CUM NE ALEGEM CULORILE PENTRU MOBILA DE BUCATARIE?

Noua Tei bucatarie culori

Bucataria este mai mult decat spatiul in care faci bunatati pentru cei dragi. Se spune ca reprezinta chiar sufletul casei. Si atunci, de ce nu ti-ai aranja bucataria dupa imaginatia si personalitatea ta?

Procesul de amenajare bucatarie nu trebuie sa fie unul complicat si  nu ai nevoie de un specialist in design. Trebuie doar sa alegi stilul care te reprezinta si sa asortezi armonios mobila de bucatarie cu peretii si pardoseala.

Oricare ar fi stilul pe care il preferi, fie ca e clasic sau minimalist, modern sau rustic, culorile alese pentru mobila de bucatarie sunt esentiale. Paleta de culori pentru bucatariile romanilor nu era una foarta larga pana acum ceva ani, acestia limitandu-se la alb, nuante de maro si gri, insa acest aspect s-a schimbat. Acum utilizarea intregii palete de culori a castigat teren, fiind din ce in ce mai multe case cu bucatarii moderne cu pereti in culori puternice sau piesele de mobilier se regasesc in combinatii de culori indraznete.

Citeste in continuare acest articol si iti va fi mult mai usor sa te decizi asupra culorilor mobilierului bucatariei!

BUCATARIA IN STIL CLASIC

O amenajare bucatarie in stil clasic nu presupune o intoarcere la mobilierul vechi, ci mai degraba o abordare moderna a decorului primitor, familiar și elegant, cu linii curbate si accente metalice.  Mobila de bucatarie, de preferat, este realizata din lemn masiv in culori neutre, luminoase, insa nici mobilierul din PAL nu este exclus avand nuante si finisaje extraodinare.

Pentru bucataria clasica se recomanda mobila de bucatarie in nuante de bej, crem, maro, precum şi non culorile (alb/negru) insa pot fi folosite si cateva piese in nuante de verde, albastru, gri.

CROMATICA PENTRU BUCATARIA CLASICA

Mixeaza pereti in culori neutre (alb/bej) cu dulapuri in nuantele naturale ale lemnului (fag, stejar, pin) si una doua pete de culoare (verde salvie, gri sau albastru petrol).

Specific pentru bucataria clasica este si contrastul alb-negru pe care il poti realiza foarte usor la nivelul usilor dulapurilor, dar si masa si scaunele sa fie in acelasi ton.

BUCATARIA IN STIL MODERN

In cazul unei bucatarii moderne vei imbina designul atractiv cu functionalitatea, piese decorative de efect si electrocasnice pentru o dotare moderna.

Pentru bucataria moderna  sunt recomandate nuantele puternice, dar si non culorile care vor da o nota eleganta. Intotdeauna dulapurile cu linii drepte in negru si alb se vor integra perfect intr-o bucatarie moderna. Accesorizeaza mobila de bucatarie cu manere cu forme cat mai drepte in finisaje cromate sau foarte lucioase.

Cand vine vorba despre cromatica, ei bine, pentru bucatarii moderne nu ai limite atat timp cat totul este in perfecta armonie.

 Daca esti iubitor de culoare poti opta pentru: rosu si alb, nuante de violet, fuchsia, verde olive, galben lamaie, materiale lucioase, care vor crea un spatiu plin de energie.

ZONE PRINCIPALE ALE UNEI BUCATARII MODERNE

De obicei, vei amenaja in functie de spatiul disponibil pentru ca nu te poti raporta la o bucatarie de garsoniera in acelasi mod ca la o bucatarie spatioasa intr-o casa la curte. Dimensiunea bucatariei va dicta atat culorile pentru mobila cat si modul de asezare a obiectelor.

Mobilierul din bucatarie trebuie conceput astfel incat sa existe zone functionale si estetice:

  1. Zona de depozitare (frigider, dulap cu provizii, dulap cu vesela si ustensile de gatit);
  2. Zona de curatenie (chiuveta, masina de spalat vase);
  3. Zona de preparare (blat de lucru);
  4. Zona de gatit (aragaz, cuptor, plita).

BUCATARIA IN STIL RUSTIC

Daca optezi pentru o bucatarie rustica atunci te vei inspira din casa bunicii. Se vor folosi nuante calde, inspirate din natura, inspirate din culorile naturale ale lemnului.  Astfel nuantele de maro vor face ca politele, dulapioarele, masa ai scaunele sa te introduca intr-un decor de poveste.

Bucataria in stil rustic nu va reconstrui o bucatarie din mediul rural de acum doua secole, ci va crea un spatiu placut cu accente traditionale.

Mobila de bucatarie in nuante de lemn combinata cu pereti varuiti, fara gresie si faianta, cu podea din lemn, mese si scaune robuste pictate sau sculptate, totul accesorizat cu elemente decorative traditionale (strachini, cani si ulcele de lut), si astfel vei crea o bucatarie rustica de revista.

CARACTERISTICI GENERALE ALE BUCATARIEI RUSTICE

  • Mobilier in culori care se regasesc in natura (nuante de lemn cu accente de rosu, verde si albastru, eventual mobilier pictat).
  • Tesaturi vopsite cu pigmenti naturali.
  • Combinatii de elemente vechi, de exemplu o piesa de mobilier mostenire de familie, cu piese noi.
  • Mobilier solid.
  • Vase din lut si tacamuri din lemn.

BUCATARIA IN STIL MINIMALIST

Pentru bucatariile minimaliste mobilierul va fi unul simplu, intr-o singura nuanta, fara elemente decorative. In general se folosesc nuante de alb si negru, uneori nuante de gri sau bej.  

Designurile minimaliste reprezinta o viziune moderna, care se concentreaza pe eficientizarea spatiului, mai ales a celui de mici dimensiuni. Mobila de bucatarie va avea sertare adanci, cu organizatoare si cosuri, astfel fiecare spatiu sa fie folosit util, piese de mobilier de baza, usor de intretinut si bine organizate.

BUCATARIA IN STIL VINTAGE/RETRO

Bucataria vintage este o optiune din ce in ce mai populara, mai ales pentru iubitorii stilurilor ornate, artistice.

Mobila de bucatarie in stil vintage se remarca printr-in aspect variat al ornamentelor si culorilor. Preferate sunt nuantele pastelate cu aspect erodat sau culorile cu subton rece (verde, turcoaz). La realizarea unui mobilier cu aspect vintage putem folosi butoni sau manere antichizate, fronturi de sertare si usi antichizate.

Poti combina pereti in culori deschise cu un mobiler verde menta sau roz azalee, cu podea asemanatoare cu tabla de sah.

Turcoazul este o alta optiune populara in randul admiratorilor amenajarilor interioare din anii ’50. O mobila de bucatarie turcoaz combinata cu un tapet floral va crea o atmosfera pozitiva.

Te sfatuim sa adaugi o baterie de chiuveta in stil retro pentru un plus de atmosfera in stilul anilor 50′ – 60′.

BUCATARIA IN STIL SCANDINAV

Stilul scandinav a capatat in ultima vreme tot mai multi adepti incantati de faptul ca acesta aduce cu sine o imagine generala de ordine si relaxare. Astfel, pentru bucataria in stil scandinav ordinea este cuvantul de referinta.

Atat piesele de mobilier, cat si accesoriile se remarca prin liniile drepte, elegante, dar si functionale, spatii aerisite si puternic luminate.

Mobila de bucatarie va fi in nuante de bej, nuante de lemn natural foarte deschis sau alb. Nordicii prefera elemente decorative subtile care sa exprime prospetime, ordine si caldura.

CUM ALEGEM BLATURILE DE BUCATARIE

Inainte de a alege blaturile de bucatarie, trebuie sa te gandesti cat de des vor fi utilizate, dar si cati bani esti dispus sa investesti in aceste piese. Blaturile din PAL si MDF sunt optiuni accesibile, permit diverse combinatii de design, dar trebuie luat in calcul si ca sunt mai putin rezistente fata de blaturile din piatra naturala.

Si blatul din inox este rezistent, insa este o varianta simpla, asa ca nu va fi punctul de atractie al bucatariei, desi ai investit mult in aceasta piesa. Daca nu doresti sa aloci o suma mare de bani, mizeaza pe blatul din pal melaminat. Cele mai apreciate modele in ultimii ani au fost  in tonuri de bej si gri, nuante care permit asortarea acestora cu piesele de mobilier din bucataria ta.  

CONCLUZIE

Combina intotdeauna culorile pardoselii si ale peretilor bucatariei cu mobilierul, astfel sa se complimenteze intre ele. Pentru a scoate in evidenta mobila din bucatarie, este bine ca aceasta sa fie cu un ton mai deschisa decat parchetul.

Daca bucataria este amenajata cu gresie si faianta, mobilierul cu finisaj semilucios va iesi ȋn evidenta.

Cand vine vorba despre culori pentru mobila de bucatarie, utilizarea intregii palete de culori a castigat teren in ultimii ani, dupa ce, ani intregi, designerii de interior obisnuiau sa se limiteze la folosirea de alb, maro sau gri. Acest lucru s-a schimbat, iar acum o multime de culori si combinatiile lor pot fi alese pentru a realiza un spatiu care sa reflecte personalitatea ta.

Cat de importanta este bucataria ta pentru tine?