Usile si ferestrele din PVC sunt preferatele multora atunci cand renoveaza sau amenajeaza locuinta. Deseori, tamplaria PVC este o alegere practica si convenabila care se poate adapta cu usurinta oricarui spatiu. Tamplaria PVC este o investitie importanta pentru locuinte, fiind o alternativa a tamplariei traditionale din lemn, mult mai usor de intretinut. Alegand tamplaria PVC vei reduce semnificativ pierderile de caldura in timpul sezonului rece si te vei bucura si de protectie fonica.
Procesul de intretinere tamplarie PVC este unul complex, dar nu complicat. Pentru a te bucura insa de aceste avantaje cat mai mult timp posibil este bine sa stii care sunt pasii pentru intretinerea usilor si ferestrelor termopan.
Fiecare element din tamplaria PVC poate fi curatat usor si fara mari batai de cap. Te invitam sa citesti acest articol pentru a afla cat mai multe detalii despre cum se intretine tamplaria PVC si in ce consta intretinerea.
CU CE CURATAM PROFILUL TAMPLARIEI PVC?
Pentru a te bucura de o utilizare de lunga durata, atat din punct de vedere tehnic, cat si vizual, usile si ferestrele din PVC au nevoie de un minim de intretinere periodica, astfel incat nu vei fi nevoit sa faci investitii la scurt timp.
Tamplaria termopan, ca si alte elemente exterioare ale constructiei tale, sunt supuse intemperiilor, murdariei si uzurii. Pentru prelungirea duratei de viata a lucrarilor din PVC, este importanta intretinerea si curatarea periodica a acestora.
Profilul PVC se poate sterge cu solutii de curatat, cu apa si sapun sau detergent de vase, folosind o carpa umeda, cu miscari de sus in jos, in niciun caz circulare, pentru a nu zgaria profilul pvc.
In niciun caz, nu sunt recomandate substantele abrazive, diluantii sau solutiile ce contin clor. Acestea sunt daunatoare profilului, predispunandu-l la zgariere si ingalbenirea acestuia in timp. Daca sunt intretinute corect nu vei fi nevoit sa inlocuiesti tamplaria PVC foarte mult timp. Evita pe cat posibil folosirea carpelor uscate, nu vei face decat sa atragi mai mult praful, prin electrizare.
PRODUSE SPECIALE PENTRU CURATAREA PROFILELOR PVC
In magazine se gasesc si solutii special concepute pentru curatarea profilelor PVC. Iti prezentam mai jos o astfel de solutie, pe care o gasiti si in magazinele Noua Tei:
- Solutie curatare PVC, GreenteQ PVC Cleaner 10, alb, 1000 ml.
Solutia de curatare PVC 10 este un detergent usor pentru dizolvarea murdariilor de pe PVC-ul alb si dur din industria ferestrelor, dar si pentru curatarea diferitelor materiale plastice opace. Aceasta solutie este adecvata in special pentru indepartarea etichetelor adezive, a marcajelor, si a impuritatilor grosiere.
- Solutie de curatat PVC, GreenteQ Plastic Cleaner 20, colorat (maro), 1000 ml.
Solutia GreenteQ este un agent de curatare nedizolvat , contine un agent anti-static utilizat de companii specializate pentru curatarea diferitelor tipuri de plastic, inclusiv PVC, PMMA, PC, SAN si suprafete laminate cu film.
Curatatorul de plastic elimina praful, ramasitele adezive ale foliilor de protectie adezive, creionul cu unsoare, urmele de cauciuc, spuma proaspata poliuretanica si resturi proaspete de compusi de etansare, precum si stropi de bitum.
CU CE CURATAM STICLA TAMPLARIEI PVC?
Sticla tamplariei PVC are un rol important in ansamblul lucrarii, de aceea curatarea ei trebuie facuta periodic, ori de cate ori este nevoie, mai ales pentru aspectul curat si ingrijit al locuintei tale.
Pentru curatarea sticlei, poti folosi substante speciale destinate acestui proces, existente pe piata cu o concentratie redusa de alcool. Solutiile care au la baza foarte mult alcool vor curata bine sticla insa vor atrage si mai mult praful. Este bine de stiut ca aceasta sticla nu este foarte sensibila precum celelalte componente ale ferestrelor si usilor PVC.
Indiferent de natura murdariei, fereste-te de buretii abrazivi, nu incerca sa folosesti obiecte ascutite, deoarece acestea nu te vor ajuta ci vor contribui la degradarea sticlei.
Procesul de intretinere si curatire a sticlei tamplariei PVC este unul simplu, nu trebuie decat sa pulverizezi solutia, sa o lasati cateva minute sa actioneze si apoi sa o indepartati cu o laveta moale prin miscari circulare.
CUM CURATAM SI INTRETINEM GARNITURILE TAMPLARIEI PVC?
Pentru intretinerea garniturilor poti folosi o carpa umeda cu detergent obisnuit si apa, chiar si detergentul de vase poate fi util. Se recomanda evitarea contactului garniturilor cu substantele pentru scticla, deoarece acestea pot rigidiza garniturile. Pentru ca sunt confectionate din cauciuc, garniturile se tocesc in timp si trebuie inlocuite cu unele noi. Pentru a amana acest proces, le poti unge periodic, cu glicerina sau o solutie pe baza de silicon pentru a spori elasticitatea.
DE CE ESTE IMPORTANTA CURATAREA GARNITURILOR TAMPLARIEI PVC?
Precum celelalte componente, garniturile de etansare au un rol important. Garniturile asigura o izolare termica eficienta in toate anotimpurile. Acestea se monteaza pe tocul tamplariei si pe cercevea. Curatate si intretinute corect vor ajuta la prelungirea duratei de viata a tamplariei PVC.
Iata cateva motive pentru care este importanta curatarea acestora:
- metine mobilitatea garniturilor;
- reduce absorbtia umiditatii;
- contribuie la inchiderea corecta a usilor si ferestrelor.
CUM INTRETINEM FERONERIA TAMPLARIEI PVC?
Feroneria reprezinta partea mecanica a unei ferestre, fiind unul dintre cele mai importante elemente care asigura functionalitatea si rezistenta in timp a tamplariei termopan. Din fericire, intretinerea feroneriei pentru usi si ferestre din PVC este o sarcina simpla, care nu-ti va consuma timpul sau energia.
Intretinerea acesteia se poate face utilizand un ulei pentru mecanisme fine sau un spray gresant si o laveta moale. Esentiala pentru functionarea optima a ferestrelor este lubrifierea acestora de cel putin o data pe an. Deasemenea este bine sa se verifice si sa se stranga, daca e cazul, suruburile de prindere a manerelor.
UTILIZAREA SI MANEVRAREA CORECTA A FERESTRELOR DIN PVC
Odata cu alegerea tamplariei din PVC pentru casa ta, trebuie sa stii ca pentru a creste durata de viata a acestora este important modul de intretinere, dar si manevrarea acestora.
In primul rand trebuie avut in vedere ca usile si ferestrele din PVC nu se vor deschide cel putin 6 ore de la montarea spumei, pentru ca aceasta aiba timp sa se expandeze si sa rigidizeze fixarea ferestrelor si usilor.
Manevrarea corecta este cheia spre o tamplarie durabila. Chiar daca vorbim despre simplele ferestre cu tamplarie PVC sau despre usi de interior sau exterior sau chiar de usi culisante, trebuie sa avem o atentie sporita. Indiferent de tipul de deschidere, dispunere sau culoare, utilizarea prundenta creste durata de viata a tamplariei, mentinand functionalitatea la nivel maxim.
Pentu o buna functionare a profilelor, inchiderea si deschiderea acestora se va face prin manevrarea corecta a manerelor. A nu se trage de maner cand acesta se afla in pozitie intermediara!
SFATURI DE CARE TREBUIE SA TII CONT
1. Inlatura rapid folia de protectie de pe ferestre si tamplarie.
In cel mult 20 zile de la montarea tamplariei este recomandata inalturarea foliilor de protectie, pentru a nu ramane adeziv si urme pe profilul PVC.
2. Apeleaza la un personal calificat pentru montaj.
Stim ca acest lucru poate fi un cost suplimentar cand vine vorba de tamplaria PVC, insa daca apelezi la o echipa priceputa, cu siguranta nu va fi nevoie de revizii. Daca lucrarea este montata bine de la bun inceput esti mai putin predispus in a fi nevoit sa intervii cu eventulae reparatii si reglaje tamplarie.
3. EVITA SA CALCI PE PRAGUL USILOR.
Daca in casa ta ai ales sa folosesti usi din PVC cu toc pe fiecare latura, inclusiv in zona pragului, sa stii ca este indicat sa le protejezi, marind astfel durata lor de viata.
4. EVITA VOPSIREA PROFILULUI DIN PVC.
Vopseaua nu tine prea mult pe profilul din PVC, iar odata cu degradarea ei, afecteaza si starea initiala a profilului.
5. OPTEAZA PENTRU GLAFURI PVC.
Daca ai posibilitatea si iti permite spatiul, iti recomadam sa folosesti glafuri PVC si aluminiu pentru o durabilitate mai mare a termopanului. Glaful pe langa aspectul estetic, este un foarte bun izolator cand vine vorba de infiltratii.
CONCLUZIE
Asa cum am prezentat in acest articol, profilul, feroneria si sticla ferestrelor din PVC sunt elemente de baza, foarte importante in functionarea optima a acestora. Un proces de intretinere si curatare corect influenteaza in mod direct rezistenta in timp si durata de viata.
Viziteaza si pagina noastra de servicii destinata special tamplariei PVC:https://nouatei.ro/servicii/ferestre-si-usi-pvc/