Te vom ghida cum sa descoperi avantajele fiecarui material in parte si sa alegi in cunostinta de cauza. Adica sa alegi ce ti se potriveste mai bine. Pentru ca, atat BCA-ul cat si caramida, sunt niste materiale de constructie minunate, ce iti ofera o multime de avantaje.

Ce contine acest articol?

Caramida: Avantaje si dezavantaje

Caramida este unul dintre cele mai vechi si rezistente materiale de constructie. Rezistente in timp si inca la moda, dupa atatea secole de folosinta. Pentru ca un produs sa ramana in top atata timp, trebuie sa aiba ceva puncte forte, nu? 😊

Caramida, in aparenta un material „sarac”, lipsit de noblete, a fost utilizat in trecut in lipsa pietrei sau a lemnului. Cu alte cuvinte, din motive economice, s-a raspandit in tot soiul de arhitecturi, majore sau minore, fara a da nastere insa unui conformism al constructiilor.

Dimpotriva, fiindca este un material usor de folosit, a usurat munca mintilor creative ale arhitectilor: prin disciplina si o profunda stapanire a modalitatii de asezare a unitatilor din lut ars s-a ajuns la ridicarea unor opere arhitecturale unice, rezistente, perfect incadrate in peisaj. Odata ce s-au descoperit posibilitatile practic nelimitate pe care le ofera caramida in constructii, n-au mai existat oprelisti pe plan estetic. Vopsita, durificata, acoperita cu fresca sau mozaic ori placata cu marmura, caramida si-a dobandit nobletea si respectul cuvenit.

Azi si in viitor!

In prezent, caramida e in plina renastere. E semn al prosperitatii, al calitatii, sigurantei si durabilitatii. Cateodata e element de discriminare in domeniul imobiliarelor: „Cautam apartament de caramida – fara rigips, prefabricate…” sau motiv de mandrie, in cazul mostenirilor: „A lasat casa buna, de caramida…”.

Clasificarea tipurilor de caramida pentru zidarie

Caramida ceramica este un material de contructie folosit la zidaria casei, realizat din argila turnata in forme, uscata la soare si apoi arsa la temperaturi foarte inalte. Poate fi clasificata in doua tipuri: caramida plina sau caramida cu goluri. Iata care sunt caracteristicile fiecarui tip de caramida si cum poti sa le folosesti in proiectele de zidarie:

Caramida plina sau blocul ceramic este un material cu durabilitate mare si poate fi folosita pentru constructia peretilor de rezistenta, protejat pe ambele parti cu tencuiala, a stalpilor si a cosurilor de fum. Pentru constructia cosurilor de fum poti folosi si caramizi refractare.

Pe de alta parte, caramida plina nu are proprietati termoizolante, insa poate fi folosita ca material de finisaj atat pentru peretii interiori, cat si pentru cei exteriori, astfel incat sa creezi un design placut si deosebit.

Zidaria din caramida cu goluri

Caramida cu goluri este realizata din argila si este prelucrata cu ajutorul unor matrite care creeaza mai multe spatii goale in interiorul sau. Spre deosebire de caramizile pline, zidaria din caramida cu goluri are proprietati termoizolante si fonoizolatoare, fapt care se datoreaza tocmai spatiilor goale specifice.

Acest tip de caramida are o durabilitate mare si ofera rezistenta sporita la cutremure, fiind un bun material ignifug, rezistent la temperaturi ridicate.

Blocurile ceramice cu goluri pot fi de doua tipuri: cu goluri orizontale si verticale. Caramizile cu goluri verticale, de exemplu, sunt potrivite pentru constructia peretilor exteriori si sunt cele mai folosite tipuri de caramizi pentru zidarii.

Caramizile cu goluri orizontale au o greutate redusa si sunt folosite in special pentru peretii nestructurali de interior sau pentru pereti despartitori, indiferent de tipul structurii de rezistenta.

Avantaje caramida

Atunci cand iti construiesti o casa, iti doresti sa folosesti materiale de calitate, pentru a asigura o durata lunga de viata locuintei. Daca ai optat pentru zidaria din caramida, felicitari! Are foarte multe avantaje, precum bune proprietati de rezistenta si izolatie termica. In plus, pentru materialele de constructie care asigura rezistenta casei, se recomanda a nu se face rabat la calitate.

Rezistenta la inghet

Caramida ceramica este utilizata pe scara larga in constructia cladirilor din diverse zone climatice ale tarii noastre. Capacitatea unui material de a rezista la temperaturi scazute se numeste rezistenta la inghet. In conformitate cu standardul national, expresia cantitativa a acestui indicator este determinata de cicluri. De fapt, acesta este numarul de ani la care poate rezista un zid ridicat corect.

Rezistenta la inghet a caramizilor ceramice este indicata sub forma unui cod alfanumeric de la 50 F la 100 F. Aceasta inseamna ca, cu zidarie adecvata si incalzire constanta pe timp de iarna, cladirea va dura intre 50 si 100 de ani. Caramida ceramica este foarte rezistenta la influentele externe si la fluctuatiile extreme de temperatura.

Rezistenta la foc

Siguranta la foc a cladirilor este determinata de capacitatea materialelor de constructie de a rezista la efectele temperaturilor ridicate si ale flacarii deschise. Caramida ceramica se refera la materiale de constructie incombustibile, iar rezistenta sa la foc depinde de tip. Acest indicator este determinat de momentul in care peretele de grosime minima poate rezista inainte de distrugerea acestuia.

Caramida ceramica are o rezistenta maxima la foc printre alte materiale de constructie de peste 5 ore. Pentru comparatie, betonul armat este capabil sa reziste la foc nu mai mult de 2 ore, iar structurile metalice mai putin de 30 de minute. Un parametru important al rezistentei materialului la foc este temperatura maxima la care poate rezista. Pentru caramida obisnuita, este de 1400 ° C, iar pentru samota sau clincher, depaseste 1600 ° C.

Izolare fonica

Acest material de constructie se caracterizeaza prin capacitatea sa de a absorbi vibratiile acustice intr-o gama larga de frecvente. Proprietatile izolatoare fonice ale caramizilor ceramice indeplinesc cerintele SNiP 23-03-2003, precum si GOST 12.1.023-80, GOST 27296-87, GOST 30691-2001, GOST 31295.2-2005 si GOST R 53187-2008. Caramizile ceramice izoleaza perfect vibratiile acustice.

Caramida ceramica este recomandata de specialisti pentru constructia cladirilor rezidentiale, publice si industriale. Produsele pot fi utilizate pentru constructia urmatoarelor spatii:

  • partitii izolatoare fonice;
  • cabine speciale pentru monitorizarea si controlul de la distanta al proceselor tehnologice;
  • ecrane acustice (ecrane).

Indicele de izolare fonica a caramizilor ceramice este luat in considerare la efectuarea calculelor acustice ale cladirilor si camerelor individuale. In acest caz, se tine cont de puterea sunetului si de localizarea surselor de radiatie. Un perete din caramizi ceramice goale are caracteristici mai bune in acest parametru decat o structura similara de blocuri cu o structura monolitica.

Cu toate acestea, constructia de ziduri groase de caramida pentru a creste izolatia fonica nu este foarte eficienta. Aceasta deoarece atunci cand grosimea peretelui este dublata, nivelul de izolare fonica creste doar cu cativa decibeli.

Ceramica ecologica

In prezent, se acorda multa atentie impactului materialelor asupra sanatatii umane si asupra mediului. Caramida din ceramica este un produs obtinut din materii prime naturale: argila prin ardere la temperaturi ridicate. Acest material nu emite substante nocive si toxice in timpul functionarii cladirilor si structurilor rezidentiale si industriale.

Alte avantaje caramida:

  • caramida este un material portant. Adica poate sustine greutate fara sa fie neaparat nevoie de stalpi sau centuri. Acest avantaj este cel mai mare atu al caramizii ceramice si il diferentiaza  de BCA
  • bun izolator fonic si termic. Zgomotul nu trece prin zidaria din caramida iar vara tine racoare si iarna cald. Evident, tot vom avea nevoie de incalzire.
  • este rezistenta la apa si permeabila la vapori. Da, nu vei avea stres daca ploua pe caramida nici inainte sa o zidesti dar nici ulterior. Si permite circulatia vaporilor de apa, asa zisa respiratie a peretilor
  • material natural, ecologic, ignifug.

Dezavantaje caramida

Ca oricare material, caramida are si cateva dezavantaje.

  • are o greutate mai mare
  • trebuie zidita cu mortar
  • peretii ies mai denivelati

Asadar, zidurile din caramida necesita un efort mai mare din partea constructorului si trebuie neaparat tencuite.

Care sunt utilizarile caramizii?

  • institutii prescolare, educationale si medicale;
  • cladiri cu venituri reduse si apartamente pentru utilizare pe tot parcursul anului;
  • facilitati de catering;
  • instalatii de productie si multe altele.

Avantaje BCA

BCA-ul (betonul celular autoclavizat) este un material de constructii prietenos cu mediul inconjurator, usor (de trei ori mai usor decat caramida), portant, rezistent si termoizolant. Este realizat din materii prime naturale, practic inepuizabile, si a fost inventat in Suedia, in anul 1924, cand un arhitect a combinat si i-a intarit sub presiunea vaporilor pentru prima data cimentul, varul, apa si nisipul cu o cantitate mica de pulbere de aluminiu. Aceasta pulbere serveste ca agent de expansiune care face ca amestecul sa isi multiplice volumul de cateva ori. Rezultatul este un material ce are in compozitie aproape 80% aer. BCA-ul se fabrica sub forma de blocuri sau placi care pot fi taiate cu usurinta in functie de nevoile fiecarui proiect in parte.

Eficienta energetica ridicata este una dintre caracteristicile principale ale betonului celular autoclavizat. Structura celulara a BCA-ului si continutul ridicat de aer din structura sa au rol izolator si ii confera acestuia un randament termic mult mai bun decat al materialelor clasice de zidarie sau al elementelor din beton armat. Astfel, datorita capacitatilor termoizolatoare ale BCA-ului, cladirile construite cu acest material vor beneficia la interior de o atmosfera optima cu temperatura constanta, fiind calduroase in timpul iernii si racoroase in timpul verii, reducand astfel nevoia de incalzire si racire.

Folosind produsele BCA nu mai este nevoie de aplicare a unui sistem termoizolator suplimentar, in acelasi timp respectandu-se cerintele de izolare impuse in UE.

Rezistenta la foc reprezinta unul dintre cele mai importante avantaje ale materialului de constructii BCA.

Betonul celular autoclavizat ofera cel mai inalt  grad de rezistenta la foc din categoria sistemelor de zidarie (clasa A1), indeplinind cele mai stricte cerinte de siguranta impotriva incendiilor.

Ce ii ofera BCA-ului rezistenta la foc ridicata?

Datorita compozitiei sale pur minerale, BCA-ul este un material de constructii neinflamabil si previne propagarea flacarilor catre incintele alaturate, nu emana fum sau gaze toxice care pot pune in pericol viata persoanelor din cladire.

Peretii interiori si exteriori ocupa o suprafata mare de expunere la incendii, de aceea este recomandat ca alegerea materialelor folosite la construirea caselor sa fie rezistente la foc.

De exemplu, rezistenta la foc pentru un zid de 15 centimetri grosime este de cateva ore. Totodata, BCA-ul mentine rezistenta si stabilitatea zidariei cu aproximativ 7 ore de la izbucnirea incendiului, in cazul unor ziduri cu o grosime mai mare de 20 de centimetri, dand astfel suficient timp echipajelor de interventie sau proprietarilor pentru anihilarea flacarilor, fara ca pagubele produse de flacari sa fie insemnate.

Durabilitatea si rezistenta structurala a cladirilor din BCA este datorata greutatii reduse a BCA-ului, care  determina o diminuare a incarcarilor asupra structurii de beton si a fundatiei cladirii. Materialul de zidarie este recomandarea perfecta pentru realizarea cladirilor multietajate.

BCA-ul isi pastreaza proprietatile pe intreaga durata de viata a unei cladiri fara ca acestea sa fie afectate de procesele de imbatranire sau de conditiile meteorologice. Proprietatile sale mecanice deosebite fac din acest tip de material de zidarie alegerea perfecta pentru constructiile moderne.

Materialul de zidarie BCA protejeaza durabilitatea si rezistenta structurala a oricarei constructii.

BCA-ul se fabrica doar din materii prime naturale, intr-un proces tehnologic cu consum redus de energie. Intregul proces de fabricatie este unul ecologic, care nu implica emanare de noxe care sa afecteze sanatatea oamenilor sau a mediului inconjurator. Constructiile realizate cu BCA asigura sanatatea familiei si protejeaza generatiile viitoare, in acelasi timp reducand consumul de energie termica si implicit emisiile de CO2.

Alte avantaje BCA:

  • usor de lucrat, fara pierderi.
  • greutate mai scazuta
  • pereti drepti
  • bun izolator termic

Dezavantaje BCA

  • rezistenta scauta la compresiune. Adica ai nevoie de armaturi puternice in stalpi si centuri pentru zidurile din BCA deoarece nu este aproape deloc portant.
  • sensibil la apa. Trebuie ferit de apa atat inainte de zidire  cat si dupa aceea
  • necesita tencuire interior-exterior
  • pret total de construire mai mare a casei datorata fierului si betonului in cantitati mai mari

Caramida vs BCA – Preturi si costuri

Asadar, fiecare material are calitatile lui si este destul de greu de ales. Totul trebuie sa se invarta in jurul pretului vs caracteristici. Nu pica in capcana preturilor mici deoarece nu este asa simplu si s-ar putea sa cumperi ori caramida, ori BCA, cu o slaba eficienta energetica.

Daca ar fi sa concluzionam, am vedea ca pretul unui mc de BCA este cam la fel ca al unui mc de caramida ceramica. Diferenta consta in anumite date tehnice. Daca la partea de pierdere de caldura valorile sunt asemanatoare in cazul unor produse din aceeasi de pret, in cazul rezistentei la compresiune observam ca BCA-ul este net inferior caramizii. Dar nu trebui sa ne speriem deoarece nimeni nu construieste in Romania fara stalpi si centuri din beton armat. Intr-adevar, stalpii si centurile unei case cu zidarie din BCA ar trebui sa fie mai mari, fapt ce ar consuma mai mult fier si beton. Dar asta doar un inginer proiectant ar trebui sa stabileasca. In cazul unei case doar cu parter sau cu mansarda, diferentele de fier si beton nu ar trebui sa fie foarte mari.

De exemplu daca am locui  intr-o casa cu etaj din blocuri ceramice, din punctual nostrum de vedere am alege BCA pentru o noua casa doar cu parter. S-ar lucra mai curat si mai repede. Daca am face una cu mansarda sau etaj, nu am ezita sa folosim din nou blocurile ceramice. Poate, la etaj, am folosi BCA.

Oricum ai proceda, nu uitati esentialul :

  1. alege in primul rand in functie de conductivitatea termica, sa fie cat mai mica. Asta inseamna o termoizolatie mai subtire deci mai ieftina.
  2. alege in functie de locul de utilizare. Poate fi interior sau exterior, ziduri portante sau neportante. In proiectul casei vei gasi detalii.
  3. alege si in functie de buget dar ai in vedere ca la termoizolatie veti da mai mult. Sau la incalzire, respectiv racire.

Ce sa alegi, aşadar: BCA sau caramida?

Alege cu inima, cum se spune, dar calculeaza cu atentie, pentru azi, dar si pentru maine. Tine cont de sugestiile profesionistilor, dar informeaza-te si personal, pentru ca tu platesti toate facturile: investitia intiala, reparatiile, intretinerea cladirii, consumurile de energie.

In loc de un tabel comparativ intre cele 2 materiale – imposibil de facut, de altfel, din cauza varietatii mari de produse atat din BCA cat si din caramida – te invitam ca atunci cand te decizi asupra unei solutii constructive, sa ai in vedere si niste criterii masurabile, pe langa cele sentimentale, si sa decizi  in cunostinta de cauza:

  • Conductivitatea termica (ʎ) – cu cat este mai mica, cu atat mai bine
  • Izolatia fonica, in dB – cu cat este mai mare, cu atat mai bine
  • Rezistenta la incendiu, in ore – pentru siguranta ta si a familiei
  • Viteza de punere in opera – depinde de marimea blocului, forma sa si diferentele  dimensionale intre blocuri. Iti va afecta costurile cu santierul.
  • Consumul de mortar la mc de zidarie – se va vedea in bugetul initial al constructiei
  • Consumul de mortar pentru finisaje exterioare sau interioare (trebuie un strat gros pentru a obtine un perete perfect drept?) – afecteaza bugetul initial, de asemenea.
  • Pierderile pe santier: blocurile sparte se mai pot folosi?
  • Densitatea produsului (kg/mc) – importanta pentru influenta asupra structurii cladirii, dar si pentru depozitarea si manipularea materialului pe santier.
  • Marimea produsului, sau cate bucati intra la mp de perete construit.
  • Rezistenta la umezeala: absorbtia de apa si modul cum se comporta materialul dupa ce a fost udat.
  • Rezistenta la cutremur – aceasta este mai degraba o caracteristica a cladirii, asa ca solutiile alese trebuie sa fie (macar) conform normelor minime.

Intre faza de concept si cea de creatie pentru realizarea unei constructii este un drum destul de lung si, de multe ori, anevoios. Trebuie sa ai in vedere multe variabile, precum alegerea materialelor de constructii eficiente, turnarea unei fundatii puternice si planul efectiv de constructie. Noua Tei este aliatul tau cand vine vorba de inspiratie si idei inovatoare, iti pune la dispozitie o multime de materiale de construit exceptionale, care te vor ajuta in proiectele tale.

Am inclus in gama noastra de materiale pentru constructii tot ce ai nevoie pentru a pune in aplicare planul. Caramizi de calitate, blocuri de zidarie, BCA, boltari si fier se incadreaza in categoria produselor esentiale pentru inceperea proiectului tau. Toate aceste materiale si unelte, alaturi de alte accesorii utile si stabile, le vei gasi la noi.

Vezi produsele noastre aici:

https://nouatei.ro/materiale-constructii/