Tapetul ne permite sã schimbãm cu uşurinţã interiorul casei noastre. Poate ȋmprospãta o camerã, o poate transforma fãcând-o sã parã mai mare sau mai ȋnaltã. Fie cã alegi sã tapetezi un perete sau ȋntreaga camerã sau sã foloseşti fâşii de tapet colorat pe alocuri, o camerã tapetatã nu poate trece neobservatã.
Tapetul a trecut proba timpului şi a revenit la modã. De ce?
- Este un finisaj durabil care ȋnlocuieşte zugrãveala clasicã
- Este uşor de aplicat
- Este disponibil ȋntr-o varietate mare de culori şi modele
- Are o capacitate extraordinarã de transformare a unui spaţiu
- În funcţie de model este potrivit cu toate stilurile, de la industrial la clasic sau minimalist
- Poate fi utilizat ȋn moduri creative
Când alegi tapetul potrivit pentru fiecare camerã, vei ţine cont nu doar de aspectul acestuia, ci şi de tipul materialului pentru a decide mai uşor dacã este suficient de rezistent pentru condiţiile din spaţiul respectiv sau dacã este suficient de sigur, dar şi de costuri.
În prezent, existã o diversitate de tipuri de tapete decorative. În funcţie de materialul din care sunt realizate, poţi alege:
Tapet din hârtie
Acest tip de tapet este cel mai popular ȋn decorarea pereţilor având un preţ accesibil şi o multitudine de modele, ideal pentru dormitoare sau holuri.
Tapet din fibre sintetice cu sau fãrã substrat de hârtie
Se intreţine uşor, este impermeabil, nu se decoloreazã ȋn timp şi este foarte rezistent, potrivit pentru camera copiilor, dormitoare sau holuri.
Tapet vlies (din fibre neţesute)
Acest tip de tapet este relativ nou şi devine din ce ȋn ce mai apreciat datoritã manevrãrii uşoare. Este realizat din fibre textile şi celulozã fiind o alegere excelentã pentru livinguri şi camere de zi.
Tapet textil
Tapetul textil din fibre naturale, fiind non-toxic şi eco-friendly, este recomandat pentru camera copiilor, dar nu este adecvat ȋn ȋncaperile cu mult trafic, precum livingul.
Tapet metalic
Realizat prin laminarea unei folii de aluminiu pe un substrat din fibre neţesute sau din hârtie, tapetul metalic are o strãlucire aparte care contureazã perfect un living sofisticat, elegant, amenajat ȋn stil Art Deco sau Baroc. Îl poţi folosi ȋnsã şi pentru decorarea unui perete accent ȋntr-un decor contemporan.
Tapet din material natural
Dacã preferi materialele naturale atunci tapetul din bambus sau plutã este perfect pentru tine. Este un tip de tapet mai costisitor dar se potriveşte ȋn orice ȋncãpere din casa ta.
Selectarea culorilor nu este dificilă dacă ȋţi culegi câteva informații de bază despre culoare și efectele acesteia. Tendințele culorilor vin și pleacă, deci nu trebuie să îți faci griji cu privire la acestea pentru a avea o casă frumoasă. Trucul este să îmbini culorile care îți plac, într-un mod plăcut, dar fără a exagera și a alătura prea multe nuanțe, mai ales în spațiile mici.
Culorile încăperilor din casa ta servesc, de asemenea, ca o reflectare directă a personalității tale și au puterea de a schimba forma și dimensiunea mobilierului, precum și forma și dimensiunea camerei în sine.
Alegerea culorilor și a materialelor este concepută pentru fiecare proiect de amenajare și depinde de mai mulți factori: iluminare, temperatură, dimensiunea și orientarea camerei.
Atunci când orientarea este nordică, este indicat să alegi culori calde precum roșu, roz, galben și portocaliu, recomandate pentru încăperile în care petreci cea mai mare parte a timpului, cum ar fi camerele de zi, deoarece produc senzația de căldură și confort. Bineînțeles, ar trebui să le folosim moderat, mai ales când vine vorba de roșu, care deși funcționează ca un puternic stimul fizic și psihologic, îți poate induce anxietate.
Camerele calde și însorite ar trebui să fie amenajate în nuanțe reci, precum albastru, verde sau violet, însă trebuie ținut cont și de faptul că în cazul acestora temperatura se resimte mai scăzută cu 3-4 ° C decât în camera portocalie, deși temperatura este aceeași în ambele camere. Verde și albastru sunt, de asemenea, o alegere excelentă pentru băi, deoarece sunt deschise și creează senzația de prospețime. Sunt ideale pentru băi mai mici, deoarece culorile reci cresc vizual spațiul, atenţie doar sã fie un tapet lavabil şi rezistent la umiditate. Iar culorile neutre și pastelate vor oferi o liniște necesară dormitorului și vor crea o adorabilă cameră pentru copii.
După ce găsești culorile care îți plac, limitează-te la doar câteva selectate, nu mai mult de 3 culori tari și 2 neutre într-un spațiu. Prea multe culori pot face ca o cameră să se simtă haotică sau dezordonată.
În bucãtãrie poţi aplica pe pereţi acel tapet extravagant ȋn culori vii de care te-ai ȋndrãgostit, dar care nu se potriveşte in decorului livingului ori ȋn cel al dormitorului, dar trebuie sã ţii cont de rezistenţa acestuia, de materialul din care este realizat. Indicat pentru bucãtãrie este un tapet din vinil, puţin cauciucat.
Un spațiu de birou acasă este destinat creșterii productivității și creativității, fapt pentru care este de dorit crearea unei zone în culori neutre pentru perioade lungi de muncă atentă și analitică, sau o alta, în pattern-uri sau culori mai accentuate, în culori mai strălucitoare, mai stimulante, în care să te simți permanent revitalizat și gata de muncă.
Culorile şi printurile din casa ta reprezintă mult mai mult decât o simplă alăturare de nuanțe frumoase, iar cele alese pentru pereți vă pot influența în mod semnificativ starea de spirit și comportamentul, creând modificări care, în cele din urmă, vă impactează întreaga viață. De aceea, este de preferat să alegeți culori sau printuri fericite, pozitive care să ajute spațiile să scoată la iveală tot ce este mai bun din tine și familia ta.
Tu ce tapet ai ales pentru micul tãu proiect de amenajare?