Fundatia casei | Cum se construieste o fundatie cat mai rezistenta?

Fundatia casei | Cum se construieste o fundatie cat mai rezistenta?

Fundatia casei este o componenta esentiala a unei locuinte, avand rolul de a asigura suport peretilor si acoperisului. O fundatie de casa reprezinta elementul de baza deoarece ridicarea corespunzatoare a cladirii depinde de aceasta. Din acest motiv, fundatia casei trebuie sa indeplineasca unele cerinte foarte speciale care tin, in general, de rezistenta si stabilitate.

Daca intentionezi sa construiesti o casa, ti-am pregatit in acest articol informatii esentiale in realizarea unei fundatii. Vei afla care sunt etapele constructiei fundatiei, de la masuratori manuale, adancimea fundatiei si pana la turnare beton, ce tipuri de fundatie sunt recomandate de specialisti, ce materiale de constructii sa folosesti, si altele. Chiar daca nu tu vei turna fundatia viitoarei tale case, ci vei apela la o echipa de muncitori profesionisti, ar fi bine sa cunosti aceste informatii, sa fii atent inca de la etapa de pregatire pana la procedurile de executie pentru ca orice eroare ar putea fi costisitoare in timp.

CE REPREZINTA FUNDATIA UNEI CASE SI DE CE ESTE IMPORTANTA?

Asa cum am specificat inca din introducere, fundatia casei este cea mai importanta parte a constructiei, este structura de sprijin pentru intreaga cladire. Pentru a sti cum ar trebui sa arate fundatia casei, este essential sa ai un plan clar al viitoarei case inainte de a incepe lucrarile propriu-zise.

In functie de inaltime si de materialul folosit pentru ridicarea zidurilor, casa poate avea greutati diferite, de exemplu o casa din beton nu are aceeasi greutate ca o casa din lemn. Prin urmare, nici tipul constructiei fundatiei nu este acelasi. Pentru o constructie din beton este nevoie de o fundatie mai masiva. Asadar, fundatia casei trebuie sa fie potrivita pentru a sustine structura si pentru a rezista presiunii la care va fi supusa, astfel exista diverse tipuri de fundatii pentru toate cladirile.

Inainte de a incepe procesul de sapare fundatie este nevoie de cateva etape premergatoare pe care le vom prezenta in cele ce urmeaza.

EVALUAREA SOLULUI

Indiferent de tipul constructiei, primul pas inainte de inceperea lucrarilor este evaluarea solului, care este efectuata de catre un specialist. Dupa o astfel de evaluare urmata de un studiu geotehnic vei afla informatii despre:

  • tipul solului;
  • riscul seismic;
  • inclinatia;
  • adancimea panzei freatice;
  • stabilitatea si adancimea de inghet.

Astfel, iti vei putea face o imagine mai clara asupra felului in care va arata cladirea si a dimensiunilor pe care le va avea.

Constructia fundatiei caselor are nevoie de un studiu geotehnic deoarece materialele de constructie pot sa difere daca riscul seismic este mai ridicat. De ademenea adancimea de inghet este cea care ne poate da adancimea fundatiei.

PREGATIREA SOLULUI

Daca planul casei este clar stabilit, atunci poti trece la pregatirea solului.

Pentru a putea incepe constructia casei, solul trebuie sa fie curatat si eliberat complet, astfel trebuie demolate eventualele cladiri vechi, un proces temeinic de tuns iarba pentru ca orice urma de vegetatie trebuie indepartata. Apoi se niveleaza si uniformizeaza terenul.

TRASAREA FUNDATIEI

Poti opta pentru masuratori topografice, mult mai precise, sau pentru masuratori manuale. In cazul unor masuratori manuale, se vor infige tarusi in fiecare colt al fundatiei si se vor intinde sfori intre acestia cu ajutorul unor scanduri orizontale care unesc tarusii. 

TIPURI DE FUNDATIE

Intreaga infrastructura a casei se bazeaza pe fundatia aleasa. Inainte de procesul efectiv de turnare beton este important sa stii ce tipur de fundatii exista in constructia unei case.

CLASIFICAREA FUNDATIILOR DUPA ADANCIME:

  • Fundatie de suprafata – poarta numele si de fundatie directa, avand o adancime de dimensiuni reduse;
  • Fundatie de adancime – cunoscuta si ca fundatie indirecta, care se afla la o adancime mare.

CLASIFICAREA FUNDATIILOR DUPA MATERIALELE FOLOSITE:

  • Fundatii rigide: din piatra naturala, beton simplu;
  • Fundatii elastice: din beton armat.

CLASIFICAREA FUNDATIILOR DUPA FORMA:

  • Fundatii izolate;
  • Fundatii continue sub pereti sau stalpi;
  • Fundatii cu retele de grinzi (unii includ retele de grinzi la continue);
  • Fundatii pe radier general.

FUNDATIA IZOLATA

Acest tip de fundatie este construit folosindu-se blocuri de beton care se plaseaza sub stalpii din beton armat.

Spre deosebire de o placa de fundatie care este facuta din piese si este monolitica, acest tip de fundatie este un set de fundatii mai mici, individuale, realizate in locuri precis definite, in puncte unghiulare.

Pentru realizarea fundatiilor isolate ca si material de baza avem betonul armat, de altfel, ca majoritatea tipurilor de fundatii.

Daca peretele este construit pe fundatii izolate, in el trebuie ascunsi stalpi din lemn sau otel care reprezinta elemente portante.

 Aceste fundatii au scopul de a transfera sarcini din anumite puncte pe suprafetele portante. In principiu, fundatiile izolate nu sunt niciodata singurul sistem de fundatie, deoarece asta ar duce la asezarea neuniforma a cladirii. Fundatiile cladirii sunt legate, ceea ce inseamna ca in loc de fundatii izolate se obtin practic fundatii izolate cu prelungiri.

FUNDATIA CONTINUA

Fundatia continua este una dintre cele mai bune solutii pentru construirea de cladiri industriale, deoarece include elementele de baza ale fundatiilor coloana, tigla si benzi. Indicatorii de performanta reprezinta principalul avantaj al fundatiei continuum, capacitatea de sustinere si rezistenta la vibratii sunt mai mari decat la alte tipuri de fundatii separate.

Acest tip de fundatie este utilizat cu succes in constructia de structuri masive: poduri, buncare, coloane.

FUNDATIA PE RADIER GENERAL

Fundatia tip radier general reprezinta tipul de fundatie directa, realizata ca un planseu intors si care asigura o suprafata maxima de rezemare pe teren a constructiei.

Aceste tipuri de fundatii se folosesc, de regula, in urmatoarele situatii:

  • Terenuri dificile, neomogene ;
  • Terenuri cu rezistenta scazuta;
  • Constructii cu inaltime mare;
  • Prezenta unor stalpi sau pereti in proiectul constructiei cu distante foarte mici intre ei, care fac dificila realizarea (executia) fundatiilor izolate sau continue;
  • Prezenta apei subterane.

ADANCIMEA FUNDATIEI SI MARIMEA NECESARA

In ceea ce priveste adancimea, important de stiut este ca exista 2 tipuri de fundatii, de adancime si de suprafata. Fundatiile de suprafata sunt cele destinate constructiilor de mici dimensiuni, in general caselor.

Adancimea fundatiei (sau adancimea de fundare) reprezinta distanta de la nivelul terenului pana la partea cea mai de jos a fundatiei (sau pana la talpa fundatiei). O adancime fundatie casa poate varia intre 70 (la campie) si 120 (la munte). E esential sa calculezi corect o adancime fundatie casa pentru a ridica o casa durabila.

Pentru a stabili adancimea fundatiei trebuie tinut cont de tipul terenului, inaltimea fundatiei, adancimea de inghet si nivelul panzei freatice.

Adancimea de inghet trebuie respectata pentru ca, daca terenul de sub fundatie ingheata, fundatia se va tasa si se va fisura, iar daca fundatia fisureaza, atunci fisureaza si peretii din caramida.

In general, marimea depinde de calitatile solului si de eforturile transmise de stalpi.

Cea mai simpla fundatie, adica cea izolata, poate avea intre 1x 1 m si 3 x 3 m. Ea se poate face in 4-5 zile, in functie de tipul de subsol si de trasaturile sale.

MATERIALE FOLOSITE LA FUNDATIA CASEI

Caracteristicile betoanelor utilizate la executarea fundatiilor se stabilesc de proiectant in functie de destinatie, solicitari, conditiile mediului de fundare si influenta acestora asupra durabilitatii betonului din fundatii; acestea sunt definite in normativul NE 012-99.

In mod obisnuit, fundatiile se alcatuiesc din:

  • beton armat;
  • beton simplu;
  • zidarie de piatra.

BETONUL FUNDATIEI PENTRU CASA

Asa cum am mai mentionat in acest articol, pentru fundatii rezistente vei folosi un beton de tipul tipul C12/15 (cunoscut in trecut ca B200) sau C16/20 (cunoscut in trecut ca B250).

Clasele minime de beton se stabilesc astfel:

  1. Beton simplu

C4/5 – pentru umpluturi, egalizari si bloc (la fundatiile tip bloc si cuzinet).

  • Beton armat

C8/10 pentru fundatii izolate sau continue, fundatii monolite tip pahar, cuzineti, radiere si retele de grinzi neexpuse la actiuni agresive, cu procente optime de armare;

C12/15 pentru fundatii prefabricate tip pahar, fundatii supuse la solicitari importante si fundatii supuse la actiuni dinamice.

In conditii de agresivitate caracteristicile betoanelor se stabilesc ca in normativul NE 012-99 respectiv C215-88.

Tipul de ciment ce se utilizeaza la prepararea betonului pentru fundatii se stabileste in functie de influenta conditiilor mediului de fundare ca in normativul NE 012-99.

ARMATURA FUNDATIEI LA CASA

Pentru armatura rezultata din criterii constructive se utilizeaza, de regula, otel OB37 iar pentru armatura de rezistenta rezultata din calcul se utilizeaza otel OB37, PC sau plase sudate din STNB.

PASII REALIZARII UNEI FUNDATII

Orice pas gresit in aceasta etapa poate fi destul de costisitor si sa afecteze intreaga structura. Tocmai de aceea este important sa respecti pasii constructiei fundatiei, dar si cei premergatori constructiei propriu-zise, prezentati mai sus in acest articol.

SAPAREA FUNDATIEI

Exista doua moduri in care poate fi sapata fundatia casei: sapatura generala si sapatura cu santuri.

Sapatura generala este folosita in constructia caselor de locuit.

Sapatura cu santuri este folosita in cazul constructiilor de cladiri mari si foarte mari, caselor cu subsol sau demisol.

Sapaturile pot fi facute manual sau cu buldoexcavatorul.

Sanțurile trebuie sapate in functie de directia axelor deja trasate, la adancimea stabilita in proiect. Daca adancimea santurilor depaseste 2 m, malurile vor trebui sprijinite cu suporti din metal sau lemn. In general, peretii de pamant ai santurilor vor fi suficienti pentru a cofra betonul ce urmeaza sa fie turnat.

Procesul de turnare beton trebuie grabit deoarece ploile abundente pot duce la prabusirea malului.  Este recomandat ca ultimii 10 centimetri ai santurilor sa fie sapati chiar inainte de a turna betonul, pentru a te asigura ca acesta va fi turnat pe un pamant uscat.

TURNAREA BETONULUI

In santurile sapate se toarna primul strat de beton pentru eliminarea neregulilor terenului. Tot pe acest strat de beton vor fi montati si stalpii fundatiei.

Pentru fundatii rezistente vei folosi un beton de tipul tipul C12/15 (cunoscut in trecut ca B200) sau C16/20 (cunoscut in trecut ca B250).

Poti alege sa pregatesti betonul singur, cu ajutorul unei betoniere sau il poti comanda direct de la o statie de betoane, astfel betonul va fi turnat in santuri direct din vehicul.

COMPACTAREA BETONULUI

Dupa turnarea betonului, acesta trebuie compactat. Compactarea betonului are rolul de a reduce golurile de aer, pentru a creste  rezistenta betonului si a fundatiei.

Acest process poate fi facut manual cu lopeti sau mecanic, prin vibrare, cu ajutorul unui dispozitiv numit vibrator.

Compactarea betonului trebuie facuta cat mai rapid dupa procesul de turnare beton, in general dupa primele 2 ore.

ARMAREA FUNDATIEI

Este o etapa foarte importanta in constructia fundatiei caselor, asa ca va trebui sa fii foarte atent ca armatura sa fie realizata in mod corect.

Primul pas este sa montezi o talpa armata pe betonul de egalizare.  Apoi vei trece la realizarea armaturilor, care sunt construite din mai multe bare din oțel beton PC52 și sunt legate între ele cu rame de tip etrieri, din oțel beton OB37. Distanță minimă dintre armaturi trebuie să fie de 10 cm și distanță maximă de 25 cm.

Tot cu o importanta majora este si montarea armaturii stalpilor de rezistenta. Acestea sunt formate din bare orizontale ce vor fi prinse intre ele prin etrieri, iar in partea superioara stalpii sunt uniti cu o centura de armare.

COFRAJUL FUNDATIEI

Inainte de a turna betonul, trebuie sa executi o etapa foarte importanta numita cofrarea fundatiei.

In cazul in care ai sapat santuri pentru turnarea fundatiei, malurile de pămant au tinut locul cofrajelor de lemn pentru betonul turnat, insa pentru ridicarea fundatiei peste nivelul solului va trebui sa realizezi cofraje pentru a sustine betonul ce urmeaza a fi turnat.

 Cofrajul se realizeaza din scanduri amplasate orizontal, stabilizate cu tarusi dreptunghiulari si cu proptele din scanduri de sprijin, asezate oblic.

Daca te asiguri ca structura este perfect etansa, atunci poti turna betonul. Nu uita sa uzi cofrajul inainte pentru a putea fi decofrat! Totdata poti folosi si o solutie speciala pentru decofrat numita Decofrol, aceasta te ajuta sa indepartezi lemnul mai usor.

TURNAREA PLACII LA COTA 0.00

Aceasta este ultima etapa in constructia fundatiei casei, numita si turnarea placii la nivel zero. 

Mormanele de pamant excavate isi vor gasi intrebuintarea in aceasta etapa, si anume vor umple golurile ramase dupa decofrarea elevatiei cu straturi dupa straturi de pamant. Nu este indicat sa pui straturi mai mari de 30 cm deoarece iti va ingreuna procesul de tasare si compactare a pamantului, etape importante in evitarea aparitiei golurilor sub placa de beton.

Dupa stratul de pamant va trebui sa adaugi un strat de pietris de aproximativ 10 cm. Peste acesta vei aplica o membrana cu crampoane cu rol hidroizolant, dar si cu placi de polistiren extrudat de 5 cm. Peste aceste straturi se va monta o plasa sudata, legata de centura.

Intre plasa si stratul de polistiren trebuie sa ai o distanta, astfel incat betonul care va fi turnat peste plasa sa ajunga si sub ea.

Daca vei monta o scara interioara va trebui sa tii cont in momentul in care torni placa la nivel zero, sa marchezi locurile unde se va monta scara.  Totodata, trebuie sa lasi libere si traseele unde vei monta tevile sanitare.

Dupa turnarea placilor de beton este necesar sa uzi in mod constant pentru a preveni aparitia fisurilor.

CONCLUZIE

O fundatie realizata corect va sustine structura intregii case si va asigura rezistenta acesteia in timp. Ca sa ai siguranta ca lucrarea este executata eficient, urmarește fiecare etapa din realizarea acesteia.

Alege intotdeauna material de constructie de calitate, nu modfica proiectul in timpul procesului si nu sari peste etape!