Vata bazaltica vs. Polistiren | Izolarea exterioara a casei

O locuinta bine izolata iti asigura un confort optim, atat in anotimpurile reci, cat si in cele calde. Izolatia termica reprezinta o alegere pe care fiecare persoana trebuie sa o faca in locuinta sa, dar si in locurile unde isi desfasoara activitatile zilnice. Nu este un proces tocmai usor, pentru ca exista mai multe optiuni, iar parerile sunt impartite, insa poti sa izolezi termic eficient daca alegi produsele potrivite.

Materialele disponibile pe piata pentru izolatii termice sunt diverse, astfel ca inevitabil apare intrebarea ce alegere sa faci cand atunci cand vrei sa izolezi termic locuinta. Vata minerala bazaltica sau polistirenul expandat? Daca te intrebi care este cel mai bun material izolant, atunci sunt cateva lucruri pe care trebuie sa le stii.

Ambele fac posibila obtinerea confortului si realizarea unor economii semnificative de energie. Este interesant sa facem o comparatie intre aceste doua tipuri de izolatie.

Ce conține acest articol?

In articolul urmator vom analiza subiectul cel mai dezbatut: vata bazaltica versus polistirenul expandat. Vom incerca sa acoperim caracteristicile respective ale acestor materiale, pentru a afla care este mai bun.

Ce este un material izolant si de ce avem nevoie de izolatii termice?

O izolatie buna inseamna o lucrare completa, eficienta termic, care duce la costuri mai mici de incalzire si intretinere. De aceea, pentru ca o lucrare de constructii sa fie complet functionala, este nevoie de o material izolant de cea mai buna calitate, rezistenta si durabila in timp, care sa scada considerabil factura de energie.

Pe langa un confort termic sporit in intreaga casa, izolarea locuintei inseamna si o bariera impotriva zgomotului de afara, dar si impotriva umiditatii. Investitia in realizarea unei izolatii termice exterioara a locuintei tale este fara doar si poate un castig pe termen lung.

Cel mai important aspect al unui material izolant este performanta acestuia – faptul ca asigura in mod constant rezistenta proiectata pentru trecerea caldurii pe toata durata de viata a cladirii. Desi asteptarile de performanta publicate de producator vor fi un ghid esential, alti factori asociati cu instalarea reala a materialului trebuie luati in considerare ca parte a procesului de proiectare:

  1. Usurinta instalarii – performanta finala va fi determinata de cat de eficient un constructor poate instala un material izolant folosind abilitatile conventionale. De exemplu, placile de izolatie trebuie instalate astfel incat sa nu rezulte goluri nici intre placile alaturate, nici intre placile si alte componente de constructie care fac parte din invelisul de izolatie general, cum ar fi capriori sau grinzi. Orice goluri ramase va permite trecerea aerului si va duce la o reducere a performantei.
  2. Contractie, compactare, asezare – Este posibil ca unele materiale sa sufere un anumit grad de instabilitate dimensionala in timpul instalarii lor. In multe cazuri, acest lucru este anticipat si poate fi depasit prin metode de proiectare si instalare atente. In toate celelalte cazuri, specificatorul ar trebui sa solicite de la producatorul izolatiei indrumari cu privire la riscurile asociate – in special in cazul in care materialele nu au avut o inregistrare stabilita a performantei instalate.
  3. Protectie impotriva umezelii  – unele materiale izolatoare vor suferi o degradare a performantei atunci cand sunt umede sau umede. Proiectantul trebuie, prin detalii detaliate, sa se asigure ca izolatia vulnerabila este protejata de umiditate. Daca umiditatea prezinta un risc ridicat (patrundere sau peste 95% HR), atunci trebuie specificat un material rezistent in mod corespunzator.

Vata minerala bazaltica

In ultima perioada, vata bazaltica s-a evidentiat in randul cumparatorilor datorita elementelor tehnice ce o fac sa fie mai profitabila decat alte variante, cum ar fi polistirenul expandat. Vata bazaltica este produsul obtinut prin fibrilizarea topiturii de bazalt, folosita pentru izolarea fonica si termica a imobilelor, neavand actiune coroziva a metalelor pe care este pozitionata.

Vata bazaltica se evidentiaza prin faptul ca lasa peretii sa respire, nu putrezeste si nu ia foc. Totodata, dispune de stabilitate dimensionala si nu reprezinta un interes pentru rozatoare.

Ce este vata bazaltica?

Acest material este pozitionat in topul cautarilor pentru ca nu este un material toxic, mediul inconjurator neavand de suferit din cauza vatei bazaltice. Acest aspect constituie un avantaj pe care multi il iau in calcul in momentul achizitionarii.

Cei ce produc vata bazaltica ofera un termen de garantie nelimitat pentru ca durabilitatea de care da dovada vata bazaltica este unul din criteriile ce ajuta cumparatorii sa prinda incredere in acest mod de izolatie termica exterioara.

Conceputa pentru izolatia termica exterioara a cladirilor, vata bazaltica este regasita sub forma de placi pentru a facilita acest lucru, de grosimi diferite, dense si dure. Asa cum denumirea o spune, vata minerala bazaltica are in compozitie bazaltul, o roca vulcanica, amestecata cu cocs si calcar. Piatra este incalzita si topita la temperaturi ridicate, de 1500 de grade.

Vata minerala bazaltica reprezinta o alegere ecologica de izolare a fatadei casei tale. Acest material se remarca mai ales prin capacitatile sale de izolare fonica si prin rezistenta crescuta. Vata minerala bazaltica este incadrata in clasa A1, fiind un ”produs incombustibil care nu contribuie deloc la dezvoltarea incendiului”.

Vata minerala bazaltica se mai remarca si printr-o stabilitate dimensionala excelenta, adica isi pastreaza aceleasi dimensiuni si forme chiar si dupa un timp indelungat de utilizare. Un alt motiv pentru care ar trebui sa alegi vata minerala bazaltica pentru locuinta ta este riscul scazut de aparitia a mucegaiului si a igrasiei. In plus, fiind un material steril, vata minerala bazaltica nu permite nici microorganismelor sa se dezvolte.

Avantaje vata bazaltica

Mai jos iti vom prezenta prin ce se evidentiaza acest material:

  • este fabricata din materiale naturale si durabile

  • pastreaza bine caldura si capteaza aerul, ceea ce incetineste transferul de caldura

  • prezinta rezistenta la foc, protejeaza asadar constructia de incendiu

  • are rezistenta la apa, este hidrofobizata in masa

  • prezinta proprietati excelente de izolare a sunetului

  • are o rezistenta buna la compresiune (nu isi modifica forma)

Dezavantaje vata bazaltica

Ca in cazul oricarui material de constructie, exista si dezavantaje pe care trebuie sa le iei in calcul. Acestea pot fi:

  • pretul la care poate fi achizitionata vata bazaltica este unul mai ridicat in comparatie cu alte alternative, insa acest lucru nu sperie cumparatorul deoarece calitatea de care da dovada se afla in raport cu pretul;

  • microparticulele de sticla din compozitia vatei bazaltice tin rozatoarele departe, insa manipularea materialului este destul de dificila.

La ce se foloseste vata bazaltica in constructiile civile?

  • pereti exteriori

  • acoperisuri tip terasa

  • pardoseli

  • mansarde

  • fatade ventilate

  • pereti de compartimentare

  • tavane casetate

Polistirenul expandat

Dintre variantele pentru izolarea locuintei, una dintre cele mai populare este data de polistirenul expandat.

Polistirenul este folosit de multi ani in izolarea fatadelor datorita caracteristicilor sale. Este maleabil, are o greutate redusa, este un bun izolant termic si are si un pret foarte bun in comparatie cu restul materialelor izolante de pe piata. Mai mult decat atat, polistirenul are si o rata de absorbtie foarte mica si iti protejeaza cu succes locuinta de umezeala din exterior.

O utilizare cunoscuta a polistirenului este in lucrarile de izolare, oferind cladirilor (rezidentiale, industriale, comerciale) o buna rezistenta termica. Izolatia reprezinta cea mai eficienta metoda pentru imbunatatirea randamentului energetic al cladirilor, care aduce si o semnificativa economie de costuri.

Polistirenul a devenit foarte popular in materie de termoizolatii, datorita faptului ca este un material usor de manevrat si de montat, are calitati termice foarte bune si, in plus, un pret mai mic decat al celorlalte materiale izolatoare.

Conditia unei lucrari de izolare corecte este tocmai folosirea adecvata a termosistemului, in concordanta cu zona constructiei care urmeaza a fi izolata.

Inainte de a te apuca de izolare, trebuie sa afli ca exista mai multe tipuri de polistiren, iar daca nu reusesti sa faci o diferentiere intre ele, nu vei sti care este alegerea potrivita pentru tine.

  • polistiren expandat (EPS)

  • polistiren extrudat (XPS)

Ambele ofera eficienta in izolare, fiind calitative, insa trebuie sa le alegi in functie de nevoile tale, pornind de la trei caracteristici:

  • rezistenta la compresiune;

  • grosimea;

  • conductivitatea termica.

Bine de stiut: 

Mai exista si polistirenul grafitat, care are un randament termic mai mare, cu aproximativ 20% fata de celelalte doua (expandat si extrudat)

Ce tip de polistiren expandat sa aleg?

Pe cutiile de polistiren expandat vei observa pe langa numele firmei producatoare specificatii de tipul: EPS 50, EPS 60, EPS 70, EPS 80, EPS 100 s.a. Daca EPS este prescurtarea pentru polistiren expandat, ce reprezinta cifrele? Este vorba de rezistenta la compresiune, un indicator foarte important de care trebuie sa tii cont cand alegi polistirenul expandat. Aceasta se masoara in KPa si cu cat valoarea este mai mare, cu atat inseamna ca polistirenul este mai rezistent la socurile mecanice (care provin din mediul exterior: lovituri, vant, grindina s.a.). El se alege in functie de zona locuintei pe care vrei sa o termoizolezi, dupa cum urmeaza:

  • EPS 50 – balcoane, pereti interiori, pardoseli de bloc;

  • EPS 60 – verande, terase, spatii interioare

  • EPS 70 – fatade

  • EPS 80 – exteriorul cladirilor

  • EPS 100 – pardoseli cu circulatie intensa, acoperisuri

  • EPS 150 – pardoseli care sustin obiecte grele

  • EPS 200 – pardoseli cu trafic de utilaje grele

Grosimea polistirenului pentru izolatie exterioara

Grosimea polistirenului este o caracteristica pe care trebuie sa o ai in vedere pentru o izolatie eficienta. Ea se alege in functie de zona pe care doresti sa o izolezi. De exemplu, deoarece pierderile de caldura la acoperis sunt intre 30%-40%, pentru izolatia podului este recomandat polistiren cu grosime mai mare.

De asemenea, pentru o casa intr-un loc unde temperaturile sunt mai scazute, la fel, va trebuie sa acorzi o importanta mai mare grosimii polistirenului pentru izolatia exterioara. 

Pentru fatada casei, poti alege un polistiren cu grosime de 15 cm, iar pentru mansarda, opteaza pentru unul de 20 cm grosime. Un polistiren de 15 cm este cu 47% mai eficient, comparativ cu unul de 10 cm.

Daca vorbim de eficienta sa termica, performantele sale sunt medii, aproape identice cu cele ale vatei minerale bazaltice. Are un coeficientul de conductivitate λ=0.033 – 0.040 W/mK.

Avantaje polistiren expandat (EPS)

Polistirenul este un material artificial obtinut prin prelucrarea petrolului. Pentru a-ti forma o parere avizata cu privire la utilizarea acestui tip de izolatie termica o sa iti prezentam avantajele si dezavantajele lui. Primul aspect ce trebuie luat in calcul este pretul. Fata de alte materiale folosite la izolarea casei polistirenul expandat este mai ieftin. Daca ai un buget limitat aceasta este solutia ideala pentru rezolvarea problemei cu care te confrunti.

Un alt avantaj important este dat de faptul ca polistirenul expandat ofera o izolatie termica foarte buna. Cu ajutorul acestui tip de izolatie vei aduce un plus de confort casei tale.

Polistirenul expandat este foarte usor de manipulat si de aplicat. Costurile pentru izolarea cu polistiren fiind mici si din aceasta cauza.

Sa sintetizam:

  • Este mai ieftin;

  • Se lucreaza mai usor cu el/mai usor de manipulat;

  • Ofera o izolatie termica foarte buna.

  • Este non-toxic;

  • Poate rezista la temperaturi minime si maxime de pana la +/- 55 grade Celsius.

Dezavantaje polistiren expandat (EPS)

Exista si dezavantaje cu privire la utilizarea acestui tip de material. Astfel, polistirenul expandat se degradeaza mult mai rapid in timp si necesita inlocuire. Chiar daca la inceput costul este scazut el va creste odata cu trecerea timpului.

Putem sa iti oferim si un mic sfat in ceea ce priveste pozitionarea lui: atunci cand il pozitionezi este indicat sa lasati un loc pentru aerisire, intre el si perete, pentru a nu exista riscul de aparitie al  mucegaiul.

Un dezavantaj major este dat de faptul ca polistirenul ia foc. Chiar daca astazi, pe piata, polistirenul expandat este tratat ignifug acest lucru doar poate impiedica arderea pentru o perioada mai lunga de timp , dar inevitabil va lua foc.

Daca doresti sa ai si o izolare fonica buna atunci nu este indicat utilizarea polistirenului deoarece nu are calitati deosebite pentru combaterea acestei probleme.

Exista si alte variante pentru izolarea constructiilor. Intre ele putem enumera polistirenul extrudat folosit in special in izolarea subsolurilor, vata minerala si vata minerala bazaltica. Polistirenul expandat reprezinta varianta ieftina pentru izolarea constructiilor din punct de vedere termic.

Sa sintetizam:

  • Se degradeaza in timp;

  • Daca nu este pozitionat la o distanta de 1-2 cm fata de peretele pe care se monteaza, astfel incat sa permita aerisirea, intre el si perete se produce mucegai;

  • Daca nu este bine prins de perete el poate fi desprins de vant;

  • Chiar daca este tratat ignifug, acesta inca poate lua foc;

  • Izolatie fonica redusa;

  • Emana un gaz inecacios, in caz de incendii;

  • Se contracta iarna si se dilata vara.

La ce se foloseste polistirenul expandat?

Polistirenul expandat este cel mai des folosit material pentru izolatia termica, fiind accesibil din punct de vedere financiar si usor de montat. Polistirenul expandat este recomandat pentru izolatia:

  • peretilor exteriori si interiori;

  • acoperisurilor in panta;

  • pardoselilor;

  • podurilor;

  • mansardei;

  • teraselor.

Bine de stiut: 

In anotimpurile reci, polistirenul expandat, folosit la izolatia cladirilor, creste randamentul incalzirii locuintei, fiind un foarte bun termoizolator. 

Vata bazaltica vs. polistiren

Trebuie punctat faptul ca am avut in atentie materiale cu proprietati diferite, vata minerala bazaltica, produs de izolatie termica asupra caruia se indreapta tot mai mult atentia, in detrimentului polistirenului expandat. Acesta din urma in schimb, se bucura de pretul mai accesibil. Trebuie acordata atentie tipului de polistiren achizitionat.

Ce au in comun vata minerala si polistirenul expandat?

  • asigura confort termic;

  • prezinta conductivitate termica (materiale eficiente din punct de vedere al izolarii);

  • reduc consumul de energie pentru incalzire si racier.

Care sunt diferentele dintre vata minerala si polistirenul expandat?

Sa facem o scurta comparatie:

In concluzie, vata minerala bazaltica si polistirenul expandat, in ciuda faptului ca toate sunt folosite cu scopul izolarii termice, ele sunt produse diferite, fiecare oferind avantaje specifice pentru diferitele aplicatii. Este important sa se cunoasca proprietatile lor si sa se ia o decizie in functie de scopul utilizarii si de cerintele de izolare.

Daca vrei sa reduci costurile energiei electrice, precum si nivelul zgomotului resimtit in interiorul casei, Noua Tei iti pune la dispozitie o gama variata de produse de izolare accesibile si eficiente, care vor transforma complet locuinta ta. Am luat in calcul toate nevoile tale si am creat o selectie de produse, ideale pentru orice casa.

La Noua Tei ti-am pregatit o multime de variante de produse pentru izolarea locuintei din care sa alegi, precum polistiren expandat, polistiren extrudat, polistiren grafitat, vata de sticla si vata bazaltica. Pe langa acestea, gasesti numeroase accesorii in cantitatea si grosimea dorita, la cele mai accesibile preturi. Iar daca nu esti hotarat sau nu stii exact ce sa alegi, colegii nostri iti stau la dispozitie cu sfaturi, idei si solutii pentru ca izolatia casei tale sa fie cea mai eficienta! 

Vezi aici propunerile noastre:

https://nouatei.ro/materiale-constructii/izolatii/