Plasa de umbrire. De ce avem nevoie de ea?

Plasa de umbrire

Plasa de umbrire este un material obtinut din polimeri de cea mai buna calitate, folosita pentru protectie UV in diferite spatii, precum sere si solarii, gradini sau balcoane. Asa cum ii spune si numele, plasa umbrire este, practic, o tesatura din fire sintetice, ideala pentru a crea mai multa umbra.

O plasa umbrire poate fi folosita atat pe plan vertical cat si pe plan orizontal, pentru protectia plantelor impotriva razelor foarte puternice ale soarelui.

Gradul de umbrire al plasei poate fi diferit in functie de densitatea acesteia. Pe piata fiind disponibile plase umbrire cu diferite densitati potrivite pentru diverse aplicatii.

Pasionatii de gradinarit din toata lumea dar si legumicultorii si horticultorii profesionisti folosesc plasa umbrire pentru ingrijire si intretinere plante cu rezultate excelente.

DE CE PROTEJEAZA CU ADEVARAT O PLASA DE UMBRIRE DE BUNA CALITATE?

Plasa de umbrire de inalta densitate este cea mai buna din punct de vedere al raportului calitate-pret, fiind rezistenta, usoara si eficienta ca si grad umbrire. Utilizarea unei plase de umbrire de calitate prezinta multe beneficii, de la diminuarea cantitatii radiatiilor solare, protejarea culturilor de vantul puternic si mana, pana la umbrirea teraselor si balcoanelor.

Eventualele pierderi in domeniul agricol vor fi considerabil diminuate cu ajutorul unei plase de umbrire de buna calitate. Se pot monta in sere si solarii, dar si in gradina in special pe partea superioara a grilajelor pentru castraveti sau tomate.

Plasa de umbrire este ideala in agricultura, inclusiv in livezi, pepiniere si podgorii de vita de vie.

Alege calitatea unei plase de umbrire  pentru:

  • Protectie UV;
  • Protectie vant si grindina;
  • Protectie mana;
  • Protectie impotriva pasarilor si insectelor daunatoare culturilor.

ALTE INTREBUINTARI ALE PLASEI DE UMBRIRE

Pe langa utilizarea in domeniul agriculturii, cu un strop de imaginatie, plasa de umbrire se poate folosi in multiple scopuri.

De exemplu, comerciantii din piete folosesc plasa umbrire pentru protejarea produselor expuse, astfel fructele, legumele si verdeturile raman la stadiul lor initial.

Aceasta mai poate fi folosita pe terasele si balcoanele caselor pentru crearea umbrei, pentru familie si prieteni. Este potrivita si pentru un baldachin aflat in zona de relaxare sau poate crea un adapost in curte pentru masina sau un loc de joaca pentru copii.

Folosind o plasa de umbrire de inalta densitate poti avea un efect de mascare garduri. Montata corespunzator te poate proteja de ochii curiosi ai vecinilor si astfel te poti bucura de intimitate in curte si gradina.

De asemenea, poate fi montata pe un gard improvizat pentru protejarea unui spatiu in curs de renovare sau constructie de la zero. Se poate aplica plasa de umbrire chiar si pe schele pentru a oferi protectie UV muncitorilor atunci cand lucreaza la inaltime (fatade).

Plasa de umbrire este perfecta atunci cand dorim sa delimitam un spatiu, fie ca vorbim de lucrari mai mici in curte si gradina sau lucrari publice sau stradale (parc, plaja, centru comercial).

CUM ALEGI PLASA DE UMBRIRE POTRIVITA PENTRU A AVEA PLANTE SANATOASE SI PRODUCTIE BUNA?

Utilizarea plaselor de umbrire creeaza conditii pentru cresterea si dezvoltarea plantelor cu difuzie uniforma a luminii. Dupa cum am precizat mai sus, plasa de umbrire este potrivita atat pentru sere, solarii, dar si pentru plante aflate in aer liber (gradini de legume, pepiniere, livezi sau podgorii de vita de vie). Vei vedea in acest articol care este cea mai buna alegere in functie de aplicatie.

Pentru a alege o plasa de umbrire potrivita pentru protectia plantelor, astfel sa ai plante sanatoase si o recolta buna, trebuie sa fii atent la gradul de umbrire si la culoarea acesteia.

Pe piata vei gasi plase de umbrire cu densitati de la 30% pana la 90%, pentru a se potrivi nevoilor unice ale diferitelor tipuri de plante, flori si culturi. Legumele si fructele au nevoie de un anumit grad de umbrire, ceea ce inseamna ca in functie de acesta urmeaza sa alegi cea mai buna plasa umbrire. De asemenea, culorile pot varia, mai des intalnite fiind: verde, gri,  albastru si rosu.

Prin alegerea densitatii si culorii potrivite in functie de utilizare vei sti ca ai facut cea mai buna alegere.

CARE ESTE CEA MAI BUNA PLASA DE UMBRIRE PENTRU GRADINA DE LEGUME?

Dupa cum am spus este important sa alegem plasa umbrire in functie de locul de aplicare, astfel cea mai buna alegere pentru gradina de legume este plasa umbrire cu densitate 30 – 40%, de culoare verde. Aceasta va lasa o cantitate suficienta de lumina si caldura pentru a stimula cresterea legumelor. Majoritatea legumelor sunt stresate cand temperaturile sunt peste 25 de grade, de aceea o plasa umbrire este necesara pentru a avea legume sanatoase si productie buna. Daca gradina ta se afla expusa in plin soare, ia in considerare montarea unor plase de umbrire de culoare verde. Nu trebuie sa aplici plasa umbrire pe toata suprafata gradinii daca nu este nevoie si chiar poti aplica plasa temporar in timpul orelor caniculare.

CEA MAI BUNA PLASA DE UMBRIRE PENTRU SERE SI SOLARII

In perioada primaverii solarul sau sera sunt o binecuvantare, insa  pot devein un factor de stres pentru plantele din interior pe timp de vara, asa ca va trebui sa montezi o plasa umbrire pentru a evita eventualele pagube.

In fermele cu efect de sera productivitatea depinde, in mare parte, de prezenta unor grille de umbrire, iar gradul de umbrire al plaselor nu trebuie sa depaseasca 70%. Plasa de umbrire nu doar reduce intensitatea luminii ci va retine cu pana la 20% mai multa caldura. Acest lucru este important atunci cand exista diferente semnificative intre temperaturile aerului de zi si cele de noapte.

Specialistii recomanda a nu se depasi un grad umbrire de 70%, dar de cele mai multe ori agricultorii folosesc plasa de 40% densitate pentru sere si solarii. Aceasta va reduce considerabil patrunderea razelor solare si va pastra o umiditate constanta.

Cea mai utilizata plasa umbrire este cea de culoare verde, desigur, este si cea mai accesibila, insa nu doar din acest motiv este aleasa. Cu cat plasa de umbrire este mai verde, cu atat va oferi mai multa protectie impotriva razelor solare. Trebuie sa stii ca pentru anumite plante din sere si solarii se poate folosi plasa umbrire in nuante de rosu sau albastru, mai ales in perioada de inflorire a plantelor sau chiar de culoare alba pentru o racire a temperaturii din interior.

CE CULOARE ESTE CEA MAI BUNA PENTRU PLASA DE UMBRIRE?

Plasa de umbrire poate avea diferite culori, care vor influenta spectrul luminii solare transmise. Lumina care ajunge la planta poate schimba ciclul de viata al acesteia. Culoarea predominanta din sera sau solarii poate intarzia sau accelera maturizarea plantelor pana la 1.5 – 2 saptamani.

Desi sunt atat de multe nuante existente pe piata (alb, negru, rosu, albastru, verde), plasa de umbrire cea mai utilizata este cea de culoare verde. Specialistii nu se pronunta clar cu privire la cea mai potrivita culoare pentru plasa de umbrire, pentru ca nevoile plantelor sunt diverse si astfel pentru fiecare cultura, fie ea in sere, solarii sau aer liber este necesara o anumita nuanta de plasa umbrire. In ceea ce priveste protectia impotriva vantului puternic, a grindinei, manei si a altor daunatori, trebuie sa stii ca orice plasa umbrire de calitate este eficienta, indiferent de culoarea acesteia.

In tabelul de mai jos iti prezentam influentele culorilor plasei de umbrire asupra plantelor:

CUM SE MONTEAZA IN SOLAR O PLASA UMBRIRE?

Pentru a monta o plasa umbrire trebuie sa o legi de un suport fix. De regula, pentru prindere se folosesc cleme si clipsuri, insa te poti folosi de orice instrumente care pot lega bine si nu deterioreaza materialul plasei.

Metodele de montaj pot fi diferite in functie de constructia solarului sau de tipul de plasa.

Daca vrei sa umbresti partea superioara a unui solar, atunci trebuie sa aplici plasa de umbrire pe componentele de structura ale acestuia. Pentru a compensa distantele dintre elemente va trebui sa ancorezi cat mai des plasa de tijele structurii de acoperire. 

MONTAREA PLASEI IN AER LIBER

  1. Daca vrem sa protejam o livada sau vita de vie, putem monta plasa umbrire pe elemente de tip spalieri din metal, lemn sau beton. Este obligatoriu ca acestia sa fie mai inalti decat coroana pomilor sau limita superioara a vitei de vie. Important sa ai in vedere o distanta de cel putin 2 metri intre plasa umbrire si plante.
  2. Fixarea pe garduri se face cu ajutorul colierelor din plastic, sarma moale sau orice alt sistem de prindere care nu taie plasa de umbrire. Montajul este simplu, se leaga ochiurile plasei de ochiurile gardului. Este recomandat a nu se lasa distanta dintre punctele de fixare sa depaseasca 10-20 centimetri.

PLASA DE UMBRIRE IN INTERIORUL SAU IN EXTERIORUL SEREI?

O sera este un mediu atent controlat, conceput pentru a oferi plantelor conditiile ideale de crestere. O ventilatie buna si o plasa umbrae 40 vor face un mediu ideal pentru plantele din sera.

Daca nu esti inca hotarat asupra pozitiei plasei (interiorul/exteriorul serei), iata cateva aspecte care sa  iti usureze decizia. 

Montarea plasei in exteriorul serei vine cu un avantaj important, mai exact blocheaza lumina soarelui inainte ca aceasta sa patrunda in sera, contribuind astfel si la marirea capacitatii de racire.

Montarea plasei in interiorul serei, de asemenea are un atuu. Cu toate ca ii permite luminei sa treaca prin plasticul care acopera sera, va contribui la generous la conservarea energiei.

Atentie, trebuie sa alegi o plasa care sa reflecte radiatiile solare, nu sa le absoarba!

CUM RACESTE O PLASA UMBRIRE 40 O SERA?

Desi radiatiile solare nu sunt vizibile cu ochiul liber, acestea incalzesc peretii serelor si pot afecta dezvoltarea plantelor. Oriceplanta are nevoie de lumina pentru fotosinteza insa prea multa poate dauna si astfel pentru protectia plantelor legumicultorii si horticultorii aleg plasa de umbrire.

Pentru plantele din sere si solarii o plasa umbrire 40 este ideala pentru dezvoltarea sanatoasa a acestora si evitarea pagubelor.

Plasa de umbrire va reduce nivelul de lumină cu pana la 75% si il transforma în caldura. Temperatura plasei creste acționand ca un colector solar. Temperatura unei plase umbrire 40 este, de obicei, mai mare decat temperatura aerului, astfel energia termica creste. In timp ce temperatura creste se creeaza procesul numit racire prin evaporare.

CUM SE CURATA PLASA DE UMBRIRE IEFTINA?

 Plasa de umbrire ieftina este rezistenta la murdarie, umiditate si unele substante chimice datorita compozitiei de polietilena de inalta densitate. Murdaria nu se lipeste pe fibra, materialul este rezistent si nu putrezeste.

Expusa in zone cu mult praf si umiditate, plasa umbrire ieftina va capata o culoare usor gri. Pentru curatare este suficienta o perie aspra si apa.

CONCLUZIE

Costul accesibil si sortimentul mare contribuie la utilizarea masiva plaselor de umbrire, atat in sectorul agricol cat si in diverse aplicatii in curte si gradina, in special pentru mascare si delimitare. Toti cei care au folosit deja o plasa umbrire stiu cat este de eficienta, iar acest lucru ii creste popularitatea pe z ice trece. Asa ca, daca ai nevoie sa umbreste gradina de legume sau poate sa creezi un spatiu privat ferit de ochii curiosilor te poti folosi de plasa de umbrire.