Ce este clasa de trafic la parchet? Tot ce trebuie sa stii

Vrei sa schimbi aspectul podelei casei tale si ai ales parchet laminat? Te gandesti la nuante, texturi sau grosimi potrivite? Dar la clasa de trafic te-ai gandit? Noi iti oferim raspunsurile pentru a te ajuta sa iei decizia corecta!

Daca ai optat pentru parchet laminat, ei bine, afla ca acesta este o solutie atragatoare si calitativa, cu un pret accesibil, intr-o varietate mare de nuante potrivite oricarui stil de locuinta, birou sau spatiu comercial. Pentru fiecare dintre aceste spatii este potrivita o anumita clasa de trafic (clasa de uzura), asa ca nu este suficient sa alegem un model de parchet laminat doar dupa criteriul estetic. Aceste clase de trafic te vor ajuta sa alegi inteligent, parchetul laminat, astfel incat acesta sa reziste pentru o perioada lunga de timp. Cea mai sigura modalitate de a te asigura ca parchetul ales de tine este potrivit pentru spatiul caruia i se adreseaza, este sa fii atent si sa tii cont de clasa de trafic.  

Ce este clasa de trafic la parchetul laminat?

Zilnic, pardoselile din parchet laminat sunt expuse actiunilor abrazive, uzurii, umezelii, fie ca mergem incaltati sau mutam mobilierul, fie ca este un spatiu comercial unde exista foarte mult trafic, mai devreme sau mai tarziu acesta sufera modificari. De aceea, in anii 90 au fost concepute primele standardizari pentru clase de trafic in ceea ce priveste parchetul laminat.

Clasa de trafic reprezinta o categorisire a parchetului laminat in functie de durabilitatea si rezistenta acestuia in fata diversilor factori de uzura zilnica. Asa cum sugereaza si numele, clasa de trafic se refera la tranzitul din incapere, cu cat incaperea este mai tranzitata cu atat clasa de trafic trebuie sa fie mai mare.  

Aceasta clasa de trafic (de uzura) este specificata in standardul european EN 13329 (,,Acoperiri de podea laminata – Elemente cu un strat de suprafata pe baza de rasinii termoplastice aminoplastice – Specificatii, cerinte si metode de incercare’’).        

Ce simboluri exista pe ambalajul pachetul de parchet laminat?

Pe ambalaj, fiecare pachet de parchet laminat are inscriptionat diverse simboluri care sa ajute utilizatorul obisnuit sa faca alegerea corecta.

Daca ai ales nuanta preferata, nu uita sa verifici si simbolurile de pe ambalaj:

Literele AC, care semnifica ,,Abrasion Class’’ urmate de o cifra de la 1 la 5.

Numerele 21/22/23 sau 31/32/33 reprezinta o clasificare pentru parchet laminat formata din doua cifre, prima cifra simbolizeaza destinatita (spatiul pentru care este pretabil) iar a doua cifra explica intensitatea traficului, astfel:

1 – scazut;

2 – mediu;

3 – intens.

Simboluri grafice care contin o casa sau o cladire si un anumit numar de oameni, de la 1 la 3.

Literele IC se regasesc de asemenea pe ambalajul pachetului de parchet laminat urmate de cifrele 1, 2 sau 3, si vor simboliza rezistenta la impact, adica rezistenta in fata unui soc mecanic, in cazul in care scapi ceva pe podea. Astefel vom avea parchet laminat in clasele: IC1/IC2/IC3.

          Indiferent daca se adreseaza spatiilor rezidentiale sau comerciale, simbolurile regasite pe pachetele de parchet laminat te vor ajuta sa iti dai seama mai usor cat de mult se potriveste nevoilor tale.

Clase de trafic parchet laminat

Atunci cand vine vorba despre alegerea unui model de parchet laminat potrivit pentru locuinta sau o institutie publica sunt de luat in calcul foarte multe aspecte. In primul rand trebuie sa stim de la inceput daca avem nevoie de un parchet laminat pretabil pentru incalzire in pardoseala sau nu, daca ne dorim un parchet laminat cu proprietati antistatice sau antialunecare.

 Alte criterii pentru alegerea parchetului laminat:

Nuanta, asortata cu restul interiorului;

Textura modelului de parchet laminat, care poate fi o imitatie perfecta a lemnului natural;

Clasa de trafic, care ne va ajuta sa alegem parchetul laminat potrivit pentru zona de aplicare;

Grosimea placii parchetului care poate fi de la 6 la 12 mm;

Marimea placii de parchet laminat, care poate determina aspectul final;

Bugetul alocat pentru noul parchet laminat;

Plinte si profile potrivite cu parchetul ales;

Izolatia folosita sub parchetul laminat.

Clasificare clase de trafic        

Parchetul laminat, chiar daca are la baza aceeasi compozitie, si anume 80% lemn natural, stratul suport ii va conferi durabilitatea care  poate sa difere de la un model de parchet laminat la altul, astfel apar clasificarile.

       In functie de zona de aplicare, parchetul laminat se imparte in doua mari categorii:

Parchet laminat pentru uz casnic (spatii locuibile);

Parchet laminat pentru uz comercial (magazine, mall-uri, birouri, cafenele, etc.).

Daca vorbim strict despre clasa de trafic, atunci trebuie sa stii ca aceasta are la baza doua clasificari.

Prima clasificare a clasei de trafic este alfa numerica, aici avem prefixul AC urmat de o cifra de la 1 la 5, astfel:

 AC1 – Trafic usor in aplicatii rezidentiale ( parchet laminat pentru uz casnic – dormitor);

AC2 – Trafic mediu in aplicatii rezidentiale (parchet laminat pentru uz casnic – sufragerie/living);

AC3 – Trafic intens in aplicatii rezidentiale/trafic moderat in aplicatii comerciale (parchet laminat pentru uz casnic – hol, sala de oaspeti, camera de hotel);

AC4 – Trafic mediu in utilizari comerciale (cladiri de birouri, restaurante, cafenele);

AC5 – Trafic intens in utilizari comerciale (magazine, mall-uri).

A doua clasificare are stransa legatura cu prima clasificare si este cea formata din doua cifre, prima reprezentand domeniul de aplicare iar a doua reprezentant intensitatea traficului, si aici impartim parchetul laminat in 6 clase de trafic:

21 – Trafic usor in locuinte – dormitor.

22 – Trafic mediu in locuinte – living, camera copiilor.

23 – Trafic intens in locuinta – hol, sala de oaspeti.

31 – Trafic usor in cladiri mici de birouri sau camere de hotel.

32 – Trafic mediu in restaurante, cafenele, cladiri mari de birouri.

33 – Trafic intens in spatii comerciale de tip mall-uri, magazine, sau cladiri publice de tip ,,open space’’.

 CLASA DE TRAFIC AC1         

AC1 este o clasa de trafic care se preteaza pentru dormitoarele locuintelor, deoarece avem un trafic redus. Pardoseala dormitoarelor nu este supusa actiunilor majore de abraziune si uzura, iar parchetul laminat va rezista in conditii bune pentru mult timp.

CLASA DE TRAFIC AC2

AC2 este, de asemenea, o clasa de trafic pentru uz casnic si se adreseaza pentru un trafic general, mediu. Un parchet laminat care face parte din aceasta clasa de trafic va fi potrivit pentru sufragerii, living-uri sau camerele copiilor.

CLASA DE TRAFIC AC3

AC3 se adreseaza unui trafic greu, astfel trebuie sa stii ca un parchet din aceasta clasa de trafic este potrivit atat pentru uz casnic cat si comercial. Daca alegi un parchet din clasa AC3 nu ai nici o limitare in aplicarea acestuia, fiind potrivit pentru orice incapere din casa ta, ideal pentru holuri sau sali de oaspeti. In ceea ce privesc spatiile comerciale, un parchet laminat din clasa de trafic AC3 se va potrivi intr-un magazine cu trafic usor, in camera de hotel, in cladiri mici de birouri.

CLASA DE TRAFIC AC4

AC4 este o clasa de trafic mediu in utilizari comerciale de tipul restaurantelor, cafenelelor, cladiri de birouri, holurile blocurilor rezidentiale, in general spatii pe unde se circula cu pantofi.

CLASA DE TRAFIC AC5

AC5 este clasa de trafic pentru magazine, mall-uri, cladiri pupblice de tip ,,open space’’, coridoare mari in cladiri publice si institutii. Un parchet laminat ce se incadreaza in clasa de trafic AC5 are o rezistenta intensa la abraziune si este durabil in timp.

In pictograma de mai jos am exemplificat pe intelesul tuturor clasele de trafic

clase de trafic la parchet

E importanta alegerea unui parchet cu clasa de trafic potrivita?

Tipul de clasa de trafic este unul din criteriile importante in alegerea modelului de parchet laminat, aceasta poate sa faca diferenta. Alegerea clasei de trafic gresite poate sa duca la deteriorarea mai rapida a parchetului laminat. Spre exemplu, daca vei aplica un parchet de clasa AC1 pe un hol de intrare, unde se circula cu pantofi, se intra iarna cu zapada sau alte murdarii, acesta se va deteriora mult mai rapid necesitand o noua investitie.

Avantajele alegerii parchetului in functie de clasa de trafic:

Rezistenta in timp – Montat in functie de clasa de trafic, parchetul laminat va fi mai rezistent in timp.

Aspect placut – Fiind aleasa clasa de trafic corespunzatoare, parchetul va rezista la uzura pastrandu-si textura si modelul impecabile pentru mai mult rimp.

Costuri reduse  – Te vei bucura de parchetul tau pentru mai multa vreme si astfel nu vei investi in unul nou.

Alegere usoara – Daca stii de la inceput in ce incapere vrei sa aplici parchet laminat, atunci alegerea va fi mai usoara.

Concluzii

 Atunci cand alegi cea mai potrivita pardoseala pentru locuinta ta, in mod clar iti pui multe intrebari. Investitia in parchet laminat este una perfecta din punct de vedere estetic, acesta, totodata, fiind un material usor de montat cu pret avantajos.

Clasele de trafic se regasesc pe ambalajele fiecarui pachet de parchet laminat, astfel vei putea sa identifici usor tipul de clasa de potrivita cu spatiul ce urmeaza a fi amenajat. Ales corect in functie de clasa de trafic, calitatea se va pastra pentru o lunga perioada de timp, astfel nu va trebui sa schimbi parchetul foarte des si sa ai mereu un mic santier in locuinta.

Am inclus in gama noastra parchet laminat diverse nuante si clase de trafic, plinta parchet si accesorii, izolatie pentru parchet, produse calitative, la un pret care sa corespunda bugetului pe care il ai alocat, produse care te vor ajuta, indiferent de cat de mic sau mare este proiectul tau.

Vezi produsele noastre aici:

https://nouatei.ro/amenajari-interioare/parchet/