De ce crapa betonul proaspat turnat? E o problema? Ce pot sa fac?

De ce crapa betonul?

In momentul actual betonul se afla printre cele mai utilizate si mai sigure materiale de constructie. Atunci cand este aplicat corect, betonul este unul dintre cele mai durabile produse care pot fi utilizate in jurul casei. In orice gospodarie, macar o data turnam beton in curte sau chiar la interior pentru diverse renovari si amenajari, asa ca, de cele mai multe ori vom observa fisurarea betonului.

Adesea vedem fisurile din beton si ne intrebam ce a fost gresit in realizarea structurilor din beton, care este problema si cum putem remedia?! Teoretic, pe cat de durabila este structura din beton, corect turnata si fara noncomformitati, in realitate este aproape imposibil sa nu gasesti microfisuri. 

7 MOTIVE PENTRU CARE CRAPA BETONUL PROASPAT TURNAT

Compozitia betonului pentru constructiile civile este mai putin stricta comparativ cu betonul folosit in constructiile industriale, dar totusi pentru rezultate de durata trebuie respectate anumite reguli. De cele mai multe ori cand apare fisurarea placii de beton, beneficiarul isi va pune problema ca produsele au fost de calitate inferioara sau ca manopera nu a fost executata corect.

In ceea ce urmeaza am pregatit o serie de 5 motive pentru care betonul proaspat turnat se fisureaza sau se crapa.

1. EXCES DE APA IN AMESTEC

Cu totii stim ca pentru preparare beton ai nevoie de trei componente principale: ciment, agregate, apa. Conform retetei betonului este nevoie sa fie respectata strict cantitatea de apa indicata in proiect. Astfel, una din primele greseli facute este tendinta de a se adauga apa mai mult decat este necesar. Este indicat ca apa sa provina dintr-o sursa potabila, sa fie limpede si fara impuritati.

De ce crapa betonul?

Pentru a se prelucra mai usor, excesul de apa este uneori trecut cu vederea, insa reduce foarte mult rezistenta betonului, astfel primul motiv pentru fisurarea placii de beton este excesul de apa. Acest fenomen are loc ca urmare a evaporarii apei din amestec si este una dintre cele mai frecvente greseli care produc fisuri in structura de beton.

Deci, data viitoare cand torni beton, nu mai adauga atat de multa apa! O faci pentru ca este mai usor de intins, curge frumos si faci economie de energie, insa nu vei avea rezultate optime. Iti recomandam sa lasi betonul mai gros pentru a evita fisurarea structurilor din beton.

2. TURNAREA PLACII DE BETON LA TEMPERATURI SCAZUTE

Betonul capata rezistenta pe masura ce se usuca. Asadar, turnarea placii de beton pe timpul iernii este o potentiala cauza a fisurarii sale, tocmai pentru ca materialul nu apuca sa se usuce asa cum ar trebui. Aceasta problema poate fi prevenita prin evitarea turnarii pe timpul temperaturilor scazute sau prin apelarea la diverse metode de incalzire a materialului proaspat turnat.

Fisurile din beton pot sa apara si din cauza ciclurilor de inghet-dezghet aparute la schimbarea de anotimp. Apa se infiltreaza  si prin inghet, isi poate modifica volumul cu pana la 9%, determinand presiuni mari ce provoaca crapaturile din beton.

3. TURNAREA PLACII DE BETON PE CANICULA

 Turnarea betonului la temperaturi ridicate creste riscul evaporarii rapide a apei din amestec, in plus, betonul se intareste mai repede decat ar trebui. Aceste fenomene produc contractii mari ale betonului la intarire care la randul lor vor produce o fisurare puternica a placii de beton. Asadar, uscarea rapida a placii de beton va creste semnificativ posibilitatea fisurarii.

Pentru reducerea efectelor nocive asupra elementului de beton proaspat turnat, pe timp de canicula, unii mesteri iau masuri de protectie si acopera cu rogojini umede si uda constant structura de beton dupa intarire.

4. LIPSA ROSTURILOR DE DILATARE

Rosturile de dilatare (imbinarile de dilatare) de la nivelul sapelor din beton sunt folosite pentru a permite betonului sa se aseze si pentru a preveni aparitia crapaturilor. Practic, scopul acestor rosturi de dilatare este de a permite unor segmente relativ mici ale sapelor sau dalelor din beton turnat sa se deplaseze odata cu solul.

Lipsa rosturilor de dilatare, sau montarea lor imprecisa, va conduce in scurta vreme la deteriorarea placilor de beton turnate.

De la caz la caz se vor monta, sau se vor realiza dupa turnarea si intarirea sapelor, diferite tipuri de rost dilatare beton.

Tipuri de rosturi pentru beton

  • rost de dilatare din PVC – pentru protejarea sapelor sau dalelor din beton turnat in varianta mecanizata continua;
  • rost de dilatare din pavele – pentru definirea unor suprafete turnate cu forme asimetrice, lucru dificil de realizat in cazul unui rost din profile PVC;
  • rost realizat prin taierea betonului – se realizeaza atunci cand nu exista posibilitatea folosirii uneia din primele variante.

5. TURNAREA BETONULUI IN COFRAJE NEETANSE

Turnarea betonului in cofraje neetanse duce la pierderea liantului dintre granulele de agregat rezultand un beton cu rezistenta redusa. Astfel se produce nisiparea betonului, degradarea si craparea betonului destul de repede.

De ce crapa betonul proaspat turnat?

Genul acesta de greseli sunt destul de evidente cu ochiul liber, nu trebuie sa fii expert in domeniu sa iti dai seama ca au existat probleme n turnarea betonului in cofraje.

6. ARUNCAREA BETONULUI CU LOPATA SAU TURNAREA DE LA INALTIME MARE

Acest procedeu de punere in opera a betonului este unul gresit deoarece se vor produce segregari, adica produsele ce compun acest amestec de beton vor forma aglomerari.

De ce crapa betonul proaspat turnat?

De exemplu, pietrisul se va uni in anumite locuri fara ca acesta sa fie legat de liant, adica de ciment. Dozarea agregatelor nu mai corespunde cu reteta, betonul nu va mai fi omogen, se vor produce coroziuni semnificative, crapaturi in profunzime.

7. DECOFRAREA TIMPURIE

Decofrarea timpurie poate fi o cauza a aparitiei microfisurilor mai ales la elementele de constructie portante (grinzi, buiandrugi, plansee etc.). Pentru aceste elemente este recomandat sa se faca decofrarea dupa 28 zile de la turnare, cand betonul intra in starea de beton intarit.

Daca decofrarea are loc prea devreme, in timp masa betonului se poate prabusi.

E O PROBLEMA MARE DACA BETONUL CRAPA?

Fisurarea betonului este un fenomen larg raspandit care are loc din mai multe motive, dupa cum am prezentat mai sus. Odata aparute, crapaturile in beton vor permite apei sa se infiltreze, iar betonul fiind expus umiditatii si tot tot acest proces duce la degradarea betonului, astfel se compromite intreaga lucrare.

Fisurile din beton vor afecta:

  • Aspectul final al lucrarii;
  • Durata de viata a structurilor din beton;
  • Caracteristicile de rezistenta.

In situatia in care observam fisurile din beton este importanta evaluarea fisurilor pentru a determina impactul asupra lucrarii.

In cele ce urmeaza vom prezenta cateva aspect ale diferitelor tipuri de crapaturi ale structurilor din beton.

CRAPATURI DE SUPRAFATA

Orice crapatura este un defect al placii de beton, a elementului din beton, indiferent de adancimea sau dimensiunea sa, indiferent ca este turnat la interior sau la exterior. Atunci cand crapatura nu atinge extremitatile sapei, iar deschiderea sa este de cel mult 3 mm, ai de-a face cu o fisura superficial, de suprafata.

Crapaturile de suprafata sunt cele mai frecvente atunci cand betonul este proaspat turnat, in general pentru ca nu a fost bine hidratat (udat) dupa intarire, iar uscarea acestuia s-a produs prea repede, fie din cauze meteo, fie datorita nerespectarii retetei de preparare beton.

De ce crapa betonul?

Crapaturile de suprafata, fine pot aparea fie in colturi, fie pe toata suprafata  placii de beton turnate proaspat si se observa adesea la pregatirea betonului cu prpriile maini.

Crapaturile de suprafata nu reprezinta un risc pentru integritatea structurii de beton, insa aspectul nu este deloc estetic si in timp aceste crapaturi se vor adanci.

Se recomanda intervenirea asupra acestora, mai ales ca pe piata materialelor de constructii exista diferite materiale special concepute pentru aceste probleme.

CRAPATURI IN PROFUNZIME

Crapaturile in profunzime sunt de multe ori catalogate ca si defecte structurale, fiind caracterizate printr-o latime mare a deschiderii, adancime mare, lungime mare si localizare deosebita.  Acestea pot sa penetreze intreaga grosime a sapei pana la desprinderea de bucati intregi din aceasta.

Prevenirea unor astfel de crapaturi in profunzime este posibila cu utilizarea materialelor de inalta calitate, tinand cont de particularitatile geologice si se refera in principal la pregatirea tehnica, la respectarea normelor de turnare si de proiectare a constructiei.

De ce crapa betonul proaspat turnat?

Atat crapaturile fine de suprafata, cat si cele in profunzime pot fi incadrate ca fisuri de contractie, adica, aparute in timpul uscarii betonului. Acest lucru este tipic pentru orice tip de beton care nu respecta retetele de preparare beton prevazute in proiect. . De obicei, observat in structurile nearmate si produsele de forma plana, extinsa sau nestandard, asa se fisureaza o sapa de beton cu suprafata mare, tencuiala si structuri similare.

CRAPATURI SUB FORMA DE EXFOLIERE

Cand betonul se exfoliaza (se cojeste), cel mai probabil a fost prea multa apa in beton, nu s-a respectat raportul apa/ciment si bineinteles a fost afectata tasarea, astfel ca “laptele de ciment” se ridica la suprafata si formeaza o coaja care se va exfolia.

De ce crapa betonul?

Asa cum se poate aprecia si in imagine, aspectul este o problema, insa structura betonului nu este distrusa total si se pot aplica reparatii.

CUM SE PROCEDEAZA DACA BETONUL A CRAPAT?

Fisurile simple si crapaturile mici sunt cel mai usor de remediat daca se actioneaza curand de la aparitia lor. Partile de beton desprinse simultan cu macinarea betonului in dreptul rupturii trebuie verificate cu atentie pentru ca se pot extinde destul de repede.

Cu siguranta te intrebi cum putem repara crapaturile din beton, asa ca am pregatit cateva sfaturi utile pentru a-ti sari in ajutor, presupunand ca lucrarea se poate executa in regim individual.

PASUL 1: LOCALIZEAZA SI OBSERVA FISURILE

Localizeaza toate fisurile placii de beton, observa dimensiunea lor, atat in lungime cat si in adancime. Poti determina, astfel ce tip de crapaturi va trebui sa repari, daca ,,te lupti’’ cu crapaturi de suprafata sau in profunzime sau daca ai de-a face cu exfolieri. Observa daca crapaturile periferice se prelungesc in plan vertical pana la sol.

Daca fisura este una superficiala, de cel mult 3 mm, atunci reparatiile se vor face destul de usor, folosind materiale specifice pentru reparatii beton de tip pasta din ciment pentru microfisuri. Aceste paste sunt  cunoscute sub denumirea generica de adeziv pentru fisuri in ciment.  Este cea mai rapida si economica metoda de reparatii, inainte ca degradarea sa devina majora.

Cand crapaturile sunt fie de mari dimensiuni, fie in numar mare pe suprafata structurilor din beton, reparatiile vor fi ceva mai complexe. In aceste situatii va trebui sa urmezi pasi de lucru bine stabiliti si sa folosesti materiale pentru reparatii beton dedicate situatiei.

Este importanta evaluareai corecta a acestor crapaturi in beton pentru a nu consuma timp si fonduri cu reparatii inutile si poate chiar inestetice.

PASUL 2: REPARAREA PROPRIU-ZISA

Pasii de lucru sunt relativ simplu de realizat si, de regula presupun urmatoarele etape daca discutam despre reparatii ale placii de beton de curte pe suprafete mici:

  • Toate zonele afectate se vor curata, se indeparteaza toate resturile si se verifica suplimentar daca exista zone cu pontential iminent de desprindere din masa sapei. Si acestea din urma se desprind si se curata locul.
  • Indeparteaza praful manual sau mecanic pentru a crea priza la turnarea noului mortar.
  • Se uda bine partile unde se va turna mortarul, insa trebuie sa fii atent ca apa sa nu stagneze prea mult.
  • In functie de necesitati se fixeaza la margini un dispozitiv tip cofraj din lemn sau plastic pentru a obtine o turnare in linie cu sapa ramasa.
  • Noul mortar preparat se toarna la nivel cu sapa sau dala evitandu-se surplusul de material.
  • Niveleaza manual cu ajutorul unei scanduri.
  • Uda periodic suprafata nou turnata, timp de cateva ore, pentru a nu se produce o uscare rapida cu risc ulterior de fisurare.

CONCLUZIE

In concluzie, lucrarile de reparatii ale structurilor din beton nu sunt foarte dificile, mai ales daca se intervine de la inceput asupra acestora. Sfatul nostru este sa te ocupi de reparatiile minore, crapaturi proaspete, si sa lasi pe mana specialistilor degradarile majore si lucrarile de consolidare.

Ai nevoie de beton direct pe santier? Noi te putem ajuta cu beton de calitate, pentru constructii rezistente, sigure si inovatoare. Oferim solutii complete pentru proiectul tau, incepand de la prepararea, transportul, turnarea si punerea in opera a betonului, precum si furnizarea de agregate.