Incalzirea pe Peleti | Avantaje si Dezavantaje

Incalzire peleti avantaje dezavantaje cazan

Traversam o perioada in care toti cautam un sistem de incalzire alternativ celor conventionale, mai economic, si de ce nu, mai bland cu mediul inconjurator. In acest sens este recomandat un sistem de incalzire pe peleti, varianta avantajoasa atat pentru mediul inconjurator, cat si din punct de vedere financiar.

In multe case din tara noastra se folosesc centrale termice pe gaz sau un sistem de incalzire pe baza de lemn (centrala termica, sobe si termoseminee) care sporesc emisiile de carbon. Varianta de incalzire pe peleti fiind relativ noua, desi peletii au fost inventati undeva prin anii 70.

Am pregatit acest articol cu informnatii utile despre incalzirea pe baza de peleti, informatii despre cum functioneaza un astfel de sistem de incalzire, avantajele si dezavantajele acestuia, dar si costurile unui astfel de sistem.

PREZENTARE GENERALA INCALZIRE PE PELETI

Peletii din lemn se realizeaza prin maruntirea, deshidratarea si comprimarea deseurilor lemnoase, astfel se obtine un combustibil eficient, cu putere calorica ridicata, cu valoare dubla a densitatii energetice fata de lemnul verde. Sunt considerati o sursa de energie sustenabila deoarece nu se irosesc deseurile lemnoase fiind transformate in combustibil solid, reducand astfel defrisarile de padure si impactul asupra schimbarilor climatice.

Se prezinta sub forma de mici creioane cu lungime intre 3 si 5 cm si diametru intre 2 si 12 mm. Cu putere calorica mare, densitate mare, precum si o emisie de fum redusa la ardere vom avea un sistem de incalzire comod, cu randament maxim.

Pe scurt, peletul este un combustibil solid, care raspunde noilor cerinte de utilizare a energiei regenerabile. Incalzirea pe baza de peleti fiind cel mai ,,curat’’ sistem de incalzire domestica.

Caracteristicile peletilor:

  • Diametru: 3-15 mm;
  • Lungime:<60 mm;
  • Greutate in vrac: ~650 kg/mc;
  • Densitate volumetrica: >1200 kg/mc;
  • Umiditate: <8%;
  • Cenusa: <1.5%;
  • Putere calorica: intre 3500 si 4500 kcal/kg.

CLASIFICARE IN FUNCTIE DE TIPUL SISTEMULUI TERMIC

In cazul centralelor pe peleti este important de stiut ca pot alimenta atat incalzirea clasica prin calorifere cat si cea prin pardoseala. Alegerea intre un sistem de incalzire si celalalt este dependenta de mai multi factori.

Fie ca vorbim despre incalzirea clasica prin calorifere sau cea prin pardoseala exista o serie de avantaje specifice.

INCALZIREA PRIN PARDOSEALA

Sistemul de incalzire prin pardoseala a fost mai intai implementat in tarile nordice (Norvegia, Danemarca), in Romania a inceput sa fie utilizat relativ recent.

incalzire in pardoseala peleti

Acest sistem de incalzire este recomandat de catre toti specialistii in sisteme termice, insa ca orice sistem de incalzire are avantaje si dezavantaje.

Principalul avantaj al sistemului termic prin pardoseala este acela ca vei avea un consum de peleti mult mai mic decat in cazul centralelor pe peleti cu calorifere. Acest fapt se datoreaza agentului termic ce functioneaza doar la 22 – 27 grade Celsius, pe cand in cazul caloriferelor se va ridica pana la 70 de grade Celsius consumand mai multi peleti.

Desi diferenta este mare in cazul agentului termic, temperatura din incapere nu va fi afectata deoarece un sistem de incalzire prin pardoseala va distribui caldura in mod uniform. Principiul de baza al functionarii este ca pardoseala devine element radiant si astfel caldura se propaga de jos in sus.

Ca si dezavantaj, desigur, trebuie sa stii ca acest sistem de incalzire presupune o investitie mai mare, insa se va amortiza in timp. Un alt dezavantaj este faptul ca, in general, intr-o incapere in care exista sistem de incalzire in pardoseala trebuie sa cunoasteti foarte bine amplasarea mobilierului inca din faza de proiectare pentru ca nu este recomandat ca astfel de sisteme sa fie pozitionate sub acesta, pierzind astfel din eficienta.

incalzire in pardoseala peleti

De retinut!

  • Un sistem de incalzire prin pardoseala alimentat cu peleti asigura un grad de confort ridicat, avand consum redus de peleti.
  • Incalzirea in pardoseala este un sistem inovator si modern, care te scapa de radiatoarele din fonta sau aluminium de pe peretii casei.
  • Teava aleasa pentru un sistem de incalzire in pardoseala este diferita in functie de pardoseala ce urmeaza a fi montata.

INCALZIREA PRIN CALORIFERE

In cazul centralelor pe peleti cu sistem clasic de incalzire prin calorifere, instalarea este foarte usoara si adaptabila atat constructiilor noi cat si proiectelor de renovare. Este simplu de montat un calorifer, care practic, se monteaza direct pe peretele care a fost deja finisat. Acesta fiind un avantaj in fata instalarii unui sistem de incalzire in pardoseala, care necesita lucrari cimplexe.

Incalzire cu peleti prin calorifere

Sistemele de incalzire prin calorifere raman printre cele mai populare solutii termice din Romania, iar centralele termice pe baza de peleti sunt in continua crestere ca si popularitate.

Iti prezentam cateva caracteristici importante ale centralelor pe peleti cu sistem de incalzire prin calorifere:

  • Pot fi montate oriunde;
  • Se curata usor;
  • Intretinerea caloriferelor este simpla.

CARE ESTE MODUL GENERAL DE FUNCTIONARE AL ACESTUI SISTEM DE INCALZIRE?

Peletii sunt utilizati intr-un sistem de incalzire centrala, atat in casele unifamiliale cat si in aplicatii rezidentiale, comerciale sau institutionale mai mari.

Principiul de functionare al acestui sistem de incalzire este unul simplu, si anume, prin alimentarea cu peleti, fie manuala sau automata, care sunt arsi in camera de combustie. Caldura produsa astfel va incinge agentul termic (apa) din conducte, care este distribuit catre calorifere sau catre tevile din sistemul de incalzire prin pardoseala.

Orice centrala termica pe peleti este prevazuta cu termostat care controleaza temperatura si rata de alimentare cu peleti.

Sistemele de incalzire cu peleti din lemn functioneaza cu diferite tehnici de incarcare si combustie. Exista tehnici de incarcare specifice pentru arderea peletilor:

  • Arderea jgheabului;
  • Arderea infundata;
  • Arderea laterala;
  • Gratare cu role.

In urma procesului de ardere a peletilor vor rezulta si reziduuri, gaz si cenusa. Gazul se va elimina pe horn, iar cenusa va fi indepartata manual. Important de stiut este ca o tona de peleti nu vor genera mai mult de 3 kg de cenusa.

AVANTAJE SI DEZAVANTAJE

Orice combustibil folosit pentru incalzire termica prezinta avantaje si dezavantaje. Ne dorim sa fii bine informat si in acest scop iti prezentam o serie de avantaje si dezavantaje specifice unui sistem de incalzire pe baza de peleti.

AVANTAJE

  • Sistemul de incalzire pe peleti reprezinta o solutie economica si prietenoasa cu mediul, in comparatie cu combustibilii fosili (petrol, gaz, etc.). Peletii sunt considerati o sursa de energie regenerabila si chiar mai sustenabila decat lemnul care presupune defrisare.
  • Peletul ca si combustibil solid are eficienta de patru ori mai mare decat lemnul.
  • Aprovizionarea cu peleti este facila, fiind o sursa aproape inepuizabila, pe cand combustibilii fosili se diminueaza iar lemnul de foc este dependent de defrisarile controlate.
  • Depozitarea, de asemenea, este un avantaj, in special fata de lemn care ocupa foarte mult spatiu. Peletii sunt ambalati in saci si ocupa un volum mic, de regula un sac de peleti are 10 – 15 kg.
  • Pretul este un criteriu important, chiar daca consumul nu este cu mult diferit fata de centralele pe lemne, peletii sunt mai accesibili. Daca vorbim despre un cazan pe combustibil solid de tip semiautomat care se alimenteaza odata la cateva zile atunci peletii sunt foarte avantajosi din punct de vedere financiar.
  • Peletii ard aproape complet, cenusa rezultata fiind foarte putina si se poate utiliza ca si ingrasamant pentru plante.

DEZAVANTAJE

  • Desi se poate alimenta automat, cazanul pe baza de peleti va trebui alimentat manual la un anumit interval de timp. Atunci cand se vor termina peletii central termica nu va mai functiona, de aceea se recomanda verificarea cazanului inainte de ora de somn.
  • Curatarea poate fi un dezavantaj daca ar fi sa comparam cu o centrala electrica sau pe gaz, deoarece central termica pe peleti va trebui curatat de cenusa in mod regulat.

COSTURI

Costurile pot fi diferite de la un caz la altul, in functie de suprafata ce necesita incalzire, zona geografica in care este situata locuinta precum si in functie de calitatea izolarii sau a temperaturilor de afara.

Preturile pentru o tona de peleti variaza intre 700 si 900 lei, insa pot fi diferite in functie de regiunea tarii precum si de momentul in care se face achizitia. In sezonul rece costurile pentru o tona de peleti sunt mai ridicate decat in restul anului.

COSTURI CENTRALA PE PELETI VS. COSTURI CENTRALA PE LEMNE

In contextul in care toate preturile au crescut, ce combustibil este mai bun si mai avantajos? Centrala termica pe lemn sau pe peleti? 

Spre deosebire de incalzirea prin gaz, lemnele au un pret mult mai redus, fiind mai avantajoase. Daca comparam centrala termica pe lemne cu cea pe baza de peleti investitiile sunt similare. Insa daca te indrepti catre un termosemineu pe peleti, costurile sunt reduse, deoarece scapi de grija amenajarii unei camere speciale pentru centrala.  

Avand in vedere faptul ca peletii sunt produsi din deseuri lemnoase, este clar ca productia de peleti nu afecteaza in mod direct defrisarile padurilor, astfel avem un combustibil solid eficient si sustenabil.

Specialistii spun ca in zilele de iarna cu temperaturi de – 10° vom avea un consum de aproximativ 2 saci de peleti la 24h, in functie de suprafata de incalzit vor fi intre 1,5 tone si 6 tone de peleti pe an. In schimb o centrala termica pe lemne va consuma pe timp de iarna in jur de 10 tone de masa lemnoasa pentru o casa de 120 mp cu o functionare zilnica de 14 ore.

Comparatia intre cele doua tipuri de centrale termice in functie de costuri nu este una exacta deoarece au la baza lemnul si sunt mai multi factori care determina consumul:

  • Zona geografica;
  • Materialul din care a fost construita locuinta;
  • Cosul de fum;
  • Suprafata ce necesita incalzita;
  • Numarul de ferestre si tipul de tamplarie;
  • Gradul de izolatie.

Daca comparam centrala termica pe peleti cu cea pe gaze naturale atunci costurile vor scadea cu 30%.

De retinut!  Calculele privind consumul de lemne sau peleti este strict informativ!

POMPA DE CALDURA – ALTERNATIVA CENTRALELOR PE PELETI

Ca si centrala termica pe peleti, pompa de caldura este prietenoasa cu mediul si eficienta.

Pretul propriu-zis al pompei de caldura este mai ridicat decat centrala termica pe peleti, inclusiv montajul poate fi mai costisitor. Ca si consum trebuie sa stii ca pompa de caldura va consuma electricitate. Pentru 150 – 180 mp va avea un consum electric mult mai mic, intre 1900 – 4700 lei pe intreg sezonul de iarna, bineinteles impartit in facturile lunare.

Pompa de caldura se preteaza pentru incalzirea in pardoseala fiind foarte eficienta intr-un astfel de sistem de incalzire.

INTRETINERE POMPA DE CALDURA

Atunci cand sunt montate de profesionisti, pompele de caldura necesita mentenanta putina sau deloc. Doar simpla revizie anuala a instalatiei interioare.

Punerea in functiune a pompei de caldura trebuie facuta de personal specializat, si apoi sa controlezi temperatura in camera destul de simplu de la termostat.

In ceea ce priveste centrala termica pe peleti va trebui curatata de cenusa in mod regulat, ceea ce face din pompa de caldura o varianta mult mai comoda.

Pompa de caldura reprezinta o alternativa la centralele clasice, chiar si la cele pe baza de peleti.

DE CE SA OPTAM PENTRU INCALZIREA CU CENTRALA TERMICA PE PELETI?

Daca am discutat despre avantajele si dezavantajele unui sistem de incalzire pe baza de peleti, atunci este timpul sa discutam si despre motivele pentru care acest tip de instalatie termica este unul de luat in seama.

  • Peletii sunt o solutie eficienta si avantajoasa in comparatie cu lemnul sau combustibilii fosili.
  • Datorita procesului tehnologic prin care trec peletii au un nivel foarte scazut de umezeala fiind mai eficienti decat lemnul.
  • Pretul peletilor este mai stabil si mai mic decat cel al gazului sau al energiei electrice.
  • Productia peletilor nu afecteaza in mod direct defrisarile, acestia fiind produsi din deseuri lemnoase.

Daca aveti in plan schimbarea centralei termice sau trebuie sa montati un sistem de incalzire in locuinta noua, atunci trebuie sa iei in calcul si centrala termica pe baza de peleti, fie una clasica cu calorifere sau cu incalzire in pardoseala.

CONCLUZIE

 Centralele termice reprezinta o solutie pentru incalzirea locuintei, insa inainte de investitie, decideti ce combustibil satisface cel mai bine nevoile casei dumneavoastra.

Important de stiut este ca vei folosi o sursa de energie curata si vei fi un bun prieten al mediului prin utilizarea unui sistem de incalzire cu peleti, iar costurile vor fi mai mici decat in cazul centralelor pe combustibili fosili sau lemn.