Hidroizolarea fundatiei | Trebuie sau nu sa o faci?

Hidroizolatie fundatie casa

Izolarea la nivelul fundatiei este esentiala pentru prevenirea infiltratiilor de apa si pierderilor de caldura, totodata ele asigura rezistenta structurii constructiei. In general, aceste lucrari nu sunt atat de costisitoare pe cat crezi, astfel te asiguri ca nu vei face alte investitii in timp.

Pe piata de materiale de constructii se gasesc materiale hidroizolante pentru fundatia casei, necesare atat pentru proiecte noi aflate in constructie, cat si pentru hodroizolatia unei cladiri vechi. Astfel, vei gasi diverse tipuri de hidroizolatie fundatie, unele pe baza de ciment special cu proprietati de impermeabilizare sub forma de pasta, altele sub forma de membrana bituminoasa sau membrana cu crampoane din polietilena de inalta densitate, dar si hidroizolatii lichide.

Ideal este ca orice casa in stadiul de constructie, dupa executarea fundatiei sa beneficieze de o lucrare de hidroizolare fudatie. Pentru inceput, se va aplica stratul suport (amorsa), produs ales in functie de tipul hidroizolatiei, apoi se va monta materialul hidroizolant.

In acest articol am pregatit cele mai importante informatii cu privire la procesul de hidroizolare fundatie.

CE REPREZINTA HIDROIZOLATIA UNEI FUNDATII?

Hidroizolarea este procesul de prevenire a patrunderii apei din exterior in interiorul casei. Aceasta implica crearea unui sistem care poate preveni patrunderea apei in structura. Pentru ca acest sistem sa fie eficient, trebuie sa recurgi la metode de impermeabilizare care sa tina apa departe de fundatie si pereti, dar sa permita, de asemenea, ca apa sa se scurga in siguranta.

Hidroizolatia fundatiei, alaturi de izolatia termica reprezinta unele dintre cele mai importante etape in constructia unei case sigure si eficiente. Este cunoscut faptul ca o cladire isi bazeaza intreaga structura pe fundatie, asa ca realizarea corecta a acesteia si cu materiale de calitate este de mare importanta. Practic, hidroizolatia fundatiei casei este un proces complex recomandat de catre toti constructorii, realizat pentru prevenirea infiltratiilor de apa.

Hidroizolatie fundatie casa

Importanta lucrarilor de hidroizolatii fundatie si subsoluri este una majora pentru orice locuinta, deoarece infiltratiile de apa pot duce la aparitia mucegaiului si igrasei. Efectele nu pot fi stopate, ci doar atenuate, disconfortul este maxim, mai ales cand peretii incep sa se erodeze din cauza umiditatii excesive. Scopul acestei lucrari este de a crea o separare permanenta intre stratul de beton al fundatiei casei si posibilitatea de infiltrare a apei din orice sursa.

DE CE ESTE IMPORTANT SA HIDROIZOLAM FUNDATIA?

 Fiecare dintre noi, ne dorim sa pastram integritatea constructiilor cat mai mult timp, de aceea partea de hidroizolatie fundatie joaca un rol extrem de important in aceasta privinta. Fundatia este cea care asigura stabilitatea cladirii, cu conditia ca aceasta sa fie proiectata corect, izolata si solida. In acest moment exista suficiente metode cu care se poate ajunge la un rezultat foarte bun. Fiecare parte a unei constructii, ce necesita impermeabilizare, poate beneficia de o lucrare particularizata prin folosirea celor mai eficiente materiale hidroizolante.

Importanta punerii in opera a hidroizolarii folosind metode si materiale profesionale este esentiala, fie ca vorbim despre hidroizolatii fundatie si subsoluri sau hidroizolatie acoperis.

Chiar daca proiectezi o casa fara subsol, trebuie sa protejezi peretii acesteia de infiltratiile de apa. Acestea pot determina producerea mucegaiului si a igrasiei, lucru nedorit. Pe langa asta, trebuie sa elimini pierderile de caldura. Asa ca lucrarea de hidroizolare devine foarte importanta pentru o casa sigura, eficienta, care nu va necesita foarte multe investitii in timp.

Acorda atentie sporita fiecarei etape de realizare a hidroizolatiei!

CAND ESTE NECESARA HIDROIZOLATIA FUNDATIEI?

Daca stii ca locuinta ta nu a beneficiat de o hidroizolatie stabilita inca de la inceput, ar trebui sa stii ca e momentul sa faci aceasta lucrare. In plus, daca observi inflitratii la nivelul subsolului sau la nivelul peretilor, mucegai sau umezeala in exces, ar trebui sa iei in calcul un proiect de hidroizolare a casei tale.

Daca esti la faza de proiect pentru viitoarea ta casa, atunci nu sari peste etapa hidroizolarii fundatiei, a subsolului, dupa caz, a acoperisului si a baii.

Dupa caz, hidroizolarea fundatiei depinde de tipul constructiei, aceasta se va realiza prin lucrari specifice fiecarui tip de constructie ( constructie noua sau reabilitare constructie veche).

CASE SI CONSTRUCTII NOI

In cazul unei constructii noi, lucrurile sunt foarte simple, datorita faptului ca exista un proiect ce prevede si metoda de hidroizolare fundatie si materialele hidroizolante pe care le vei folosi.

Te poti folosi de diverse materiale hidroizolante precum:

  • membrana bituminoasa;
  • mortar hidroizolator;
  • ciment impermeabil;
  • hidroizolatii lichide pe baza de bitum-cauciuc;
  • pasta hidroizolanta;
  • membrana cu crampoane realizata din polietilena de inalta densitate;
  • membrana bentonitica.
Hidroizolatie fundatie casa

Dupa construirea fundatiei noii case urmeaza pregatirea si curatarea suprafetei unde se va aplica stratul de hidroizolatie. Ca si prim pas se va aplica amorsa, apoi următorul pas consta in aplicarea stratului de hidroizolatie. Fie ca alegi produsele lichide sau cele de tip membrana, asigura-te ca hidroizolarea peretilor fundatiei este realizata corect, ca intreg procesul determina o hidroizolare eficienta. Punerea in opera este diferita in functie de material, cu precizarea ca trebuie respectate indicatiile din proiect si protectia muncii.

La final, se aplica o protectiei pentru hidroizolatie fundatie. Desigur, dupa  incheierea axestui proces, poți continua cu hidroizolatia peretilor verticali.

CASE SI CONSTRUCTII DEJA EXISTENTE

Ca si masura preventiva avem verificarea periodica a fundatiei casei, care ne poate arata ca stratul hidroizolator s-a degradat, sau daca nu a fost aplicat deloc atunci vom vedea semne ale infiltratiilor de apa chiar la baza cladirii. Daca observi exces de umiditate, igrasie sau mucegai la interior, atunci poti lua legatura cu un constructor pentru lucrari de reabilitare si hidroizolatii.

  Procesul de reabilitare a hidroizolatiei fundatiei depinde de mai multe criterii:

  • stadiul in care se afla fundatia, nivelul de degradare;
  • modalitatea de acces la peretii exteriori sau, dupa caz, peretii interiori;
  • tipul de beton din care a fost realizata fundatia.

Lucrarea propriu-zisa consta in acoperirea peretilor fundatiei cu un material hidroizolator menit sa amelioreze sau chiar sa reduca umezeala, igrasia si deteriorarea in timp a costructiei.

Hidroizolatie fundatie casa

Desigur, acest proces are mai multe etape, bineinteles, in functie de deciziile constructorului:

  1. Armarea fundatiei cu plasa de armare acolo unde sunt fisuri.
  2. Tencuirea fundatiei pentru o buna consolidare.
  3. Aplicarea unui prim strat de carton-asfalt, pas recomandat pentru protectie termo si hidroizolatii eficiente.
  4. Stratul doi de izolare, in general, se foloseste polistiren extrudat pentru caracteristicile sale de rezistenta mecanica superioara. Stratul de polistiren este aplicat pe fundatie pana la nivelul solului.
  5. Aplicarea celui de-al treilea strat ce consta in masa de glet direct peste polistirenul extrudat.
  6. Se aplica un strat de tinci cu aderenta superioara ce va asigura rezistenta la ciclurile de inghet-dezghet.
  7. Se monteaza membrana din polietilena de inalta densitate cu rol de hidroizolare.
  8. Ultimul pas consta in mntarea unor decantoare de apa.

HIDROIZOLATIE INTERIOARA

Hidroizolarea la interior este o optiune atunci cand nu este recomandata interventia pe partea exterioara. Astfel, se recomanda folosirea unor materiale hidroizolante eficiente, care se pot adapta unui spatiu restrans, slab ventilat.

Pentru ca vorbim de hidroizolatii, inainte de orice trebuie sa va asigurati ca umezeala din beciul /pivnita /subsolul tau provine „din exteriorul” cladirii si nu este, de fapt, generata in interior de o umiditate excesiva a aerului, umiditate care condenseaza pe peretii reci ai incaperii, pentru ca  altfel, avem o problema de termoizolare.

Hidroizolatie fundatie casa

Solutiile de hidroizolare interioara sunt de doua categorii, si anume:

  • .Solutii de impermeabilizare a peretelui, care folosesc substante/compusi chimici cu aderenta si rezistenta ridicate la presiuni negative.
  • Solutii tehnice de protectie a constructiei prin colectarea si evacuarea apei patrunse prin capilaritatea structurii.

Putem folosi cimentul impermeabil, care poate sa difere de la producator la producator, poate fi un amestec de elastomeri și nisip curators sau cimenturi osmotice.

O alta solutie poate fi membrana bentonitica, o optiune rapida si eficienta, aplicata  chiar si pe un spatiu cu denivelari.

Se pot realize la interior hidroizolatii pe baza de vopsele acrilice, aplicate in straturi succesive. In acest caz nu este necesara curatarea completa a peretelui, dar este obligatorie indepartarea partilor instabile mecanic.

HIDROIZOLATIE EXTERIOARA

Hidroizolarea exterioara a constructiei este solutia cea mai sigura si durabila, recomandata pentru majoritatea fundatiilor. In general este o etapa tipica in constructie si ar trebui documentata in cartea tehnica a cladirii impreuna cu termoizolarea fundatiei.

Hidroizolatie fundatie casa

Solutiile de hidroizolare a fundatiei la exterior sunt diverse, alegandu-se intotdeauna varianta care ofera cele mai multe facilitati pe termen lung.Hidroizolatiile pentru fundatii  au la baza membrane PVC, membrane bentonitice, membrane anticondens, membrane bituminoase, hidroizolatii lichide, etc.

MATERIALE PENTRU HIDROIZOLATIA UNEI FUNDATII

Materialul pentru hidroizolarea fundatiei trebuie sa fie ales in functie de amplasarea cladirii din punct de vedere climatic. Dupa cum stii, piata pentru materiale de constructii de acest tip este una variata, asa ca nu tot ce este mai scump este si potrivit proiectului tau, asa ca alege impreuna cu echipa de constructori solutia si metoda cea mai eficienta pentru casa ta.

In cele ce urmeaza am pregatit cateva informatii despre cele mai populare materiale hidroizolante.

MEMBRANA BITUMINOASA

Cele mai multe fundatii sunt impermeabilizate cu acest material hidroizolant ce ofera beneficii constante pe termen lung. Este recomandat sa fie folosit pentru fundatii aflate in constructie, pe partea exterioara. Este de evitat montarea la interior pentru ca se foloseste brennerului cu flacara deschisa.

Hidroizolatie fundatie casa

 Aceste lucrari sunt durabile, eficiente si presupun costuri rezonabile.

 Montarea acestor membrane bituminoase trebuie sa fie realizate de specialisti dotati cu echipamente de lucru corespunzatoare. 

MEMBRANA HD-PE CU CRAMPOANE

In cazul in care se pune in opera membrana cu crampoane din polietilena de inalta densitate pe suprafete verticale asigura protectie mecanica hidroizolatiei, respectiv poate forma si un strat de aerisire care asigura ventilarea peretilor de subsol vechi si umezit, izolati necorespunzator (se monteaza cu crampoanele inspre perete). In acest caz placile se pot monta pana la o adancime de 4 metri.

Hidroizolatie fundatie casa

Daca se monteaza pe orizontala are rol de strat de curatenie sub placile de pe sol, poate inlocui betonul de egalizare, unde impreuna cu stratul de filtrare montat sub aceasta si stratul de pietris are rol de rupere a capilaritatii, protejand astfel impotriva vaporilor din sol, gazelor de radon si metan.

HIDROIZOLATII LICHIDE

Produsele lichide pentru hidroizolatii se aplica, de regula pentru a proteja suprafetele subterane (beciuri, subsoluri), dar si pentru acoperisuri continue, renovarea si protejarea acoperisurilor, balcoane, terase, garaje. Hidroizolatiile lichide sunt potrivite si pentru bai, acolo unde umezeala poate deteriora peretii, tavanul si podeaua.

Hidroizolatie fundatie casa

MORTAR HIDROIZOLATOR

Acest mortar asigura imposibilitatea apei de a patrude spre peretele unei fundatii.  Se poate prepara ca si mortar obisnuit doar ca se adauga un aditiv de impermeabilizare pentru betoane si mortare, fiind utilizat atat la fundatii cat si pe pereti, dar si la pardoseli.

CONCLUZIE

Prin urmare, hidroizolatia fundatiei unei case este esentiala pentru prelungirea duratei de viata a locuintei tale. Mai mult decat atat, acest tip de izolatie previne aparitia mucegaiului si a igrasiei si astfel se reduce riscul de probleme de sanatate care decurg de aici. Putem spune ca, hidroizolatia fundatiei nu reprezinta doar un beneficiu pentru casa, ci si pentru membrii familiei.

Alege intotdeauna materiale de calitate si potrivite proiectului tau, pentru a obtine o hidroizolare eficienta si durabila! Tine cont de specificatiile si aplicatiile fiecarui produs, astfel incat sa faci cele mai bune achizitii pentru tine. Te asteptam pe site sau in depozitele Noua Tei sa descoperi toate produsele noastre din categoria hidroizolatia fundatiei.