Gips cartonul a devenit o alternativa preferata la finisajele traditionale realizate cu zidarie, tencuiala, glet sau sipca. Placile de gips carton cunoscute si sub denumirea populara de “placi de rigips”, sunt panouri rigide din ipsos turnat intre doua foi groase de carton.
Industria constructiilor si a amenajarilor interioare se bazeaza in ultima vreme pe proprietatile acestor placi de gips carton, fiind un material modern. Principala utilizare a acestora fiind constructia de pereti despartitori, tavane casetate, diverse placari. Noile tipuri de placi de rigips se pot folosi chiar si pentru fatade sau pardoseli.
Sistemele de gips carton vin in ajutorul constructorilor pentru a indeplini reglementarile cu privire la rezistenta la foc, izolare fonica, absorbtie acustica si eficienta termica. De asemenea, placile de gips carton ajuta si in zonele cu umezeala ridicata, prin folosirea placilor speciale.
Placile de gips carton pot reprezenta solutia perfecta si accesibila pentru industria amenajarilor interioare.
CARE ESTE CEL MAI BUN GIPS CARTON?
Daca urmeaza sa faci cateva schimbari in locuinta ta si ai nevoie de placi de gips carton, trebuie sa fii bine informat pentru ca nu exista “cea mai buna placa de gips carton” ci important este sa o identifici pe cea care sa indeplineasca toate cerintele. Pentru orice nevoie trebuie sa stii ca exista cel putin un tip de placa gips carton, de exemplu pentru izolare fonica, anti-incendiu, de exterior, standard, pentru spatii umede, rezistenta la impact.
TIPURI DE PLACI GIPS CARTON
Va prezentam cele mai intalnite placi de rigips, de obicei usor identificabile dupa culoarea cartonului:
- Roz →ignifug;
- Verde → hidrofob;
- Albastru → antifonic;
- Galben → exterior/interior;
- Alb-gri → standard.
RIGIPSUL ROZ
Placile de gips carton de culoare roz au miez aditivat si ranforsat cu fibre din sticla, acoperite cu un carton special multistrat, fiind recomandate pentru protectie la foc, folosite in segmente non-rezidentiale dar si rezidentiale (bucatarii, mansarde, camera centralei).
Utilizarea acestor placi de gips carton rezistente la foc, pentru interior, accelereaza procesul de realizare a constructiei datorita absentei proceselor umede. Rezistenta indelungata la temperaturi ridicate este posibila datorita suprafetei placii de rigips care se pastreaza la 45 grade Celsius.
GIPS CARTON VERDE
Aceste tipuri de placi de culoare verde au absorbtie redusa a apei in miez, fiind rezistente la umezeala. Sunt folosite in sisteme de compartimentare, placari de pereti existenti si plafoane in spatii cu maxim 80% umiditate relativa, intermitenta.
GIPS CARTON ALBASTRU
Rigipsul albastru este o placa gips carton cu densitate mare a miezului, ranforsata cu fibre de sticla, ce reduce transmisia zgomotelor. Pentru un spatiu izolat fonic vei folosi placile de gips carton de culoare albastru. In comparatie cu o placa normala, aceasta este mai grea.
Placile de gips carton de culoare albastru sunt utilizate frecvent la placarea peretilor camerelor unitatilor spitalicesti, a hotelurilor, salilor de cinema, in birouri dar si in constructii rezidentiale.
GIPS CARTON GALBEN
Rigipsul galben este intalnit sub forma de placi de gips aditivate, cu rezistenta crescuta la deformare in sens longitudinal si transversal. Aceste tipuri de placi sunt utilizate pentru placarea peretilor si plafoanelor in cadrul sistemelor de fatada ventilata la exterior.
Sunt cunoscute de catre specialisti in materiale de constructii pentru proprietatea de a nu se degrada sub actiunea socurilor mecanice. Datorita capacitatilor portante, pot fi folosite ca strat suport pentru placari ceramice sau alte tipuri de placari si pentru sistemele compuse de izolatie termica.
NOTA: Asa cum ne spune si producatorul, acestea sunt tot placi de gips, dar nu placi de gips carton! Cartonul fiind rezistent doar la contact intermitent cu apa, fetele placilor de gips pentru exterior sunt realizare dintr-o impaslitura din fibra de sticla.
GIPS CARTON ALB-GRI
Acestea sunt placi de gips cu fata superioara alba sau gri, utilizate pentru compartimentari de spatii fara cerinte speciale de rezistenta, asa numitele placi de gips carton standard (normale). Desigur, sunt si placi de gips carton albe sau gri cu destinatii speciale:
- Placa gips carton anti-radiatii
Gips cartonul anti-radiatii are caracteristici tehnice speciale, sistemul fiind compus din placa de gips la care se adauga folia de plumb de diverse grosimi. In functie de nivelul de radiatii, este folosita impreuna cu banda de etansare autoadeziva, tot din plumb, care etanseaza sistemul in zona rosturilor de imbinare. Fiind placi foarte grele ( ex Siniat, placa Pregy-Rx, 44,40 kg/mp) acestea se utilizeaza avand dimensiuni speciale. Se folosesc in cabinete medicale si alte spatii tehnice sau laboratoare cu emisii scazute de radiatii.
- Placa gips carton rezistenta la impact
Dezvoltata special pentru aplicatii cu solicitari intense si extreme, placa de gips rezistenta la impact, are miezul foarte dens, puternic aditivat, fiind armat cu fibre din lemn de esenta tare si fibre din sticla. Placile de gips carton rezistente la impact ofera protectie impotriva incendiilor, rezistenta la forfecare, pretabile pentru spatiile aglomerate si cu trafic intens – scoli, spitale, sali de sport, penitenciare.
TOP CELE MAI BUNE PLACI DE GIPS CARTON
Pe piata de materiale de constructii exista o gama variata de placi de gips carton, de la diversi producatori, astfel vei putea alege produsul potrivit proiectului si bugetului tau.
Pentru a beneficia de o lucrare corespunzatoare si rezistenta, ne-am gandit sa iti propunem un top cu cele mai bune placi de gips carton.
NIDA FLAM
Nida Flam este o placa gips carton folosita la interior, cu miezul de ipsos puternic aditivat, cu fibra de sticla, conceputa pentru a avea reactie la foc. Avand coeziunea miezului imbunatatita la temperaturi inalte, aceasta suporta conditii severe de sarcina termica, fiind incombustibila, nu ia foc, nu intretine focul, nu degaja fum si nici picaturi arzande. Placa de gips carton nu contribuie efectiv la stingerea flacarii dar este o componenta esentiala in cadrul sistemelor cu rezistenta la foc, unde, impreuna cu chitul de imbinare, poate ajunge si la trei ore rezistenta la foc. Grosimea placilor Nida Flam incepe de la 12,5 mm, 15mm si 18 mm, latimea fiind standard 1200mm, ca lungime producatorul fabrica placi 2000mm, 2500mm, 2600mm si 3000mm. Nida Flam este recomandata pentru solutii rezistente la foc in segmente non-rezidentiale si rezidentiale ( bucatarii, mansarde, camera centralei ).
NIDA ACUSTIC
Cu o densitate mare a miezului, placa gips carton Nida Acustic reduce transmisia zgomotelor. Marginile si suprafetele placii din gips carton sunt acoperite de un carton special multistrat, iar partea superioara este de culoare albastra.
Pentru crearea unor spatii de locuit linistite, pentru o izolatie fonica buna a peretilor salilor de cinema, a birourilor sau unitatilor spitalicesti, este ideala utilizarea de placi de gips carton Nida Acustic.
NIDA HYDRO
Placa din gipscarton, cu miez aditivat, cu absorbtie redusa a apei in miez avand marginile longitudinale acoperite cu un carton special de culoare verde. Este conceputa pentru spatii cu umiditate relativa, intermitenta.
Placa din gips carton Nida Hydro este ideala pentru realizarea placarilor de pereti existenti, plafoane, compartimentari spatii. Se utilizeaza ca strat suport pentru montarea placilor ceramice in zone cu umiditate, in incaperi cu ventilatie controlata, cabine de dus, piscine, bai si zone in care exista apa sau condens.
NIDA SMART
Nida Smart face parte din categoria placilor de gips carton standard, se utilizeaza pentru toate tipurile de interioare, chiar si cele fara incalzire, cu o singura conditie tehnica : temperatura sa fie pozitiva si umiditatea sub 70%. Placa de gips carton Nida este o placa normala din gips carton, usoara, cu miez aditivat, lucru ce asigura o manevrabilitate superioara si viteza in executie. Suprafetele si marginile sunt acoperite cu un carton special, fata superioara fiind de culoare alba.
CEMENTEX
Cementex este o placa plana de fibrociment, calitate premium, folosita pentru finisaje la exterior cat si la interior. Desi seamana cu o placa gips carton, aceasta are la baza fibrocement, nu gips.
Potrivita pentru orice proiect, placa Cementex protejeaza impotriva umiditatii, nu se macina si nu putrezeste, pretabila pentru spatii cu umiditate medie spre ridicata – spalatorii auto, subsoluri neincalzite. Datorita densitatii se poate obtine si izolatie acustica.
DIMENSIUNI TIPICE ALE PLACILOR DE GIPS CARTON
Daca la inceput puteam cumpara doar rigips alb 2600 x 1200mm si 9,5 mm grosime, acum, piata de materiale de constructii este foarte diversificata, se gasesc placi de gips carton cu dimensiuni variate, grosimi diferite si utilizari diverse.
Grosimile placilor de rigips uzuale variaza intre 6,5 mm si 18 mm.
- Placile din gips carton cu grosimea de 6,5 mm nu sunt indeajuns de rezistente pentru a oferi suport, dar pot fi montate peste o suprafata-suport deja instalata. Aceste placi sunt de obicei folosite pentru diverse reparatii. Sunt suficient de subtiri incat sa poata fi modelate, ceea ce le face potrivite pentru pereti curbati sau bolte. ( ex : Nida Flex 6,5 – placa din gips carton flexibil, pentru realizarea coloanelor, peretilor curbi, arcade si cupole, pentru corectia unor sisteme existente, placare suplimentara a unor tavane sau pereti existenti).
- Placile de gips carton cu grosimea de 9,5 mm pot fi, de asemenea, montate peste un suport deja existent atunci cand suprafata respectiva necesita o reparatie. Mai pot fi folosite si pentru suprafete curbate, coloane, pereti curbi, arcade cu raza minima de 1 m.
- Placile din gips carton cu grosime de 12,5 mm sunt cele mai versatile si des intalnite placi. Ofera un echilibru bun intre rezistenta si greutate, fiind folosite pentru pereti interiori din majoritatea spatiilor.
- Placile de gips carton cu grosimea de 18mm sunt foarte rezistente, motiv pentru care se utilizeaza la placarea tavanelor si a peretilor structurali. Grosimea acestor placi le imbunatateste calitatile de izolare acustica, ceea ce le face ideale pentru placarea tavanelor si a peretilor din dormitoare si sufragerii.
Latimea standard a unei placi de rigips este de 1200 mm, iar lungimea de 2600 mm, dar in functie de aplicatie pot fi produse diferite alte lungimi, 1200, 2000, 3000 mm.
Exista producarori ce au venit in intampinarea nevoilor specifice ale clientilor fabricand placi de rigips de latime mai mica.
CONCLUZIE
Piata de materiale de constructii ne ofera tot ce avem nevoie pentru a finaliza cu succes orice proiect am avea, fie ca este vorba despre o constructie noua sau renovarea si amenajarea unei locuinte, spatiu comercial, cladire de birouri, etc.
Sistemele formate din placi de rigips sunt prima alegere ale meseriasilor in domeniul amenajarilor interioare, acestea fiind versatile, usor de montat si pot indeplini chiar si cele mai exigente cerinte tehnice prevazute in proiecte.
Pentru a gasi cea mai buna placa de rigips, trebuie sa identifici nevoile exacte ale proiectului tau, astfel ca aceasta sa indeplineasca toate cerintele si sa te informezi de la specialist.
Apoi, pentru ca toate calitatile acestor placi de rigips si a accesoriilor sa duca la buna indeplinire a lucrarii, ai nevoie un montaj de nota zece.
Vezi produsele noastre aici: