IDEI PAVAJ CURTE: SFATURI PRACTICE

Noua Tei pavaje

Pavarea curtii tale cu alei pietonale si de acces auto nu are doar un rol practic, functional, ci si unul estetic. Poti alege dintre foarte multe forme si modele de pavaje pentru curte, astfel incat sa obtii un design unitar, armonios, iar aleile sa completeze perfect aspectul exterior al locuintei. 

Procesul de amenajare curte ofera numeroase posibilitati, de la un design simplu, clasic, la unul modern cu jocuri geometrice si combinatii de culori.

In domeniul constructiilor si amenajarilor, pe langa multitudinea de materiale de constructii gasim numeroase variante de materiale pentru pavarea curtii.


DESTINATIA ZONELOR PAVATE

Este important sa iti gandesti bine amenajarea exterioara in functie de destinatia fiecarei zone care urmeaza sa fie pavata, deoarece grosimea pavelelor difera in functie de acest criteriu. Astfel ca:

 • Pavelele cu grosimi pana in 60 mm sunt destinate strict traficului pietonal, acestea fiind potrivite pentru pavarea curtii: trotuare, alei, curti interioare, parcuri, terase.
 • Pavelele cu grosime de 60 mm sunt destinate traficului auto ușor si zonelor pietonale (pavele pentru trafic): alei acces auto sau pietonal, curti, parcuri, piete, trotuare, terase.
 • Pavelele cu grosime mai mare de 80 mm sunt folosite pentru amenajarea spatiilor cu trafic greu redus (80 mm) sau intens (100 mm), ca de exemplu zone de acces auto, drumuri secundare, parcari, benzinarii, platforme industriale.
Noua Tei pavaje

FORMA IDEALA A PAVELELOR IN FUNCTIE DE TIPUL CASEI SI SPATIUL EXTERIOR

 • Pentru case cu linii drepte, modelele geometrice combinate simplu vor fi alegerea potrivita pentru pavarea curtii.
 • Pentru case in stil eclectic, restaurari de constructii din perioada ante sau interbelica, dale din beton cu forme antichizate se pot incadra foarte bine.
 • Pentru case in stil rustic, imitaiiile de piatra naturala sau formele usor neregulate sunt de recomandat.
 • Pentru case cu usi, ferestre in stil victorian (forme rotunde) se recomanda copierea acestor rotunjiri prin accente in pavaj.
 • Pentru pastrarea zonelor verzi pe suprafete cat mai mari, recomandam modelele ce dau posibilitatea camuflarii pavelelor intre smocuri de iarba, aceste tipuri de pavaje pentru curti poarta denumirea de pavaj ecologic.
 • Pentru spatii inguste precum alei, foloseste pavele de dimensiuni mici si monteaza-le in diagonal sau in linii orizontale.
 • Spatiile largi sunt cel mai bine puse in valoare prin pavele de dimensiuni mari.
Noua Tei pavaje

ALEGEREA CULORILOR PENTRU MODELELE DE PAVAJ

Culorile pavelelor trebuie sa se armonizeze cu aspectul exterior al constructiei, astfel amenajarea curtii si gradinii va fi in concordant cu stilul casei.

Poti evita monotonia combinand culori, modele, ce confera personalitate. E bine sa stii ca nu totul trebuie sa se armonizeze perfect. Viziunea ta conteaza insa foarte mult inainte de a incepe pavarea curtii. De asemenea, e bine sa tii cont de unghiul, durata si intensitatea razelor solare, fiindca lumina solara prea puternica afecteza culoarea pavelelor.

Noua Tei pavaje

Recomandam combinarea pavelelor cu tonuri similare pentru un efect armonizat. Culorile mai deschise reflecta lumina mai bine, culorile inchise absorb lumina creand efectul opus. Folosirea a mai multor culori ofera si ele avantaje precum demarcarea spatiilor, iar folosirea combinata a acestora permite obtinerea unui efect de camuflaj pentru eventualele pete ce pot aparea in timp.

De exemplu, daca ai casa in culori neutre, ca de exemplu alb sau bej, sunt recomandate majoritatea culorilor. Insa la fel de bine poti opta pentru o culoare puternica, contrastanta, mai ales daca ai de pavat o suprafata mica, ce va deveni rapid punctul de atractie al curtii.

Noua Tei pavaje

Daca locuinta ta se remarca prin nuante vii, ca de exemplu verde, albastru, mov sau galben, va trebui sa fii mai selectiv atunci cand iti alegi modelul si culoarea pavelelor. Nuanțe neutre, placute, rezistente in timp si care completeaza perfect culorile puternice sunt café, alb-crem.

Pont: fii creativ, joaca-te cu doua culori, pentru un plus de originalitate si distinctie!

PAVAJE PENTRU CURTI: CE OPTIUNI AI?

Cu siguranta iti doresti un design exterior unic pentru curte si gradina, iar prin pavarea curtii poti crea estetica dorita.

Iata 5 modele de pavaje ideale pentru alei, curti, terase si gradini:

 1. Modelul drept (traditional) care se monteaza simplu, fiecare pavela in continuarea celei din urma, astfel vei crea linii drepte. Aspect final potrivit cu orice tip de curte, in special recomandat pentru curtile mici. In gama celor de la Elis Pavaje vei gasi pavele in diverse culori pentru a-ti personaliza fiecare portiune din curte si gradina.

2. Modelul sah care imita o table de sah, cu doua culori combinate in functie de gusturile personale. Pavelele montate astfel sunt ideale pentru alei si zone de acces pentru spatii rezidentiale.

3. Modelul hexagonal ofera spatiilor exterioare un aspect modern, aerisit, fiind un model de pavare pretabil pentru spatii mari, ample. Pavajele Semmelrock iti ofera modele din aceeasi gama cu dimensiuni si culori variate, astfel sa poti crea modelul hexagonal perfect pentru curtea ta.

4. Modelul circular creaza forme rotunjite de dimensiuni mai mari sau mai mici, potrivite pentru terase sau parcuri, dar si pentru zonele din curte si gradina dedicate plantarii de flori sau arbusti.

5. Modelul mozaic este foarte popular, mai ales in cazul montarii unor pavele pentru trafic auto, parcari, precum si pentru aleea din fata curtii.

CONCLUZIE

Utilitatea pavajelor din beton este de necontestat, avand rol practic, functional, dar si estetic, acoperind zonele din fata sau spatele locuintei, terasele, aleile, zonele de gratar sau delimiteaza spatiile verzi, zonele de parcare a autovehiculelor.

ULTIMUL SFAT si cel mai important: alege pavele de calitate, certificate.

Iti dorim spor la proiecte frumoase!