Prieteni, în perioada 21 decembrie – 9 ianuarie magazinele și depozitele Nouă Tei sunt închise. Solicitările voastre din această perioadă vor fi soluționate începând cu data de 10 ianuarie.

Echipa Nouă Tei vă urează Sărbători Fericite și La mulți ani!

Ce greutate are un palet de pavele?

Alegerea de pavele si borduri este una dintre cele mai importante decizii pe care trebuie sa le iei atunci cand vine vorba de amenajarea curtii si gradinii tale. Pavajul este un material de constructii foarte apreciat si utilizat, atat in spatii rezidentiale, cat si spatii publice. Printre cei mai cunoscuti producatori fiind: Elis Pavaje, Petra Pavaje, Semmelrock, Elpreco.

Daca ai in proiect montarea de pavele sau dale beton, fie ca optezi pentru livrarea specializata, fie ca ai transport propriu, cu siguranta te-ai intrebat ce greutate are un palet de pavele.

Paletizarea tine de fiecare producator in parte, astfel greutatea specifica a unui palet de pevele sau dale beton, borduri beton va avea in vedere mai multi factori. In acest articol ti-am pregatit cateva informatii care te vor ajuta sa intelegi mai bine greutatea specifica a unui palet de pavele.

FACTORI CARE INFLUENTEAZA GREUTATEA SPECIFICA A PAVELELOR

Daca vorbim despre pavele, atunci trebuie sa stim ca pe piata materialelor de constructii exista o varietate mare de pavaje si borduri realizate din diferite materiale (beton, caramida, argila, piatra naturala, deseuri reciclate, etc.), menite sa protejeze si sa infrumuseteze orice spatiu rezidential sau public.

In continuare vom aminti despre cei mai importanti factori care influenteaza greutatea specifica a pavelelor.

MATERIA PRIMA

De la producator la producaror sau chiar de la model la model, materia prima din care sunt realizate pavelele difera. Greutatea specifica a acestora este influentata de materialele din care sunt compuse. Aici vom aminti cele mai importante materiale pentru fabricarea pavelelor.

  1. Piatra naturala

Pavelele din piatra naturala sunt taiate in diverse forme ori piatra este sparta si folosita in amestecuri cu ciment si turnate in matrite. Trebuie sa stii ca aceste pavele si borduri din piatra naturala sunt mai rezistente dar au si o greutate mai mare. In concluzie un palet de pavele din piatra naturala va avea o greutate specifica ceva mai mare.

  • Argila

Daca vorbim despre pavele realizate din argila naturala, trebuie sa mentionam ca acestea, precum caramizile au rezistenta mare la uzura, in comparatie cu pavelele din beton vibropresat. Aceste pavaje isi pastreaza culoarea vie chiar si dupa zeci de ani de exploatare.

  • Betonul

Cele mai intalnite pavele si borduri sunt cele fabricate din beton, un amestec de nisip, pietris, ciment si apa vor forma, asa numitele, dale beton. Acestea au o greutate specifica diferita de la producator la producator chiar daca au aceleasi dimensiuni datorita raportului de cantiatati utilizate in fabricarea acestor dale din beton vibropresat.

  • Compusi (aditivi polimerici)

Toate tipurile de pavaje au in compozitie diversi aditivi, indiferent de materialul principal din care sunt executate.

Aditivii polimerici sunt introdusi in fabricarea pavajelor: dale beton (dale standard sau dale premium), borduri carosabile, pavele si borduri standard, borduri rezidentiale, pentru a facilita greutatea acestora. Densitatea polimerilor este mai mica decat densitatea oricarui material de constructii cu continut de ciment.

TEHNOLOGIE DE FABRICATIE

Pavelele nu se diferentiaza doar prin materiile prime din care sunt compuse ci si prin modul de fabricatie, fiecare proces oferindu-le diferite calitati, prin urmare si o greutate specifica diferita.

Iti prezentam principalele metode de fabricare a pavelelor:

  • Vibropresarea

Pavajele vibropresate sunt produse cu echipament automat, din amestec umed de ciment, nisip, pietris, colorant si superplastifiant. Amestecul astfel turnat in forme  metalice este compactat cu ajutorul pistonului care apasa amestecul in matrita. Compactarea uniforma si calitativa se realizeaza prin vibratia platformei inferioare, precum si vibratiile pistonului in momentul compactarii. Astfel se produc pavelele din beton vibropresat, cu diverse forme si culori, foarte populare atat in spatii rezidentiale cat si publice.

paver laying
paver laying
  • Vibroturnarea    

Fabricarea de pavele si borduri prin vibroturnate difera de cele vibropresate prin faptul ca amestecul materiilor prime este lichid, cu cerinte foarte stricte fata de raportul apa-ciment, care se toarna in matrite si se vibreaza continuu. Apoi formele se stocheaza in camere si se lasa la uscat in functie de temperatura mediului ambient. Prin acest procedeu se vor fabrica dale premium, pavele si borduri recomandate pentru toate tipurile de aplicatii, in special pietonale.   

  • Aschiere termica

Aschierea termica este o tehnica folosita pe piatra naturala, o tehnologie ce presupune indepartarea la temperature inalte a stratului de suprafata a unei placi de piatra, astfel desprinzandu-se aschii. Prin acest procedeu se vor obtine pavaje si borduri cu textura aspra, poroasa.

GROSIMEA

Grosimea acestor pavele si borduri/dale beton porneste de la 2 cm pana la 10 cm (ex: Dublu T3 10 cm, Elis Pavaje- dale standard). Prin procesul de vibropresare se pot turna pavele si borduri cuprinse intre 4 si 8 cm, cu destinatie pentru trafic usor, mediu sau greu. Toate aceste pavaje se toarna in doua straturi, din acelasi beton, colorarea facandu-se in masa materialului stratului de uzura. In schimb, prin vibroturnare se toarna pavele si borduri cu grosimi cuprinse intre 2 si 3 cm, acestea turnadu-se intr-un singur strat avand destinatie pietonala.

MASA DE AMBALARE

Indiferent daca vorbim despre pavele din piatra, dale beton, borduri rezidentiale sau borduri carosabile, toate acestea se stivuiesc precum caramizile pe paleti din lemn, respectand normele de inaltime si greutate. De exemplu, pentru cei de la Elis Pavaje, un palet de pavaj porneste de la ~720 kg pana la ~1750 kg, iar un palet cu borduri rezidentiale sau carosabile ~1048 kg pana la ~1600 kg.

 Se poate intampla ca mai multi producatori sa fabrice acelasi model de pavaj, sa aiba aceeasi paletizare si totusi sa apara diferente de greutate in specificatii. Aici, bineintele, intervin factorii mai sus mentionati.

In tabelul de mai jos am comparat acelasi model de pavaj de la doi furnizori diferiti:

Petra pavajeElis Pavaje
Pavaj 20x10x4 cmPavaj 20x10x4 cm
16,2 mp/palet16,2 mp/palet
1483 kg/palet1430 kg/palet

CONCLUZIE

Nu conteaza ce tip de pavele si bordure alegi pentru proiectul tau, documenteaza-te despre compozitia acestora, despre montaj si intretinerea lor pe termen lung, despre greutatea specifica a fiecarui tip in parte, dar si a unui palet de pavele sau borduri, astfel te va ajuta in tot procesul.

Asigura-te ca pavelele ce urmeaza a fi achizitionate sunt depozitate conform standardelor, pe paleti din lemn, in stive, cu sipci sau juguri intre randuri. La randul lor, stivele sa fie depozitate in locuri curate si perfect nivelate, pentru a nu risca alunecarile sau alte accidente.

Am realizat acest articol pentru a avea un pas de pornire in proiectul tau, mai mic sau mai mare, de montare a pavelelor. Acum ca stii toate aceste informatii te poti apuca de treaba!

Poti vedea intreaga noastra gama de produse pentru curte si gradina, de la producatori precum: Elis Pavaje, Semmelrock, Petra Pavaje, Elpreco, accesand link-ul de mai jos:

https://nouatei.ro/curte-si-gradina/