ACOPERIS TIGLA CERAMICA VS TIGLA METALIC

Noua Tei tigla

Decizia de a construi o locuință nouă sau de a renova una deja existentă, este cum s-ar spune, parafrazând un titlu consacrat ,,O DATA-N VIAȚĂ ’’. Din acest motiv, dacă bineînțeles nu este vorba de o situație excepțională, trebuie să ne facem calcule cât mai amănunțite în ceea ce privește proiectul lucrării, execuția ei, materialele pe care dorim să le folosim și bugetul de care dispunem.

Când se aduce în discuție sistemul de invelitoare pentru acoperis se va observa că există o avalanșă de oferte, fiecare producător sau dealer căutând să scoată în evidență calitățile produselor sale. Decizia nu este una simplă deoarece trebuie să luați în calcul diverse aspecte legate de caracteristicile acestor materiale și de felul in care ele se potrivesc structurii pe care sunt amplasate, arhitecturii clădirii, preferințelor dumneavoastră si nu în ultimul rând, bugetului disponibil.

Acest articol are ca scop informarea corectă asupra punctelor forte și a dezavantajelor fiecărui tip de învelitoare pentru acoperiș, mai exact vom discuta despre țigla ceramică și țigla metalică, ambele fiind foarte populare.

Să le luăm pe rând:

Avem la dispoziție o clădire solidă, construită cu materiale de bună calitate, (fundații din beton armat, stâlpi, centuri, planșee armate, zidarie de  cărămidă portantă sau chiar din BCA de bună calitate, o structură de lemn solidă si bine executată) în care s-a investit un buget considerabil. Aici suntem în situața de a putea alege pentru acoperiș ce dorim.  

Și acum revenim la titlu, la dealeri, la avantaje si dezavantaje și la argumente.

Noua Tei tigla

ṬIGLA CERAMICĂ

Este sistemul de învelitoare folosit incă din antichitate. În Evul mediu era folosit pentru acoperirea castelelor și a locuințelor nobiliare. În perioada capitalismului timpuriu, odată cu apariția procedeelor mecanice de producere, țigla ceramică a devenit accesibilă pentru mult mai multe categorii sociale. În prezent, țigla ceramică dă clădirilor pe care le împodobeste același aspect romantic, dar cu puternice note moderne date desigur de ultimile tehnologii de producție.

PLUSURI:

  • Zeci, sute de modele, forme și culori care se potrivesc foarte multor concepte arhitecturale
  • Durată de viață 80-100 de ani din care 33 de ani acoperiți de garanție, cu păstrarea proprietăților fizice și estetice.
  • Izolare fonică și termică a locuinței
  • Etanșeitate excelentă la infiltrațiile de apă
  • Ventilare foarte bună datorată țiglelor de aerisire
  • Gamă completă de accesorii pentru fiecare model în parte

MINUSURI:

  • Greutate specifică mult mai mare decât la țigla metalică 33 – 48 kg / m2
  • Costuri mari de transport și de depozitare
  • Dificultatea realizării unor acoperișuri de formă rotundă (turnulețe) cu un diametru mic precum și a ruperilor de pantă (cu unele modele de solzi se poate face și asta)
  • Prețul este deseori luat ca și factor restrictiv în alegerea variantei tiglă ceramică. Dacă ne referim la investiția inițiala este adevărat, dar dacă facem calculul raportat la durata de viață, prețul este mai avantajos.
Noua Tei tigla

ṬIGLA METALICĂ

Acoperișurile din tablă au apărut la noi pe la sfârșitul sec. XIX ca o alternativă modernă față celelalte materiale cu care erau acoperite clădirile. În scurt timp și-au căpătat un loc important în piața materialelor pentru învelitori, având astăzi o cotă de peste 65%. Tehnologiile moderne de producție și-au spus din plin cuvântul în acest domeniu.

PLUSURI:

  • Material modern care imită însă foarte fidel formele tiglei ceramice
  • Culori strălucitoare sau mate intr-o paletă diversă. Unele din aceste culori nu sunt posibile la țigla ceramică decât prin glazurare și la costuri foarte ridicate
  • Durată de viață între 20 și 60 de ani
  • Prețuri diferite în funcție de calitatea dorită și de producător
  • Flexibilitate mare și care permite realizarea unor acoperișuri cu forme rotunjite, precum și a ruperilor de pantă
  • Etanșeitate foarte bună pentru aer și apă
  • Rezistență mecanică bună (în cazul grindinei)
  • Greutate foarte mică 4,5-6 Kg /m2
  • Necesită o structură de susținere ceva mai ușoară și mai ieftină
  • Montajul foarte ușor deoarece se poate debita in panouri lungi (recomandat cel mult 5-6 ml)
  • Transportul mult mai facil la șantier datorită volumului și greutății reduse
  • Accesorii diverse confecționate din același material, cu aceiași gamă cromatică

MINUSURI:

  • Izolație termică și fonică mai slabă (compensată prin utilizarea unor materiale termo fono izolante)
  • Decolorarea sub acțiunea razelor ultraviolete
  • Înlocuire dificilă în cazul unor deteriorări

ṬIGLA CERAMICĂ COMPARATIV CU ṬIGLA METALICĂ

Revenind la comparația celor două materiale, trebuie să știm că țigla ceramică face parte din învelișuri ușoare, pe când tigla metalica este un tip de învelitoare cu o greutate considerabila. Un m2 de țigla metalică cântărește mai puțin de 5 kg.  Pentru comparație, greutatea țiglei ceramice pe acoperiș poate ajunge până la 45 kg/m2. După cum putem presupune cu ușurință, structura de acoperiș adaptată pentru acoperirea clădirii cu tablă, este mai puțin complicată și mai ușoară, ceea ce în cele din urmă se traduce în valoarea sa. De asemenea, costurile manoperei vor fi relativ mai mici.

Un alt aspect care trebuie abordat la evaluarea produselor de mai sus, este acustica acoperișului. Pentru unii este importantă, pentru alții este doar un efect secundar căruia nu le acordă importanță. Desigur, în acest duel țigla ceramică este câștigătoare.  Datorită materialului din care este confecționată și datorită grosimii sale (aproximativ 1cm), atenuează sunetele mai bine. Desigur, puteți lipi un covor de atenuare a sunetelor sub țigla metalică, dar acest lucru nu va face decât să crească în mod inutil valoarea produsului și va face acoperitoarea mai puțin atractivă din punct de vedere al prețului.

Cu toate acestea, atat tigla ceramică cât si tigla metalică au avantaje si dezavantaje, lucrurile fiind diferite de la proiect la proiect.

CONCLUZIE

În ultimii ani, evoluția pieței privind opțiunile clienților pentru acoperirea caselor este ascendentă în favoarea țiglei metalice, astfel că, la acest moment aproximativ 65% din piața sistemelor de acoperiș sunt metalice, 13% sunt reprezentate de țiglă ceramică iar restul de 22% de alte tipuri de învelitori.

Fie ca ai ales tigla metalica sau ceramica, alege sa lucrezi cu o echipa de profesionisti pentru montajul tiglelor, astfel sistemul de invelitoare al casei tale sa fie unul corect executat. Daca încă nu esti hotarat, atunci consulta un specialist, evalueaza plusurile si minusurile tiglei ceramice si tiglei metalice si apoi ia cea mai buna hotarare pentru casa ta.