ETAPE RENOVARE APARTAMENT – SFATURI UTILE

Noua Tei renovare

Oricine a trecut deja prin asta, iti va spune ca cea mai importanta etapa in renovarea unui apartament este cea de planificare. Un plan de renovare te poate scuti de multe batai de cap.

In mod clar e mai atractiva alegerea pieselor de mobilier, a placilor ceramice, zugravirea in culorile preferate, alegerea unor corpuri de iluminat si a altor elemente decorative, insa renovarea unui apartament presupune, in principal, indreptarea peretilor si a pardoselilor, inlociirea instalatiei electrice si sanitare, a ferestrelor si usilor, izolarea termica, incalzirea in pardoseala sau o centrala termica de apartament noua si eficienta.

CELE MAI DES INTALNITE GRESELI IN RENOVAREA UNUI APARTAMENT

Indiferent de natura schimbarilor din locuinta ta, ca vrei doar sa modernizezi putin sau ca sunt necesare mai multe imbunatariri si reparatii, este bine sa eviti anumite greseli majore deoarece costurile renovarii sunt o investitie pe termen lung.

De la momentul pregatirilor punctam si cele mai des intalnite greseli in randul proprietarilor de apartamente:

  • Lipsa unui plan de renovare;
  • Lipsa unei viziuni clare asupra rezultatului final;
  • Alegerea personalului necalificat;
  • Nesupravegherea lucrarilor ;
  • Alegerera celor mai ieftine materiale.

CEL MAI BUN MOMENT PENTRU RENOVAREA UNUI APARTAMENT

Cel mai bun moment pentru renovarea apartamentului este atunci cand vremea de afara are temperaturile in crestere, iar incaperile pot fi oricand aerisite, dupa aplicarea vopselelor sau a altor lucrari. In schimb, in sezonul rece mana de lucru este mai ieftina, renovarea nu este cu totul interzisa, insa pot aparea destul de multe inconveniente, printre care amintim:

  • peretii nu trebuie sa fie reci, indiferent daca te pregatesti de tencuire sau zugravire;
  • in conditii de umezeala parchetul nou montat se poate umfla;
  • nu se pot tine ferestrele deschise foarte mult timp pentru a scapa de praf sau de mirosul de vopsea.

CARE SUNT PRINCIPALELE ETAPE CAND VINE VORBA DE RENOVAREA UNUI APARTAMENT

In functie de cat de multe schimbari iti doresti ss faci vechiului apartament, acestea difera.  De exemplu, cateodata, renovarea nu implica si inlocuirea usilor sau a parchetului, ci doar o reimprospatare prin vopsire sau reconditionare.

De obicei, renovarea unui apartament include o serie de etape importante, pe care le vom prezenta mai jos.

1. NLOCUIREA INSTALATIILOR ELECTRICE SI SANITARE

Unul dintre primii pasi Il reprezintA inlocuirea instalatiilor electrice si sanitare, asta pentru ca renovarea se realizeaza intotdeauna din interior, spre exterior. In aceasta etapa te poti pregati sa schimbi cablurile, prizele, robinetele si tevile.

2. REPARAREA PERETILOR

 Daca ai in plan o noua zugravire, curatarea si repararea cu tencuiala sau adeziv a peretilor reprezinta urmatorul pas. Aceste lucrari vor indeparta zugraveala veche, urmele de mucegai, denivelarile sau fisurile existente.

3. DECOPERTAREA ALTOR SUPRAFETE VECHI

Decopertarea altor suprafete vechi, precum pardoseala acoperita cu parchet sau gresie. Uniformizarea podelelor cu sapa pentru montajul parchetului sau a gresiei.

4. IZOLAREA TERMICA

Pentru o eficienta termica ridicata, izolarea termica a apartamentului si inlocuirea sistemului de incalzire ar trebui sa urmeze. Unele dintre cele mai moderne si des folosite solutii în aceasta situatie este incalzirea in pardoseala,  convectoarele cu montaj pe perete si panourile radiante.

5. INLOCUIREA GRESIEI, FAIANTEI SI PARCHETULUI

In unele cazuri, poti alege doar o reconditionare, prin inlocuirea chitului de rosturi, in cazul placilor ceramice, si prin raschetare si lacuire, in cazul parchetului din lemn. 

Cand vine vorba de gresie si faianta, prin inlocuirea acestora, vei avea un spatiu complet diferit.

6. MONTAJUL USILOR

Montarea termopanelor si a usilor noi, urmata de aplicarea unui prim strat de glet pe suprafata pereților si a tavanului.

7. VOPSIREA PERETILOR

Dupa aplicarea unui al doilea strat de glet si a unei amorse, urmeaza vopsirea peretilor, in culorile preferate. De aici inainte, incepe partea frumoasa si creativa a lucrarilor de renovare – redecorarea. De aici inainte, imaginatia si stilul nu cunosc limite. Inlocuirea catorva piese de mobilier, a corpurilor de iluminat si a electrocasnicelor vechi te vor face sa crezi ca esti intr-un apartament cu totul nou.

CONCLUZIE

Locuinta reflecta o parte a personalitatii tale, asa ca designul sau trebuie sa tina pasul cu schimbarile care apar in viata ta, in diverse etape. Un proiect de renovare apartament inseamna un plan bine pus la punct, o echipa pregatita si un buget gestionat eficient.

Daca vorbim de o renovare complete trebuie sa ai in vedere un buget considerabil.

Speram ca ti-am fost de ajutor si prin acest articol vei avea mai clar etapele renovarii locuintei tale! 😊