PAL vs MDF | Ce material aleg pt. mobila, MDF sau PAL?

PAL vs MDF Ce aleg

Intr-un proces de amenajari interioare, cu siguranta vei alege sa schimbi mobila din locuinta ta, asa ca apelezi la o firma specializata pentru productia de mobilier. Cel mai important pas este alegerea materialelor din care urmeaza sa fie realizata mobila la comanda. Si cum lemnul masiv nu mai este principala alegere,  vei pune in balanta aspecte pro si contra in alegerea celui mai potrivit material, pentru ca la prima vedere cele doua materiale folosite cu precadere in prezent PAL si MDF, arata la fel.

Iata o problema interesanta pentru orice potential cumparator de mobilier, fie el de bucatarie, pentru living sau dressing: PAL sau MDF?

Cele doua materiale sunt derivate din lemnul natural, cea mai mare diferenta dintre PAL si MDF fiind pretul, MDF-ul fiind considerabil mai scump. Diferentele dintre PAL si MDF depind de calitatea materialului, de dificultatea de procurare, precum si de simplitatea sau complexitatea in  transformarea acestora in piese de mobilier.

Este important sa cunosti cele mai importante avantaje și dezavantaje ale  utilizarii celor doua tipuri de materiale pentru a alege mai usor.

In acest articol ti-am pregatit informatii despre PAL si MDF, avantaje si dezavantaje, si cateva sfaturi utile pentru a alege materialul potrivit pentru nevoile tale. 

DESPRE MDF

Acum aproape un deceniu, William Mason, a dorit sa obtina un panou izolator din resturi de lemn, asa ca a pus la presat maruntisuri de lemn tocate. Se pare ca acesta a uitat placile la presat mai multe ore si astfel a realizat, fara sa vrea, un nou material, mult mai dens si mai rezistent decat se astepta, numit astazi MDF.

Termenul de MDF este de fapt abrevierea din engleza “medium density fiberboard” si se refera la un panou rezultat in urma tocarii fine a lemnului amestecat cu rasini si intaritori, utilizat in industria mobilierului, atat pentru mobila la comanda, cat si pentru mobilierul in serie.

Aceste placi de MDF au dimensiuni standard in Romania, 2800 x 2070 si grosimi diferite: 8 mm, 10 mm, 12 mm, 16 mm, 18 mm, 19 mm, 22 mm si 38 mm. Pentru a le imbunatati aspectul, dupa frezare, placile de MDF se infoliaza si se vopsesc.

Cand vine vorba de amenajari interioare, culoarea si forma sunt primele detalii ale unui mobilier, fetele usilor, sertarele dau nota finala a unui ansamblu de mobilier. Placile din MDF sunt potrivite pentru: mobila de bucatarie, mobila dormitor, mese living si alte piese de mobilier pentru living, baie, dressing, tablii de pat, si chiar pentru usi de interior.

TIPURI DE MDF

In functie de utilizare, MDF-ul poate fi de mai multe tipuri:

  1. MDF vopsit – realizat printr-o serie de procedee care il vor face rezistent la temperaturi ridicate si umezeala. Placile din MDF sunt supuse unui proces de slefuire inainte de vopsire, pana ce suprafata devine fina, apoi sunt grunduite, iar mai apoi se aplica email colorat. Bine de stiut este ca aceste placi de MDF se pot revopsi in caz de zgariere.
  2. MDF furniruit – se obtine prin aplicarea pe suprafata acestuia a unei placi de lemn foarte subtiri care se lipeste cu adeziv, iar la final se lacuieste. Placa de lemn lacuita ii va oferi o nota eleganta.
  3. MDF melaminat – rezultat prin aplicarea unui strat de melamina peste placa de MDF, apoi se aplica stratul decor, adica hartia imprimata cu diferite modele si culori, astfel va imita lemnul natural.
  4. MDF infoliat – acest tip de placa MDF este obtinut prin aplicarea unei folii de PVC de diferite grosimi, cu textura mata sau lucioasa, peste suprafata placii MDF.

DESPRE PAL

Obtinuta prin tocarea lemnului obisnuit, presararea si lipirea ei cu diverse rasini sintetice sau clei, placa de PAL, devine din ce in ce mai cautata in industria mobilei, fiind un material avantajos.

Termenul PAL inseamna „placi aglomerate lipite”, si se obtin prin presarea resturilor de lemn tocate cu ajutorul unor adezivi. Deși procesul de producție este asemanator cu cel al MDF-ului, in cazul PAL-ului, vorbim despre particule mai puțin dense.

Placile de PAL se fabrica in dimensiuni standard 2800 x 2070 mm. In functie de grosime se regaseste in variantele de 6, 8, 10, 12, 16, 22, 25, 28, 32, 38 mm. Cea mai folosita marime fiind de 18 mm.

Este versatil in spatii comerciale, farmacii, spitale si birouri, deoarece PAL-ul se poate prelucra mai ieftin si mai rapid la comanda sau in serie, iar pretul scazut este un aspect cheie cautat in aceste domenii.

TIPURI DE PAL

Finisarea placilor din PAL se face prin furniruire,  melaminare sau lacuire, astfel se realizeaza mai multe tipuri de PAL.

  1. PAL brut -placa nefinisata, folosita in spatiile unde nu este expusa privirii. Aceste placi brute sunt fabricate dintr-un strat robust de mijloc si straturi fine de suprafata.
  • PAL furniruit – este cel care imita cel mai bine lemnul masiv, oferind si o senzatie tactila aparte. Este utilizat prin aplicarea unui strat de lemn subtire de 1 mm, decor numit furnir. Dat fiind faptul ca furnirul este un produs realizat din lemn, PAL-ul furniruit este mai scump decat cel melaminat. Placile din PAL furniruit ajuta la realizarea unui mobilier deosebit, cu aspect de lemn natural, la preturi avantajoase.
  • PAL melaminat – peste placa de PAL se aplica melamina, compusa dintr-o folie protectoare si stratul decor, adica o hartie imprimata care permite apropierea de aspectul diferitelor esente de lemn, de stejar, de fag, de cires, si o gama vasta de culori. Placa de PAL poate avea diferite texturi si finisari: lucioase, netede, mate, texturate, fibre lemnoase. Melamina este aplicata doar pe partea superioara si inferioara a PAL -ului, marginile fiind “sigilate” cu canturi ABS. De aceea, PAL-ul melaminat se regaseste sub o gama variata de culori (roz, bej, verde, mov) si modele care imita perfect lemnul.

DIFERENTELE DINTRE PAL SI MDF

Structural, PAL-ul are o densitate mai scazuta in componenta sa, este mai putin rezistent la solicitari repetate si suporta greutati mai mici. MDF-ul, este rezistent in spatii cu umiditate ridicata, este imbracat in folie de plastic in diverse culori si texturi, deci are o durata de viata mai mare.

Diferenta majora este cea de ordin economic. PAL-ul este plasat in fata MDF-ului, adica este mai ieftin. Insa, daca stam sa analizam situatia in amanunt, MDF-ul in comparatie cu palul este mai rezistent in timp, deci merita investitia.

Structura mult mai densa a placilor de MDF, permite frezarea marginilor, obtinandu-se suprafata foarte fina si cu aspect placut. Cand vine vorba despre PAL, marginile trebuie acoperite cu folie termorezistenta sau ABS, care se va desprinde cu timpul, mai ales daca nu este lipita cum trebuie.

Aceste doua materiale, care au proprietati fizice si chimice diferite, satisfac nevoi diferite, in functie de caracteristicile lor.

AVANTAJE SI DEZAVANTAJE

Atunci cand vrei sa alegi mobila perfecta pentru caminul tau, nu stii ce materiale sa alegi, esti indecis, poate nu ai toate informatiile clare si apare intrebarea – “Ce material aleg, PAL sau MDF?”.

AVANTAJE MDF

Mai jos ti-am pregatit o lista cu principalele avantaje ale utilizarii MDF-ului pentru mobilier:

  • duritate mare, comparabila cu cea a lemnului natural;
  • prelucrare usoara, prin frezare se pot obtine forme deosebite;
  • diversitate: MDF vopsit, MDF furniruit, MDF infoliat, MDF melaminat;
  • rezistenta ridicata la umiditate si durata mare de viata
  • MDF-ul vopsit are o rezistenta ridicata la inconvoiere si insurubare;
  • indicat pentru piesele de mobilier din bucartarie, baie;
  • se poate repara cu usurinta acolo unde a fost zgariat;
  • are un risc de umflare mai mic decat placile din PAL;
  • este lipsit de noduri si crapaturi interne, specifice lemnului masiv;
  • permite realizarea de elemente decorative in relief, un avantaj imposibil pentru PAL;
  • are proprietati ecologice similare lemnului natural – cu 74% produse sustenabile.

DEZAVANTAJE MDF

Daca am prezentat avantajele MDF-ului, important este sa aducem in discutie si dezavantajele acestui material.

  • este mai putin puternic decat lemnul natural;
  • daca mobila este manipulata incorect, poate ceda;
  • absoarbe apa mai repede decat lemnul masiv, se poate umfla si se poate degrada, insa nu la aceeasi intensitate ca PAL-ul;
  • costuri mai ridicate decat PAL-ul din cauza prelucrarii mai atent realizata.

AVANTAJE PAL

Placa de PAL este cea mai populara alegere in vederea realizarii mobilierului. In cele ce urmeaza te vom informa cu privire la avantajele acestui tip de material.

  • gama variata de culori si texturi;
  • prelucrare usoara si timp de fabricatie redus;
  • doua tipuri de fronturi: PAL melaminat si PAL furniruit;
  • este mai usor decat lemnul, deci este mai usor de mutat mobila;
  • mobila din PAL se curata si se intretine usor;
  • pret avantajos;
  • potrivit pentru: mobilier dressing, living, dormitor, dulapuri, spatii comerciale, etc.

DEZAVANTAJE PAL

Precum alte materiale, și placile de PAL prezinta o serie de dezavantaje:

  • sensibilitate la umiditate;
  • durata de viata mai scurta decat MDF;
  • pentru mobila de bucatarie, baie sau gradina este mai putin potrivit;
  • rezistenta redusa la socuri fizice fata de lemnul masiv sau MDF.

CE TIP DE MATERIAL E MAI BUN PENTRU MOBILA?

Alegerea materialului pentru mobilier depinde de preferintele, bugetul si timpul pe care vrei sa il aloci intretinerii acestuia. Inainte sa alegi tipul de material din care vrei sa fie mobila din casa ta, trebuie sa reflectezi asupra avantajelor si dezavantajelor fiecarui material in parte.

Desigur, sunt cateva aspecte de care trebuie sa tii cont atunci cand alegi materialul din care iti vei realiza mobila pe comanda. Iata cateva dintre ele:

  • Durata de viata – este important sa te gandesti cat de des va fi folosita mobila, unde o vei aseza – daca este mobila de bucatarie, dormitor sau living, si nu in ultimul rand trebuie sa tii cont daca ai animale de companie sau copii mici. Toate aceste aspecte te vor indruma catre PAL sau MDF astfel ca durata de viata a mobilierului sa fie cat mai mare.
  • Confortul – in cazul mobilei folosite zi de zi este un aspect foarte important.
  • Stilul si culoarea – in functie de stilul pe care doresti sa il obtii in locuinta ta, vei alege texturi, culori si materiale astfel incat rezultatul sa fie cel dorit. Ai la dispozitie o varietate de stiluri indiferent ca vorbim despre mobila de bucatarie, mobila dormitor sau living. Aceasta ar trebui aleasa pentru a se integra usor. Variantele clasice de maro, negru sau alb sunt foarte appreciate, mai ales in cazul mobilei din MDF, in timp ce modelele colorate sunt produse aproape exclusiv din PAL. Totusi, alegerea unui mobilier colorat necesita echilibrarea camerei prin folosirea de alb, crem sau bej pentru celelalte obiecte din camera.

CONCLUZIE

PAL-ul si MDF-ul sunt folosite pe scara larga la producerea mobilierului modern. Totusi, intre ele exista asemanari si deosebiri astfel ca, atunci cand optezi pentru o mobila din PAL sau MDF, este bine sa stii cat mai multe informatii despre fiecare in parte pentru a face alegerea corecta. Acum ca ai toate aceste informatii in articolul prezentat de noi, te asteptam in show-room Noua Tei pentru a-ti proiecta mobila mult visata!