Prieteni, în perioada 21 decembrie – 9 ianuarie magazinele și depozitele Nouă Tei sunt închise. Solicitările voastre din această perioadă vor fi soluționate începând cu data de 8 ianuarie.

Echipa Nouă Tei vă urează Sărbători Fericite și La mulți ani!

Cu ce se lipeste polistirenul extrudat? Sfaturi de montaj de la experti

Cu ce se lipeste polistirenul extrudat

De cele mai multe ori, cand vine vorba de casa ta, vrei sa alegi cele mai bune produse care sa merite si, desigur, sa-ti asigure confort. Izolarea este un pas important in etapele constructiei, pentru case calduroase si costuri de intretinere mici. 

Ca si materiale izolatoare, astazi, piata de materiale de constructii are o gama variata de produse, pentru multiple aplicatii, fie la interior, fie la exterior. Inca de la construirea fundatiei casei se pot monta materiale izolatoare, mergand mai departe cu izolatia fatadei, a acoperisului, podului si mansardei. Pentru aceste lucrari se folosesc materiale, precum: vata minerala de sticla sau bazaltica, placi de polistiren expandat sau extrudat, membrane bituminoase, membrana realizata din polietilena de inalta densitate, diverse paste hidroizolante, si altele.

In acest articol am ales sa vorbim despre polistirenul extrudat, asa ca citeste in continuare pentru a afla cu ce putem lipi polistirenul extrudat si sfaturi utile de montaj.

Polistirenul extrudat este un material izolator, impermeabil, sub forma de placi, cu o structura densa si pori inchisi.

Polistirenul extrudat este o alegere inspirata, o solutie economica, cu rezultate excelente, oferind eficienta energetica si protectie impotriva umezelii.  De asemenea, gasim diverse profile decorative din polistiren extrudat pentru amenajari interioare sau pentru realizarea glafurilor exterioare sau placi pentru realizarea izolatiei sub parchetul laminat.

TIPURI DE ADEZIVI PENTRU POLISTIREN EXTRUDAT

Fiind folosit pentru reducerea pierderilor de caldura, polistirenul extrudat se va folosi, așadar, in lucrari de izolare, precum:

  • izolatii la nivelul planseelor si cu precadere izolatia la nivelul planseului peste etajul superior;
  • izolatii la nivelul fundatiilor;
  • izolatii subsoluri si demisoluri;
  • izolatie soclu;
  • izolatie acoperis.

Cu totii stim acum ce este polistirenul extrudat si la ce se foloseste, dar ce stim despre adezivul pentru polistiren? Cu ce lipim polistirenul extrudat?

Lipici pentru polistiren extrudat

Probabil ai auzit de termenul adeziv si masa de spaclu pentru polistiren sau de adeziv poliuretanic. Ei bine, acesti adezivi se folosesc pentru lipirea acestor placi de polistiren extrudat.

ADEZIVUL POLIURETANIC

Adezivul poliuretanic tip spuma este o solutie simpla si la indemana, un produs util in orice proiect de constructie. Spuma poliuretanica se prezinta la tub, cu aplicare manuala sau cu pistolul special pentru spuma, foarte usor de manevrat.

Important de stiut este ca, spuma poliuretanica este de mai multe tipuri, asa ca va trebui sa fii atent ce alegi.

In functie de scopul utilizarii avem:

  • Spuma poliuretanica pentru montaj– folosita pentru montarea ferestrelor sau a ramelor de usi;
  • Spuma poliuretanica pentru izolare – destinata izolatiilor in constructii, pentru ferestre, pereti, acoperis;
  • Spuma poliuretanica pentru umplere – folosita pentru umplerea rosturilor mari, a crapaturilor din structura constructiei, a spatiilor existente intre pereti, cadre si usi, umplerea colierelor la conducte, a gaurilor de treceri in pereti si tavane;
  • Spuma universala – utilizata pentru aplicatii diverse: montare ferestre si usi, etansarea spatiilor deschise, umplerea golurilor pe langa tevi, fixarea panourilor termoizolante s.a.

In functie de locul utilizarii avem:

  • Spuma poliuretanica de interior – pentru umplerea peretilor, a tavanului;
  • Spuma poliuretanica de exterior – ca de exemplu folosita pentru izolarea termica a acoperisului si a terasei;
  • Spuma poliuretanica universala – folosita pentru diverse aplicatii, indiferent de locul aplicarii.

In vederea lipirii placilor de polistiren extrudat va trebui sa alegi un adeziv poliuretanic potrivit cu locul unde vei monta (interior/exterior) si  cu capacitate mica de expandare. Nu va fi greu de aflat care este acela, deoarece, cele mai multe brand-uri (Bison, Ceresit, Den Braven, Soudal, etc.) au mentiunea  -,,Polystyrene’’ pe tubul de spuma.

De regula, acest tip de adeziv este potrivit atat pentru polistitenul extrudat cat si pentru polistirenul expandat. Unele tipuri fiind potrivite chiar si pentru vata minerala bazaltica.

Adezivul poliuretanic de tip spuma poate fi folosit pe suprafete precum: lemn, placi OSB, sticla, metal, beton, suprafete bituminoase. De asemenea, acesta adera si pe suprafete de gips-carton, daca acestea au fost umezite in prealabil.

ADEZIV SI MASA DE SPACLU

In magazinele si depozitele de materiale de constructii vei gasi diverse tipuri de adezivi polistiren. De cele mai multe ori, specialistii utilizeaza adezivul de tip masa de spaclu pentru ambele tipuri de polistiren (EPS si EXP) si pentru vata bazaltica.

Unii adezivi potriviti pentru lipirea placilor termoizolante din polistiren vor realiza si stratul de protecție armat cu plasa din fibra de sticla si se folosesc pentru aplicatii la interior si exterior.

Se recomanda ca stratul suport sa fie curat, uscat si stabil, fara parti friabile sau impuritati care pot micsora aderenta.

Se aplica pe toate suprafetele conventionale, de beton, beton usor, beton poros, tencuieli ciment, tencuieli var-ciment, tencuieli vechi si direct pe orice tip de zidarie. Se recomanda pentru izolarea termica a cladirilor nou construite si a celor vechi, ce urmeaza sa fie reabilitate termic. 

SFATURI PENTRU MONTAREA POLISTIRENULUI EXTRUDAT

Tehnica montarii polistirenului extrudat este o tehnica destul de simpla daca se respecta anumite reguli, indiferent ca aplicam la interior sau la exterior. Daca aplici polistirenul extrudat pe fatada casei, fie pe intreaga suprafata, fie doar pentru izolarea soclului, va trebui sa alegi grosimea placilor potrivita pentru eficienta.

Cu ce se lipeste polistirenul extrudat

De cele mai multe ori se alege polistirenul extrudat pentru: izolatia fundatiilor, a soclurilor, izolatia peretilor de subsol, izolatia acoperisurilor, datorita rezistentei  sporite la actiunea fortelor exterioare si impact (socuri mecanice, trafic intens, conditii meteo agresive) si pentru ca nu permite trecerea vaporilor de apa.

Iata cateva sfaturi pentru un montaj cat mai corect a placilor de polistiren extrudat:

AI GRIJA CA SUPRAFATA DE LUCRU SA FIE CURATA

Inainte de a te apuca de placarea propriu-zisa ar trebui sa ai in vedere curatarea substratului, indiferent de natura sa. Va trebui sa cureti de praf sau de alte impuritati care ar putea influenta aderenta izolatiei.

Verifica sa nu existe pe pereti fisuri, denivelari, bucati de vopsea veche care se desprind,  semne de umiditate, igrasie, si daca exista aceste probleme, rezolva-le inainte de a monta polistirenul extrudat.

Specialistii recomanda aplicarea unui grund, daca suportul de lucru este foarte absorbant: beton usor, BCA, caramida, placi de gips-carton. Acest grund numit si amorsa, va reduce din gradul de absorbtie al suprafetei.

APLICA ADEZIV SUFICIENT

Deși majoritatea mesterilor aplica, in general, adezivul in puncte, specialistii ne recomanda sa aplicam adezivul de top masa de spaclu pe intreaga suprafata a placii de polistiren. Astfel vei creste aderenta la substrat si vei oferi o putere mai mare de sustinere a placilor.

Sfaturi experti lipire polistiren extrudat

Mai ales daca suprafata suport este plana, se recomanda aplicarea adezivului pe toata intinderea placii pentru o eficienta sporita. Este cunoscuta ca metoda patului continuu.

Daca lipim polistiren extrudat cu adeziv poliuretanic intr-o maniera profesionala, atunci va trebui sa folosesti un pistol profesional si sa tii cont de gradul de expandarea al acestui adeziv, astfel sa nu aplici prea mult.

Constructorii si mesterii recomanda in momentul lipirii placilor de polistiren extrudat sa aplici spuma poliuretanica pe contur, la o distanta de 5 cm de margine, apoi in fasii successive la 30 cm distanta intre ele.

NU APLICA ADEZIV PE CANTUL PLACILOR DE POLISTIREN EXTRUDAT

Important de stiut este ca nu trebuie sa intinzi adeziv poliuretanic sau tip masa de spaclu si pe canturile placilor, altfel vei crea punti termice care scad performanta termosistemului. Acest lucru este considerat de catre experti o greseala de montaj.

NU FOLOSI ADEZIV PENTRU GRESIE SI FAIANTA

De foarte multe ori suntem tentati de a folosi materiale ramase de la alte lucrari pentru a economisi bani, insa acest lucru nu este recomandat oricand si oricum. Nu poti face rabat la calitatea dezivului daca iti doresti ca lucrarea ta sa fie eficienta si rezistenta in timp.

Fiecare adeziv trebuie folosit in scopul pentru care a fost creat, fiind  compatibil cu anumite suprafete pentru a face un contact bun timp indelungat. Sfatul expertilor este sa nu folosesti adeziv pentru gresie si faianta in cazul lipirii polistirenului extrudat, care este mai ieftin, dar care nu este compatibil cu acesta.

OPTEAZA PENTRU O FIXARE MECANICA SUPLIMENTARA

Dup ace polistirenul extrudat a fost lipit opteaza pentru o fixare mecanica suplimentara cu ajutorul diblurilor speciale pentru polistiren.

Pentru rezistenta in timp a sistemului de izolatie cu polistiren extrudat, va trebui sa acorzi atentie alegerii diblurilor pentru polistiren. Alege lungimea si diametrul diblurilor in functie de tipul materialului din care este alcatuit peretele: beton normal, caramida plina, caramida cu gauri, beton usor, si altele. Este recomandat ca diametrul diblurilor sa fie intre 8-10 mm. Diametrul mai mare inseamna o prindere mai rezistenta.

Nu uita ca diametrul diblului este egal cu cel al burghiului folosit!

De regula, este nevoie un numar de minim 6 dibluri pe metru patrat, insa fiecare proiect este unic.

CONCLUZIE

Polistirenul extrudat este folosit pentru termoizolari in zonele cu risc de infiltratii de apa si la izolarea termica a zonelor cu punti termice datorita rezistentei mecanice mari si a calitatii impermeabile a acestuia, insa pentru o lucrare eficienta trebuie sa acorzi atentie la adezivii de polistiren alesi. Daca ai ales polistirenul extrudat potrivit, cu grosimea si densitatea optima proiectului tau, nu face rabat la calitatea adezivului!

Nu uita ca nu orice adeziv se potriveste cu polistirenul extrudat si tine cont de parerile profesionistilor in domeniul constructiilor in aplicarea corecta a adezivilor. Recomandarea acestora este sa folosesti adezivi polistiren de tip spuma poliuretanica cu expandare mica sau adezivi de tip masa de spaclu fie special conceputi pentru lipirea polistirenului extrudat, fie pentru toate tipurile de polistiren.

Te asteptam in magazinele si depozitele Noua Tei sau pe site, unde gasesti o gama variata de polistiren extrudat, precum si adezivii necesari. Iar daca nu stii ce sa alegi, consilierii nostri de vanzari te pot ajuta sa faci alegerea potrivita proiectului tau.